Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
100 komentara

'Odzvonilo' Čačiću? SDP ipak nije izmijenio svoj amandman

Čačić smatra kako je amandman SDP-a pokušaj da ga se eliminira iz politike. Uvjeren je da je SDP-ov amandman posljedica političkih ucjena i pritisaka HNS-a

Sanjin Strukić/Pixsell
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
100 komentara

Prije glasovanja o primjenama Izbornog zakona u Saboru u 11 sati sastao se Klub SDP-a na kojem se odlučivalo hoće li se se zabrana kandidiranja odnositi samo na teška kaznena djela za što se iz Bruxellesa založio premijer i čelnik SDP-a Zoran Milanović

Kako neslužbeno doznajemo, SDP-ov amandman nije promijenjen te je navodno dogovoreno da zastupnici SDP-a na izglasavanju izmjena Izbornog zakona glasuju prema vlastitoj savjesti.

Holyin amandman omogućuje Čačiću kandidiranje na izborima

Neslužbeno se moglo čuti kako je moguće da se usvoji amandman Mirele Holy (ORaH) koji predviđa da birači i političke stranke ne smiju kandidirati pravomoćno osuđene na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju duljem od 6 mjeseci i to ako se u trenutku stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora izrečena kazna izvršava ili tek predstoji izvršenje. 

Također ne smiju se kandidirati osobe za koje u trenutku stupanja na snagu o raspisivanju izbora nisu protekli rokovi rehabilitacije prema posebnom zakonu, a koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene: za kaznena djela protiv čovječnosti i ljudskoj dostojanstva, genocid, zločin agresije, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam, terorističko udruženje, mučenje, ropstvo, kaznena djela za teškog ubojstva te protiv službene dužnosti i zloupotrebe položaja i ovlasti.

Usvoji li se ovaj amandman Radimiru Čačiću biti će omogućeno kandidiranje na predstojećim izborima, dok primjerice Branimiru Glavašu i Milanu Bandiću neće. S druge strane prijedlog SDP-a predviđa obrnuto.

Amandman Mirele Holy istovjetan je GONG-ovom prijedlogu. Isti amandman na izmjene izbornog zakonodavstva koje je predložio SDP je predložila i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor.

Eliminiranje Čačića je pritisak HNS-a?

Podsjetimo, SDP je predložio amandman zabrane kandidiranja pravomoćno osuđenima na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i to do isteka rehabilitacijskog roka. U javnosti je odmah protumačeno da je riječ o pritisku HNS-a kako bi se čelniku Reformista Radimiru Čačiću zabranilo kandidiranje na predstojećim parlamentarnim izborima. 

Sam Čačić smatra da je amandman SDP-a pokušaj da ga se eliminira iz politike. Uvjeren je da je SDP-ov amandman posljedica političkih ucjena i pritisaka HNS-a. 

Narodnjaci su odbacili Čačićeve teze. Tvrde da im on nije u fokusu više od godine dana. 

Odluči li SDP ponovno promijeniti mišljenje i amandmanom onemogućiti kandidiranje pravomoćno osuđenima za teška kaznena djela, HNS će u sabornici imati priliku glasovanjem i dokazati da im nije bila namjera eliminirati Radimira Čačića iz političke utakmice.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message