Obavijesti

News

Komentari 29

Sandra Šikić: Velik izvor zaraze u Zagrebu su i klubovi, uskoro ide znatno više testiranja

Sandra Šikić: Velik izvor zaraze u Zagrebu su i klubovi, uskoro ide znatno više testiranja
1

Zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar rekla je i da, prema nekim istraživanjima, ako dvoje nosi maske i razgovara, smanjuje se širenje kapljica za čak 90 posto

VIDEO

O zagrebačkom žarištu koronavirusa Zamjenica zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar, Sandra Šikić rekla je kako su velik broj novozaraženih mladi iz noćnih klubova.

- Nisu u pitanju samo narodnjački klubovi, ima ih svih vrsta. Važno je da se što ranije detektiraju svi mogući. Uspijevamo, to je jedan dugotrajan i mukotrpan posao - rekla je Šikić gostujući u RTL Danas.

Policija je u petak uvečer bila u 11 noćnih klubova, nije otkrila nepravilnosti.

 - Sve te kontrole koje dolaze pozdravljamo, da se ipak podigne svijest posjetitelja, zaposlenika i vlasnika. Da poštuju one propisane epidemiološke mjere. Sve su te mjere već propisane, samo ih se treba striktno pridržavati. Ona ekipa koja dođe zajedno, da se ne miješa s drugima. Izbjeći bliski fizički kontakt je ključno - rekla je Šikić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dio novooboljelih je i iz teretana.

- Nije velik broj, ali svakako prepoznajemo to kao veliki rizik. To su mjesta gdje je puno ljudi, gdje je bliski fizički kontakt, gdje može doći do dodatnog širenja virusa. Kontrole dobro dođu da se svi osvijeste - kaže Šikić.

Najavljen je znatno veći broj testiranja, što to znači, s kojim simptomima se obvezno testirati?

- Što se tiče ovih novih slučajeva zaraze, to su uglavnom mahom mladi ljudi koji su ili asimptomatski ili s blagim simptomima. Poručujem im da ne zanemaruju simptome, da se jave liječnicima obiteljske medicine i onda da ih liječnici, one koji su bili na opasnim mjestima, upute da se odu testirati. Rana dijagnostika je najbitnija - poručila je Šikić.

Zaštitne maske postale su obveza u javnom prijevozu.

- Meni je žao da su maske toliko mistificirane. Samo nošenje sprječava širenje kapljično, bilo kakvih virusa i bakterija pa tako i Covida-19. Postoje podaci da ukoliko dvije osobe u razgovoru nose maske, smanjuje se širenje kapljica čak 90 posto. Ako zaražena osoba nosi, a nezaražena ne, smanjuje je se 70 posto. Obrnuto je 30 posto - rekla je Šikić.

Prema njenim informacijama, većina građana pozdravlja mjeru nošenja maski u javnom prijevozu:

- Mahom su to naši stariji sugrađani koji su inače disciplinarniji, što je dobro jer su najosjetljivija skupina. Zabilježeno je nekoliko mladih koji ih nisu htjeli nositi, ali malen broj.

Zabranjeni su posjeti domovima za starije, bolnicama, pred izborima smo, pa je pitanje kako će glasovati.

- To je pitanje za DIP i HZJZ koji, vjerujem, vrijedno radi na svim mogućim preporukama da se izbori mogu održati u domovima za starije i nemoćne. Kako će se provesti, vidjet ćemo - rekla je Šikić te dodala da kada je riječ o tome kako će glasati oni u samoizolaciji, da "to jest problem na koji ona nema odgovor".Zagrebački stožer traži da maske budu obvezne i u trgovačkim centrima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS