Obavijesti

News

Komentari 52

'Sanaderu blokirana i imovina koju nije naveo u svojoj kartici'

'Sanaderu blokirana i imovina koju nije naveo u svojoj kartici'
4

Mladen Bajić izjavio je u Saboru kako su bivšem premijeru Ivi Sanaderu blokirali imovinu do koje su došli u istrazi. Sanaderovu imovinu istraživali su više mjeseci

VIDEO

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrdio je u Saboru da je Ivi Sanaderu blokirana sva imovina, a ne samo ona koju je prikazao u imovinskoj kartici.

- To je imovina do koje smo došli istražujući već nekoliko mjeseci njegovu imovinu, njegove obitelji, šire i uže - izjavio je.

Upitan može li se bivši premijer nadati novim nalozima za pokretanje istraga i hoće li one biti uključene u zahtjev za izručenje, Bajić je rekao:

- Ako naši rezultati postupanja pokažu osnovanu sumnju da se mogu otvoriti novi predmeti onda da, ali vam ne mogu govoriti unaprijed, to je jasno - kazao je.

Iako se u medijima navodi da za Ivu Sanadera i za sva kaznena djela za koje ga se sumnjiči, glavni državni odvjetnik namjerava tražiti maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, Bajić napominje:

- Ne možemo predlagati kaznu ako je istraga tek u tijeku. Pitanje je što će ona pokazati i da li će uopće biti podignuta optužnica. Dakle, preuranjeno je govoriti o takvim stvarima - rekao je.

Na sve učestalije prozivke na račun DORH-a da je Sanaderu mogla biti, a nije oduzeta putovnica, zbog čega je bez problema prešao granicu sa Slovenijom, Bajić kaže:

- Takve se mjere ne mogu poduzeti prije nego bude skinut imunitet. Nije bilo nikakvog opravdanog razloga da bi mi sudu predložili određivanje zatvora zbog opasnosti od bijega. Poznato je da se on dan ranije vratio u zemlju iz Amerike. Oduzimanje putovnice samo po sebi ne znači apsolutno ništa. Osobna iskaznica se ne može oduzeti, a s njom možete otići gdje god hoćete - izjavio je.

Mladen Bajić prije par mjeseci novinarima se požalio da od Austrije ne dobiva dokumentaciju vezanu za aferu Hypo, a novinare je zanimalo očekuje li, s obzirom na taj problem, da bi Austrija mogla odužiti Sanaderovo izručenje i ispitati što ih zanima vezano uz tu aferu.

- Ne. To se sve može obaviti u roku za ekstradiciju, ali to je stvar austrijskih pravosudnih tijela, ne naših. Postupak ekstradicije je pokrenuit i stvari idu svojim tijekom - kazao je.

Nije mogao potvrditi autentičnost dokumenata objavljenih na Wilileaksu, ali je potvrdio da DORH ima jako dobre odnose s nadležnim službama i tijelima SAD-a, te da on njih dobiva dragocjene podatke pogotovo u međunarodnoj suradnji koja je uobičajena i s drugim zemljama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 52

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti