Obavijesti

News

Komentari 71

Saucha i Zeljko: 'Nismo krivi', Uskok: Uzmite im 944.000 kn

Saucha i Zeljko: 'Nismo krivi', Uskok: Uzmite im 944.000 kn
8

Uskok Tomislava Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580.000 kuna

VIDEO

Suđenje bivšem predstojniku Ureda premijera i saborskom zastupniku Tomislavu Sauchi te bivšoj tajnici u Vladi Sandri Zeljko za aferu 'Dnevnice' započelo je danas nakon 9 sati.

I Saucha i Zeljko rekli su da se ne osjećaju krivima. Tužitelji su više od sat vremena čitali tri točke optužnice u kojoj Sauchu terete za zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje dokumenata. Zeljko terete za pomaganje u zloporabi, krivotvorenje i prijevaru. 

Uskok predlaže da se Sauchi oduzme 295 tisuća kuna koliko je protuzakonito stekao, a Zeljko 649.112 kuna. 

Krešimir Ostrogonac, zamjenik ravnateljice Uskoka, u uvodnom govoru rekao je kako će ispitivanjem svjedoka i nalazima grafološkog vještačenja u potpunosti dokazati navode iz optužnice.

Zagreb: Započelo suđenje Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko za aferu Dnevnice

'Zašto bi se Sauhca upuštao u sitan kriminal?'

Sauchin odvjetnik Davor Maržić ističe kako je nelogično da bi se jedan od top 10 političara u zemlji i pravnik po struci upuštao u sitan kriminal znajući da iza toga ostaje pisani trag. 

- Ključno je je li na tim dokumentima Sauhcin potpis. Tvrdimo da vještaci nisu vjerodostojni. Moramo vidjeti koje su metode koristili te koje su dokumente koristili kao originalne dokumente, itd, kaže Maržić i predlaže da se prvo saslušaju vještaci.

Odvjetnik Sandre Zeljko Davor Cohun rekao je kako će uvodni govor iznijeti nakon iznošenja dokaza optužbe.

Zagreb: Započelo suđenje Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko za aferu Dnevnice

Optužnica podignuta još 2017.

Tijekom postupka ispitati će 15-ak svjedoka. Sauchina obrana u srpnju je izjavila da je zadovoljna što je sud prvo odlučio ispitati grafološke vještake čiji je nalaz ključni dokaz u ovom procesu.

Podsjećamo, optužnica je bila podignuta još u prosincu 2017. No potvrđena je tek u ožujku ove godine. Potom su zbog bolesti Sandre Zeljko nekoliko puta bila odgođena pripremna ročišta te je početak suđenja zakazan tek u srpnju.

Zagreb: U aferi Dnevnice poèelo roèište, Tomislav Saucha stigao na sud

Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko, bivšom 'krunskom svjedokinjom' u tom slučaju, nezakonito stekao 580.000 kuna.

Prema optužnici, Sandra Zeljko je prema Sauchinim uputama napravila ukupno 125 putnih naloga i dostavila ih u devizno računovodstvo. Sama je kasnije preuzela novac za akontacije dnevnica i dijelila ga sa Sauchom. No u kojem omjeru i gdje je novac završio ne zna se. 

Nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sve do veljače 2017. novac se isplaćivao preko putnih naloga. Bilo ih je, stoji u optužnici, ukupno 66, a Zeljko je navodno u rubrici 'Predstojnik' lažirala potpise tadašnji šefova premijerovog ureda, Nevena Zelića i Davora Božinovića. U uredu za opće poslove i dalje ništa nisu sumnjali već su joj novac za dnevnice isplaćivali. 

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Zagreb: U aferi Dnevnice poèelo roèište, Tomislav Saucha stigao na sud

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko 'kupio', pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

Nakon izbijanja afere Saucha je u veljači 2017. na mjesec dana završio u Remetincu. Kao svjedok tada je ispitan i njegov bivši šef Zoran Milanović.

- Odgovorio sam na sva pitanja koja su istražitelji imali, potpisao sam iskaz i to je bilo to. Trajalo je ukupno 20-ak minuta - rekao je u tada Milanović za televiziju N1.

Saucha je zatvorsko iskustvo podijelio u Saboru pohvalivši djelatnike zaposlene u zatvorskom sustavu.

- Problem je naravno u uvjetima...kada vas netko zatvori u šest do sedam metara kvadratnih i kada vam se u toj prostoriji nalazi vaš krevet, stol s kojeg jedete, školjka za wc koje se nalazi na pola metra od stola na kojem jedete i kada u toj prostoriji provedete 22 sata dnevno onda shvatite da možda to baš i nije najbolje - kazao je Saucha.

- Imate pravo na dva sata dnevno boravka na otvorenom. To izgleda tako da vam netko u sedam ujutro pokuca na vrata ćelije i kaže imate 15 minuta da izađete van i idete šetati. A šetnja izgleda tako da hodate u principu u krug i to jedan sat u jednom smjeru a drugi sat u drugom da vam se ne zavrti - opisao je svojedobno Saucha, sada saborski zastupnik u klubu HNS-a, kolegama zastupnicima svoj boravak u zatvoru.

Na Županijskom sudu održano pripremno ročište za Tomislava Sauchu i Sandru Zeljko

Pokretanje videa...

00:32


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 71

VIDEO

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!

Umjereno, prijepodne i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti i jače izraženih pljuskova s grmljavinom te obilne oborine. Moguće je i nevrijeme, stoji u prognozi DHMZ-a za petak..

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!
PADA TOMAŠEVIĆEVA TEZA

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da neće smijeniti upravu plinare koja je izgubila opskrbu Zagreba jer su ponudili cijenu ispod koje bi bili u gubicima. Svih 27 opskrbljivača u Hrvatskoj posluju s nižom cijenom...
Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak
UPALILI ŽUTI ALARM

Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak

Vikend prognoza neće usrećiti one koji su odlučili spojiti praznik u produženi vikend. I danas i Sutra gotovo cijela Hrvatska označena je žutim alarmom zbog moguće opasnog vremena