Obavijesti

News

Komentari 7

Schallenberg je novi kancelar Austrije: 'Kurz još uvijek ima sve konce u svojim rukama'

Schallenberg je novi kancelar Austrije: 'Kurz još uvijek ima sve konce u svojim rukama'
2

Schallenberg je karijerni diplomat i blizak Kurzov saveznik te relativni politički novak. Kritičari ne vjeruju da će biti svoj čovjek, a on je odbio išta komentirati prije nego što prisegne za kancelara

VIDEO

Samo pet dana nakon izbijanja nove korupcijske afere u Austriji, savezni predsjednik Alexander Van der Bellen imenovao je u ponedjeljak u 13 sati novog kancelara - Alexandera Schallenberga. Dosadašnji ministar vanjskih poslova bio je predložen, prema želji koalicijskog partnera Zelenih, da preuzme tu funkciju od Sebastiana Kurza.    

U svom obraćanju rekao je kako tu funkciju nije očekivao. 

- Surađivat ću i dalje sa Sebastianom Kurzom koji će u parlamentu predstavljati Narodnu stranku kao predstavnik kluba. 

- Čitav život sam bio diplomat. Radit ćemo s vicekancelarom Koglerom i dalje na provedbi programa. Austrijanci to zaslužuju - rekao je. Nakon govora nije bilo dopušteno novinarima postavljati pitanja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Dosadašnji Ministar vanjskih poslova Schallenberg bio je iznenađen preuzimanjem uloge kancelara. Tijekom današnjeg posjeta uredu predsjednika je rekao kako rade sve da spase vladu i uspostave stabilnost. Diplomat iz plemićke obitelji, Schallenberg bi mogao za zemlje Zapadnog Balkana i njegovo potencijalno članstvo u EU, značiti veliki gubitak na svojoj novoj poziciji. Njegove aktivnosti u tom pogledu, preuzimanjem funkcije kancelara, znatno će se smanjiti. To bi se moglo odraziti i kao destabilizacija u regiji. Do sada smo ga često mogli vidjeti u ulozi ''peace makera'' po pitanju međusobnih odnosa između zemalja Zapadnog Balkana. Isto tako i na njihovoj relaciji s Europskom Unijom. 

Dosadašnjeg čelnika ministarstva vanjskih poslova Schallenberga neće zamijeniti Peter Launsky-Tieffenthal kao što se pretpostavljalo, već diplomat, veleposlanik Michael Linhart.

I sam Schallemberg je priznao da će ostati u sjeni Kurza s kojim će blisko surađivati dok ovaj obnaša dužnost parlamentarnog zastupnika. 

POGLEDAJTE VIDEO: Kurz podnio ostavku 

Pokretanje videa...

Kurz podnio ostavku VIDEO

Prema riječima Wolfganga Peschorna, čelnika Financijskog tužiteljstva, ministar financija Gernot Blümel (ÖVP) zadužio je odjel unutarnje revizije da ispita navode državnog odvjetništva za korupciju u aferi oglašavanja. Ako su optužbe istinite, pokušat će se "vratiti novac što je prije moguće", rekao je Peschorn u programu ORF -a.

Austrija ostala bez Kurza, ali je dobila plemića. Analitičar: 'On je neispisan list, čovjek iz sjene'
Austrija ostala bez Kurza, ali je dobila plemića. Analitičar: 'On je neispisan list, čovjek iz sjene'

- Naravno da ćemo se pridružiti kaznenom predmetu, ako do njega uopće dođe - rekao je. Međutim, Socijal-demokratska stranka priprema za sutra izglasavanje nepovjerenja ministru financija koji je također bio dio spornih chatova koji ukazuju na zlouporabu pozicija i korupciju. 

'Kurz još uvijek ima sve u svojim rukama' 

Podsjetimo, Zeleni, mlađi partner Kurzovih konzervativaca, tražili su ostavku Kurza nakon što je pokrenuta istraga protiv njega i još devetero ljudi zbog sumnje u korupciju i podmićivanje. Kurz, koji poriče optužbe, ostat će čelnik konzervativaca i vraća se u parlament kao šef kluba zastupnika svoje stranke. 

Austria

Schallenberg je karijerni diplomat i blizak Kurzov saveznik te relativni politički novak. Kritičari ne vjeruju da će biti svoj čovjek, a on je odbio išta komentirati prije nego što prisegne za kancelara.

"Sve oporbene stranke slažu se da nema promjene Kurzova sustava. On još uvijek ima sve konce u svojim rukama, a novi kancelar Schallenberg dio je Kurzova sustava", rekao je za ORF radio socijaldemokrat Kai Jan Krainer koji je bio u parlamentarnoj komisiji u sklopu istrage o mogućoj korupciji u prethodnoj Kurzovoj vladi. 

Kritičari optužuju Kurza za nadzor sustava koji zaobilazi pravila u pitanjima kao što su financiranje stranaka i imenovanja u državnim firmama. 

Neuspjeli 'delete' poruka i kako je WhatsApp Kurzu došao glave
Neuspjeli 'delete' poruka i kako je WhatsApp Kurzu došao glave

Protiv Kurza se u odvojenom slučaju vodi istraga zbog krivokletstva, ali on tvrdi da su sve optužbe lažne. 

Antikorupcijski tužitelji sumnjiče konzervativne dužnosnike iz ministarstva financija za korištenje javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje Kurza i njegove stranke u anketama 2016. godine, kada je Kurz htio preuzeti vodstvo stranke. Uspio je u tome i pobijedio na parlamentarnim izborima iduće godine. 

Predsjednik Alexander Van der Ballen ispričao se u nedjelju naciji zbog "imidža politike koji je iznesen" i dodao da je ta epizoda ozbiljno poljuljala povjerenje javnosti u političke institucije i da je prije svega na vladi da vrati povjerenje građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa