Obavijesti

News

Komentari 2

Sanitetski prijevoz: 'Želimo da se radni uvjeti poprave, nećemo raditi tuđi posao za istu plaću'

Sanitetski prijevoz: 'Želimo da se radni uvjeti poprave, nećemo raditi tuđi posao za istu plaću'
4

Od ovog mjeseca, radnici namjeravaju početi raditi samo po zakonu, odnosno obavljati zadatke prema Pravilniku o sanitetskom prijevozu. Ovu odluku podržalo je 73 zaposlenih

VIDEO

S početkom svibnja, radnici sanitetskog prijevoza splitsko-dalmatinske županije najavili su potencijalne poteškoće u radu sustava hitne medicinske pomoći. Od ovog mjeseca, radnici namjeravaju početi raditi samo po zakonu, odnosno obavljati zadatke prema Pravilniku o sanitetskom prijevozu. Ovu odluku podržalo je 73 zaposlenih. 

- Čak dva puta smo slali dopis nadređenima i oba puta su se oglušili. Želimo da se razluči što je točno naš posao. Prema pravilniku, ne bi trebali raditi hitne intervencije. Problem nastaje jer ih radimo, a onda pate naše zadaće i poslovi. Naš transport služi za nepokretne, a ne za hitne pacijente - kazala nam je medicinska sestra koja radi u splitsko-dalmatinskoj županiji.

Objasnila je da je dodatni problem i taj što vozila saniteta nisu dobro opremljena. 

- U sanitetu radi vozač i medicinska sestra ili tehničar. Nisu nam auti dobro opremljeni da smo spremni za bilo kakve hitne slučajeve. Ne možemo tako raditi, a oni nas šalju na takve zadatke. Počela im je to biti praksa, a to se ne smije događati - istaknula je.

Obitelj ljuta na splitsku bolnicu: Baku su vozili 12 sati do Visa i natrag. Nisu javili da je puštaju!
Obitelj ljuta na splitsku bolnicu: Baku su vozili 12 sati do Visa i natrag. Nisu javili da je puštaju!

Objasnila je da u osnovi imaju prijavnu dojavnu jedinicu, ali da oni njima ne bi trebali odgovarati jer to nije u opsiu njihovog posla. 

- Obiteljske liječnice nas šalju na zadatke na koje bi trebala ići Hitna. Često se svađamo s njima jer ne razumiju kako funkcionira sustav. Kažu nam da je svejedno što piše na nalogu, a onda na kraju opet nas samo stavljaju - ispričala je. 

Dodala je da su svim liječnicima slali i pravilnik, ali da ga se i dalje nitko ne drži.

- Kao da pravilnik ne postoji. Dodatan problem je i što nam plaća nije narasla, a radimo više. Ponavljamo im da u pravilniku piše da se sanitet ne smije koristiti za hitne slučajeve, osim u iznimno velikim nesrećama neke izvanredne situacije. Nažalost, nama je zbog manjka osoblja i prometna nesreća s više od jednim ozlijeđenim izvanredno stanje. Ne smijemo trpiti jer nema osoblja. To nije naš problem. Nikada ništa nismo odbili, a svašta smo radili. Smatramo da je vrijeme da se tako nešto zaustavi - kazala je.

U prvom dopisu nadređenima, sanitetski djelatnici zatražili su: ugovor o sistematizaciji koji treba biti dostupan svima, razlučivanje posla, izdavanje naloga za sanitet za vožnju na OHBP i redovne preglede prema pravilniku, izdavanje naloga za otpust iz bolnice prema pravilniku, ispravnost i opremljenost vozila sanitetskog prijevoza, propisani broj djelatnika u smjeni te informaciju kome se mogu obratiti kada im pacijenti prijete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192