Obavijesti

News

Komentari 6

Sav novac iz akcije 'Pomoć za obnovu nakon potresa' ide za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Sav novac iz akcije 'Pomoć za obnovu nakon potresa' ide za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Sa jučerašnjim danom stoji da je na račun uplaćeno nešto više od 101 milijun kuna. Svaka sljedeća uplata će se usmjeravati prema Uredu za obnovu, rekao je Zdravko Marić

VIDEO

Vlada je danas na sjednici donijela odluku o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa", a na koji je do jučer prikupljeno, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić, 101,518.809 kuna. Premijer Andrej Plenković je najprije demantirao navode u medijima da samo 40 posto doniranog novca ide na obnovu kuća nakon potresa, dok bi ostatak dobila četiri ministarstva.

- U ime Vlade želim demantirati vijesti koje su danas u medijskom prostoru. Raspodjela ovih sredstava ima sasvim drukčiji smjer od onoga što je objavljeno - rekao je Plenković.

Jedna od prvih drvenih kuća nakon potresa: 'Presretni smo, opet imamo krov nad glavom'
Jedna od prvih drvenih kuća nakon potresa: 'Presretni smo, opet imamo krov nad glavom'

Ministar Marić naglasio je kako se sva prikupljena sredstva dodjeljuju Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

- Donirana sredstva raspodjeljuju se Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje. A koristit će se za obavljanje poslova obnove, odnosno uklanjanja obiteljskih kuća i gradnje zamjenskih obiteljskih kuća i za druge poslove koje obavlja Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije. I svaka sljedeća uplata će se usmjeravati prema Uredu za obnovu prvog radnog dana u novom mjesecu - istaknuo je Marić.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zadužen je mjesečno izvještavati Vladu o utrošku financijskih sredstava prikupljenih u akciji "Pomoć za obnovu nakon potresa" te na svojim mrežnim stranicama mjesečno objavljivati izvještaje o utrošku sredstava prikupljenih u toj akciji.

- Na najtransparentniji način izvještavamo javnost o uplati doniranih sredstava, a tako će biti i dalje - dodao je Marić istaknuvši da je u tijeku procjena štete.

- Koja će biti kudikamo veća nego kod zagrebačkog potresa. Glavni izvor financiranja obnove bit će državni proračun, odnosno novac poreznih obveznika, a tu su i i europska sredstva iz Fonda solidarnosti i sredstva međunarodnih financijskih institucija - istaknuo je.

Da će kompletno uplaćen novac ići isključivo u obnovu, nakon Marića potvrdio je i premijer Plenković.

- Tu ne smije biti nikakvih dilema niti kakofonije u eteru - naglasio je. 

Nakon sjednice Vlade ministar Marić održao je presicu pa ga je novinar Jutarnjeg lista, koji je i objavio sinoć odluku o tome da se samo 40 posto doniranog novca raspodjeljuje za obnovu kuća, pitao da li je postojao takav prijedlog i je li Vlada ipak odustala od toga nakon objave članka i dizanja bure u javnosti. 

- Jedino što je relevantno jest odluka koja je prošla uži kabinet, odnosno danas sjednicu Vlade. U ovom procesu su svi resori sudjelovali i u nekom trenutku smo, naravno, otvorili temu kako ćemo ta sredstva i gdje usmjeriti. Koa što sam već nekoliko puta rekao, kombiniramo europske izvore jer u ovom trenutku još nemamo procjenu šteta i proračunske izvore, međunarodne financijske institucije da bismo tu obnovu napravili na najbolji mogući način. Zahvaljujem svima koji su uplatili, ali prikupljena sredstva od donacija neće biti ni blizu dovoljna kolika će biti ukupna šteta, ali ih treba usmjeriti na pravi način - rekao je dodavši kako su razmatrali različite prijedloge. 

Na ponovni upit znači li to da su neka ministarstva htjela uzeti taj novac, Marić pojašnjava kako bi se ta sredstva, da su i raspoređena ministarstvima, koristila isključivo za potresom ugrožena područja. 

- To je isključivo namjenski prihod i to od prvog dana nije bilo niti će biti postavljeno kao pitanje. Ti različiti prijedlozi koji su bili, to je interna rasprava na razini državne uprave. Ali jedino što je relevantno jest uži kabinet, odnosno sjednica Vlade, što je danas i učinjeno na najtransparentniji mogući način - rekao je. 

Sva sredstva raspoređuju se Uredu za stambeno zbrinjavanje i obnovu, koji će ih onda, dodao je, usmjeravati gdje treba. 

Na pitanje hoće li novac usmjeravati isključivo na uklanjanje i gradnju zamjenskih kuća ili i na neke druge troškove, Marić je poručio da će ih usmjeravati onako kako je rekao i kako stoji u odluci. A to je, dakle, za obavljanje poslova obnove, odnosno uklanjanja obiteljskih kuća i gradnje zamjenskih obiteljskih kuća i za druge poslove koje obavlja Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...