Obavijesti

News

Komentari 84

Sastanak Putina i Obame: Isti cilj im je borba protiv islamista

Sastanak Putina i Obame: Isti cilj im je borba protiv islamista
4

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, uoči sastanka s američkim kolegom Barackom Obamom, rekao da ne kani rasporediti rusku vojsku u Siriji, od čega strahuje SAD

VIDEO

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Barackom Obamom. Putin bi najprije pred UN-om trebao najaviti namjeru Rusije u borbi protiv ISIL-a u Siriji , a onda bi o istoj temi trebao razgovarati s Obamom.

Srž njegovog govora na jubilarnom 70. zasjedanju UN-a u New Yorku trebala bi biti misao o multipolarnom svijetu u kojem značajne odluke donosi Vijeće sigurnosti UN-a. Zapad je, čini se, nakon dugo vremena spreman priznati da treba Rusiju na svojoj strani.

Podsjetimo, Rusija je počela naoružavati snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Amerika se tome snažno protivi. Rusija zasad ne planira u Siriju slati svoju vojsku, ali je javno objavila da će poduprijeti Bašara al-Asada te smatra da se ISIL može pobijediti samo ako se budu uključile međunarodne sile.

REUTERS

- Podupiremo legitimnu vlast u Siriji. Vjerujem da bi akcije protiv legitimnog režima stvorile situacije kao u Libiji ili Iraku . Ne postoji drugo rješenje za Siriju nego jačanje i podupiranje legitimnih struktura u borbi protiv terorizma - rekao je Putin za CBS.

Putin je također objasnio i da Rusiji prijete militanti.

- Ima više od 2000 militanata u Siriji iz bivšeg Sovjetskog Saveza i umjesto da čekamo da se vrate kući trebali bismo pomoći predsjedniku Asadu da se bori protiv njih ondje, u Siriji - rekao je Putin.

Ranije je rekao da je američka potpora pobunjenicima protiv Asada nezakonita i nedjelotvorna jer se borci koje SAD uvježbava odlaze boriti na stranu ISIL-a.

Dotaknuo se Putin i Ukrajine . Izjavio je kako su Sjedinjene Države direktno umiješane u svrgavanje Viktora Janukoviča.

- Naši partneri u Sjedinjenim Državama ne kriju da su podržavali one koji su bili protiv predsjednika Janukoviča - rekao je za CBS.

Pokretanje videa...

REUTERS 01:41

Lukašenko: Srušite li Asada doći će do trećeg svjetskog rata

Po pitanju Sirije, s Putinom se slaže i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko . On je već održao govor pre UN-om gdje je pitao zašto Zapad želi svrgnuti Asada.

- Zašto pokušavate zbaciti predsjednika Bašara al-Asada s vlasti? Što se to vas tiče? Što hoćete? Što želite postići?

Lukašenko tvrdi kako će rušenje Asada dovesti do trećeg svjetskog rata.

VIDEO

Asada podržava i Iran. Iranski predsjednik Hasan Rohani je u New Yorku kazao kako je borba protiv radikalnih militanata poput ISIL-a glavni prioritet.

Istaknuo je da bi uklanjanje sirijskog predsjednika Bašara al Asada pretvorilo Siriju u utočište za teroriste.

Asadu će pomoći i Kina

RT javlja da će Asadu u borbi protiv ISIL-a pomoći i Kina. Navodno je već u sirijskoj luci Tartus uočen kineski nosač aviona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi