Obavijesti

News

Komentari 69

Savjetovali su mu da uspori: Prebolio moždani udar, zbog Putina je ignorirao lom noge

Savjetovali su mu da uspori: Prebolio moždani udar, zbog Putina je ignorirao lom noge

Milan Bandić godinama je imao ozbiljnih zdravstvenih problema, ali ni nakon brojnih operacija nije promijenio životni stil. 2018. godine je, nakon što je operiran zbog embolije, došao na otvorenje spomenika Tuđmanu

VIDEO

Jučer mi nije bilo dobro, zaboravio sam popiti tabletu za tlak. Možda sam trebao ostati doma, odradio sam koliko sam mogao i vratio se doma, popio tablete i bilo mi je dobro, objasnio je u lipnju prošle godine zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nakon što je snimljen kako teško hoda na jednom javnom događaju. Mnogi su se tad, s obzirom na njegovu povijest raznih oboljenja, pobojali za njegovo zdravlje, no on je samo odmahivao rukom.

- To je Milan Bandić, bit će dobro. Imao sam danas simptome kao kad sam prije 17 godina imao moždani udar, ali hvala Bogu sve je ok. Ja još uvijek imam energije za dva čovjeka - rekao je tada.

POGLEDAJTE VIDEO:

Milan Bandić je 2003. godine imao moždani udar. Relativno brzo se oporavio i nastavio s intenzivnim dnevnim ritmom i  činilo se kako mu se zdravlje stabiliziralo. Međutim, posljednjih godina problemi su bivali sve veći, a on ih je rijetko priznavao, tek kad je to bilo teško sakriti od javnosti.

U prosincu 2018. završio je u bolnici zbog plućne emoblije koja je nastala kao posljedica ugruška koji se oslobodio zbog trostrukog prijeloma potkoljenice što ga je već duže vrijeme ignorirao. Problem sa slomljenom nogom Milan Bandić je vukao još od početka studenoga kada je imao zakazan prijem kod predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina kako bi ga ovaj odlikovao Redom prijateljstva. Bandić je tada govorio da je za Dan mrtvih izvrnuo gležanj, ali se ispostavilo da je slomio nogu, i to dvije kosti na tri mjesta. Liječnici su mu tada htjeli staviti gips, što bi bilo najnormalnije liječenje u takvoj situaciji, ali je gradonačelnik Zagreba to odbio jer nije htio takav pred Putina.
Mediji su pisali o bolovima koje je trpio tih dana dok je ustrajao na svojoj odluci. Bandić se, navodno, niti narednih tjedana nije pokazao kao uzoran pacijent, nije mirovao kako bi mu kosti zarasle i problem se toliko izrodio da se iz jednog od prijeloma oslobodio tromb koji je završio u plućima, što je zdravstvena opasnost koja se vrlo lako može izroditi u stanje kritično po život. Milan Bandić zato i jest završio na intenzivnoj medicinskoj skrbi.

Bandićev život u slikama: Od matičara na vjenčanjima do apsolutnog gazde metropole
Bandićev život u slikama: Od matičara na vjenčanjima do apsolutnog gazde metropole



Tada je zamolio liječnike da ga dovedu u red u roku od dva dana jer je imao na rasporedu otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu. Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojima je Bandić hitno završio u bolnici. Za Prvi maja 2017. u bolnici je završio na hitnoj operaciji bruha, nakon što je, kako je rekao, neoprezno podignuo veliki kotao s grahom. I dok je ležao u krevetu na KB Sveti Duh, mediji su primijetili da mu se incident s bruhom dogodio upravo dan uoči rasprave u postupku za aferu „Štandovi“ na Županijskom sudu u Zagrebu. Operaciju bruha Bandić je tada dobro podnio i dan poslije fotoreporteri su ga slikali kako u relativno dobrom stanju leži u krevetu u društvu velikog plišanog mede što mu ga je poslala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

U listopadu iste godine imao je tako ozbiljan problem s vrlo uznapredovalim suženjem jedne od velikih srčanih žila, da je morao na ugradnju stenta. Tako su skoro svi ostali zatečeni kad se 13. listopada doznali da je „na brzinu“ navratio do KBC-a da mu ugrade stent. Kako se u bolnici na takvom zahvatu nije pojavio zato što bi mu pozlilo, nego zato što je to već ranije dogovorio, samo dva sata poslije ugradnje stenta, vratio se na posao. Ta manja kardiološka intervencija mu je, međutim, pokvarila prvi zakazani termin za odlikovanje kod Putina koja je tada prebačena za termin s kojim mu se poklopio višestruki lom noge.

