News

Komentari 1

Sastat će se Orban, Morawiecki i Salvini, planiraju novi savez unutar Europskog parlamenta

Sastat će se Orban, Morawiecki i Salvini, planiraju novi savez unutar Europskog parlamenta

Premijeri Mađarske i Poljske sastat će se s čelnikom talijanske desničarske Lige. Orbanov Fidesz pregovara s konzervativnim političkim snagama u potrazi za novim klubom u Europskom parlamentu

O novom savezu razgovarat će se u Budimpešti, a on bi uključivao Ligu, Orbanov vladajući Fidesz i poljsku vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS). 

Fidesz je ranije u ožujku napustio Europsku pučku stranku (EPP), glavni paneuropski blok desnog centra nakon što je prije dvije godine suspendiran zbog svojih politika koje su kritizirane kao autoritarne. 

Orbanove nacionalističke politike više odgovaraju manjim europskim skupinama desno od EPP-a, poput euroskeptika iz skupine Europski konzervativci i reformisti (ECR) u kojima je poljski PiS ili desničarske skupine Identitet i demokracija (ID) u kojoj su francusko Nacionalno okupljanje i talijanska Liga. 

Orbanov cilj je stvoriti politički dom za Fidesz i slične snage u Europi koje ne žele ugostiti migrante i koje štite tradicionalne obitelji i njihove vrijednosti.

Orbana čekaju izbori 2022. godine, a oporba se prvi put udružila protiv njega.

Najčitaniji članci