Obavijesti

News

Komentari 37

Saucha: Elementarno sam nepismen po pitanju pravopisa, netko je 'skinuo' moj potpis

Saucha: Elementarno sam nepismen po pitanju pravopisa, netko je  'skinuo' moj potpis
1

Bivši predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića Tomislav Saucha iznio je obranu u predmetu Dnevnice. Drugooptužena Sandra Zeljko, njegova bivša tajnica, obranu će iznijeti u utorak

VIDEO

Ostajem kod obrane koju sam u tri navrata dao pred Uskokom, rekao je u petak Tomislav Saucha, prvooptuženi u aferi Dnevnice. Saucha zbog problema s kralježnicom nosi poseban pojas za leđa te je na sud došao s jastučićem koji mu pomaže da ga leđa manje bole. Bio je suglasan da se pregledaju video snimke njegove obrane iz Uskoka.

- Osnovna činjenica je da niti jedan od putnih naloga nisam potpisao niti sam primio novac za njih - ustvrdio je Saucha na ispitivanju u Uskoku 10. veljače 2017. dodavši "morao bih biti idiot većih proporcija da sam mislio da ovako nešto neće biti otkriveno".

- Elementarno sam nepismen po pitanju gramatike i pravopisa - ustvrdio je tada bivši predstojnik ureda bivšeg premijera dodavši kako ne može kontrolirati ruku i da potpisi na spornim dokumentima izgledaju kao njegovi no da ih on nije potpisao. "Netko me dobro skinuo", zaključio je tada Saucha. Ponudio je i odgovor tko bi to mogao biti:

- Ja sam na posao dolazio oko 9,  9.30 sati i najmanje sam sedam sati bio na poslu. Zeljko je ostajala duže i moja je teorija da je ona mogla bez problema iznijeti te papire i vratiti ih - kazao je Saucha dodavši kako je ona vječito glumila plahost. Dodao je i kako je bakteriofob, odnosno da preferira plaćanje karticama, pa se može provjeriti na što je i koliko trošio. 

- Ako sam te novce i uzeo ne znam što sam s njima napravio. Nemamo slike, umjetnine, niti polarnog medvjeda skrivenog u podrumu. Jedina veća investicija koju sam napravio je kupnja televizora kojeg sam kupio na 36 rata - branio se Saucha u veljači 2017. Bivši predstojnik premijerovog ureda dodao je kako posljednje tri godine razmišlja je li mogao spriječiti lažiranje dnevnica. Pritom je naglasio da osjeća ''veliku moralnu, profesionalnu i ljudsku odgovornost'' što nije spriječio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret.
'

- Činjenica je da je nestalo milijun kuna i zbog toga osjećam veliku sramotu koju bi trebali osjećati i oni koji su tamo radili prije i nakon mene' -, nadodao je.

Podsjećamo, Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko, bivšom 'krunskom svjedokinjom' u tom slučaju, nezakonito stekao 580.000 kuna.

Prema optužnici, Sandra Zeljko je prema Sauchinim uputama napravila ukupno 125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo. Sama je kasnije preuzela novac za akontacije dnevnica i dijelila ga sa Sauchom. No u kojem omjeru i gdje je novac završio ne zna se. 

Saucha i Zeljko: 'Nismo krivi', Uskok: Uzmite im 944.000 kn
Saucha i Zeljko: 'Nismo krivi', Uskok: Uzmite im 944.000 kn

Nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna. Ona bi obranu trebala iznijeti u utorak. Potom bi trebali uslijediti završni govori stranaka u postupku te nepravomoćna presuda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.