Najgoru zdravstvenu krizu Bandić je preživio prije nešto više od 15 godina, 2003. kada je danas 63 godišnji gradonačelnik imao samo 48 godina. Bio je početak srpnja i mediji su donosili naslove o tome da se gradonačelnik „bori za život“. Bandić je i tada bio na Rebru, ovaj put na neurologiji, zbog moždanog udara.

Došao je u Zagreb švercajući duhan i žbukajući ulice, a onda vladao gradom kao imperator
Došao je u Zagreb švercajući duhan i žbukajući ulice, a onda vladao gradom kao imperator

I to u nezgodnom području sa stražnje strane mozga gdje operacija nije dolazila u obzir. U bolnicu se javio kad je primijetio smetnje u govoru, mučnine, glavobolje i da otežano guta. Zapravo, nije Bandić bio taj koji mu je u tome prepoznao alarmantno stanje, nego tadašnji gradski zastupnik Rajko Ostojić koji je posumnjao da su to simptomi moždanog udara, pa je pa je Bandića čak vlastitim automobilom hitno odvezao u KBC Rebro, gdje je Bandić hospitaliziran uz iznimno visoki tlak 210/120. Spazam krvne žile tada se pokazalo da se razvija u pravi moždani udar. Gradonačelniku je bilo potrebno jedno dulje vrijeme da se opet vrati u puni pogon.

- Ja sam 1. srpnja 2003. došao na Rebro, a 3. rujna sam izišao iz Krapinskih Toplica. 28. srpnja su me u kolicima otpelali s Rebra u Toplice. U početku liječnici nisu znali hoću li preživjeti. Nisam mogao gutati, govoriti ni hodati. Izgubio sam 28 kila. U tih 28 dana na Rebru. U konziliju su bili profesor Dimitrij Kranjc, američki student, tada šef klinike za neurologiju na Rebru, profesor Josip Paladino, profesor Boris Labar, profesorica Anka Štern, doktor Šćap, i Radoš koji i danas tamo radi na magnetu. Ti ljudi su mi pomogli i spasili me - ispričao je jednom u intervjuu za Jutarnji list.

Zagreb će do izbora u svibnju voditi Bandićeva zamjenica Jelena Pavičić Vukičević
Zagreb će do izbora u svibnju voditi Bandićeva  zamjenica  Jelena Pavičić Vukičević

Unatoč svim zdravstvenim problemima, Bandić nije odustajao od svog životnog ritma. Preminuo je u noći sa subote na nedjelju od srčanog udara.

Pokretanje videa...

Preminuo Milan Bandić 01:01
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Dr. Redžepi: Jeli smo i Bandić se samo srušio. Oživljavao sam ga. Bio je još živ kad je došla Hitna
'OŽIVLJAVAO SAM BANDIĆA'

Dr. Redžepi: Jeli smo i Bandić se samo srušio. Oživljavao sam ga. Bio je još živ kad je došla Hitna

Ekskluzivno donosimo ispovijest liječnika s Jordanovca koji je oživljavao Milana Bandića. Kaže da je bio u društvu s njim kad je bivšem gradonačelniku pozlilo.

Bandićevi zadnji dani: Bio na pogrebu Saračeviću i obišao Peščenicu: 'Ona mi je pri srcu'
RADIO U SVOM STILU

Bandićevi zadnji dani: Bio na pogrebu Saračeviću i obišao Peščenicu: 'Ona mi je pri srcu'

Milan Bandić u zadnjoj objavi na facebooku u subotu čestitao je skijašu Filipu Zubčiću na velikom uspjehu. Prije toga objavio je post o svemu što je napravio na Peščenici, kvartu u kojem je živio
Milan Bandić opet nije izgubio izbore. Niti je otišao u zatvor.
BANDIĆEVA SMRT

Milan Bandić opet nije izgubio izbore. Niti je otišao u zatvor.

Vladao je dugo, njegov odlazak očekivao se još dulje, a na kraju Milan Bandić otišao je naglo, zbog srčanog udara. Otišao je dva mjeseca prije izbora koje je trebao izgubiti i prije presuda koje su ga trebale osuditi.