Obavijesti

News

Komentari 498

Brkić: 'Spriječit ćemo povratak SDP-ove tiranije na vlast...'

Brkić: 'Spriječit ćemo povratak SDP-ove tiranije na vlast...'
11

Hrvatska demokratska zajednica održat će sjednicu Predsjedništva u 13 sati i sjednicu Nacionalnog vijeća u 15 sati u Središnjici HDZ-a gdje će odlučivati o datumu izbora

VIDEO

Na Predsjedništvo HDZ-a stigli su Milijan Brkić, Josip Bilaver, Domagoj Ivan Milošević i Ivan Šuker.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić rekao je u četvrtak, prije početka sjednice Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća na kojima će se odlučiti o načinu izbora novog predsjednika HDZ-a, da će na to mjesto doći najbolja osoba unutar stranke koja će spriječiti da se "SDP i njegova tiranija vrati na vlast", a da će o načinu izbora odlučiti većina.

- Odluka još nije donesena, bit će onako kako većina odluči - kazao je Brkić odgovarajući na pitanja novinara uoči sjednice.

Što se tiče odgovornosti, bilo dobro da i druge stranke uče od HDZ-a, rekao je Brkić i naglasio da će članstvo stranke za svog predsjednika izabrati najbolju osobu za tu funkciju.

- To će biti najbolja osoba unutar HDZ-a, koju će iznjedriti članstvo, koja će u sučeljavanju pobijediti predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i spriječiti da se SDP i njegova tiranija vrati na vlast", rekao je.

Na novinarski upit može li Andrej Plenković parirati Milanoviću, odgovorio da to može i bilo koji drugi.

Oleg Butković i Tomislav Tolušić zajedno su stigli na Predsjedništvo. Na pitanje koga od kandidata podržavaju i hoće li se kandidirati za predsjednika stranke, Tolušić je odgovorio kako on Olega podržava u svemu.

'Razmislit ću hoću li se kandidirati'

Stigao je i Darko Milinović koji je rekao da će promisliti hoće li se on kandidirati.

- Pobjednici izbora u zadnjih 20 godina Ante Sanader, Nediljko Dujić, Božidar Kalmeta i ja smo se sastali i dogovorili se da će 9. izborna jedinica imati jedinstveni stav. Najprije oko toga da izbori budu jedan član, jedan glas. Da budu što prije, 10. 7. ili 17.7. Dakle, ne više deset tisuća članova HDZ-a kao što sam zadnji put rekao, već nas četiri predstavljamo pedeset članova HDZ-a- rekao je Milinović.

- Pozivam 200.000 članova da ne dopusti da nam bilo tko nametne predsjednika. Neka predsjednik HDZ-a bude onaj koji je 20 godina i lijegao i ustajao sa HDZ-om. Taj koji je krvario za HDZ u proteklom periodu moze biti predsjednik - kaže Milinović.

Na pitanje je li Plenković njegov izbor, tj. da po ovome što jerekao ispada da on to nije, Milinović kaže da on to nije rekao.

- Gospodin Plenković ima karakteristika koje ga mogu promovirati u predsjednika HDZ-a. Diplomat, govori pet jezika. Ja ću samo postaviti pitanje imaju li 200.000 članova HDZ-a pravo kandidirati istinskog hadezeovca i domoljuba? Vidjet ćemo - rekao je.

Na pitanje hoće li se on kandidirati, kaže da je svatko tko se kandidirao prije nego je počeo izborni proces neozbiljan.

- Ja ću duboko promisliti, a nakon toga ću priopćiti najprije Anti Sanaderu, Nediljku Dujiću i Bozidaru Kalmeti. Ozbiljno ću razgovarati sa zamjenikom predsjednika stranke i s Tomislavom Čuljkom - rekao je.

Sanja Putica također je komentirala prije Predsjedništva stanje i stranci i kandidate za predsjednika. Na pitanje može li HDZ u nove izbore s Plenkovićem rekla je kako može sa svakim kandidatom.

- Mi ne sumnjamo u svoje ljude. Imamo dosta ljudi koji su kvalitetni, naravno i uključujući gospodina Plenkovića i mogu pobijediti SDP. Sve ćemo danas vidjeti iza Predsjedništva- rekla je Putica.

Božidar Kalmeta nije htio o imenima, samo je rekao kako HDZ- u treba netko tko će ih odvesti u pobjede.

Franjo Lucić, član Nacionalnog vijeća HDZ-a podržao je Andreja Plenkovića kao kandidata za predsjednika stranke.

- Po svojim pogledima i retorici mislim da je Plenković najbolji kandidat. Ali svi naš kandidati imaju svoju vrijednost - rekao je Lucić i dodao kako je on za princip izbora jedan član, jedan glas.

Branko Bačić poslijepodne je došao u stranku te je izrazio želju da se novi predsjednik bira po principu jedan član jedan glas. Podupro je Andreja Plenkovića.

- Ja mislim da je on osoba koja može vratiti povjerenje birača u Hrvatsku demokratsku zajednicu i voditi HDZ po demokršćanskim načelima, pobjediti na unutarstranačkim izborima i, što je još važnije, povesti stranku do pobjede na parlamentarnim izborima - rekao je Bačić i dodao kako je dobro da se izbori održe što prije, ali i da se svim kandidatima omogući da se valjano predstave. 

- Dobro je da se kandidati predstave i široj javnosti jer bi to bila dobra najava za parlamentarne izbore - zaključio je.

Zlatko Hasanbegović ranije je pri dolasku u Vladu novinarima rekao kakvom je novom šefu HDZ-a skloniji.

- Za svakog sam onog koji će u svom programu, osim onih krucijalnih stvari biti protiv Trga maršala Tita - poručio je ministar kulture.

Već su dogovorili datum izbora?

Uže Predsjedništvo HDZ-a jutros je, prema neslužbenim informacijama Večernjeg lista, odlučilo da će se novi šef HDZ-a birati po principu jedan član jedan glas 17. srpnja. Budući da je sjednica Predsjedništva u 13 sati, a Nacionalnog vijeća u 15 sati, ta bi odluka tada trebala biti formalizirana.

Izgleda da su u HDZ-u odlučili maksimalno ubrzati izbor novog predsjednika kako bi se onda pripremali za parlamentarne izbore.  

Izbor predsjednika modelom jedan član jedan glas osigurat će legitimitet novom predsjedniku, ali zahtjeva veću organizaciju. Birat će se samo predsjednik stranke, a redovni izbori u HDZ-u bit će šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 498
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C