Obavijesti

News

Komentari 0

SDLSN zaprimio tužbu vezano za najavljeni štrajk u tijelima sudbene vlasti i DORH-u

SDLSN zaprimio tužbu vezano za najavljeni štrajk u tijelima sudbene vlasti i DORH-u

Iz SDLSN RH su priopćili kako su "zaprimili tužbu Republike Hrvatske radi utvrđenja nezakonitim i zabrane organiziranja, za ponedjeljak, 5. lipnja, najavljenog štrajka u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu"

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH zaprimio je u četvrtak tužbu Republike Hrvatske "radi utvrđenja nezakonitim i zabrane organiziranja, za ponedjeljak, 5. lipnja, najavljenog štrajka u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu", priopćio je Sindikat.

Nakon neuspjelih pregovora s Ministarstvom pravosuđa o povećanju plaća za 400 eura za najniže rangirane službenike u pravosuđu, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) donio je prošli petak, 26. svibnja, odluku o stupanju u štrajk u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, te najavio da će "Sindikalni Odbor pravosuđa odlučiti o datumu i načinu provedbe štrajka".

Iz SDLSN RH su danas priopćili kako su u poslijepodnevnim satima "zaprimili tužbu Republike Hrvatske radi utvrđenja nezakonitim i zabrane organiziranja, za ponedjeljak, 5. lipnja, najavljenog štrajka u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu".

Iz Sindikata navode kako se "očekuje da bi Županijski sud u Zagrebu već sutra, 2. lipnja, mogao odlučiti o prijedlogu za zabranu štrajka, sve radi zaustavljanja borbe za dostojanstven život onih s najnižim plaćama u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu".

Radnici ZET-a prosvjedovali na Remizi: 'Sigurnost je ugrožena, autobusi ne prolaze tehnički...'
Radnici ZET-a prosvjedovali na Remizi: 'Sigurnost je ugrožena, autobusi ne prolaze tehnički...'

Dodaju kako im odluka Vlade da od Suda traži zabranu štrajka, potvrđuje da ih se "dijeli u dvije skupine, one koji vrijede više i one koji, nažalost, ne vrijede ništa".

"Naši ljudi koji imaju sramotno niske plaće, prosječno 600 eura, za iznimno odgovorne radne zadatke, očito ovoj Vladi ne vrijede ništa i ne brine ih što su dovedeni na rub životne egzistencije. Istodobno, Vlada se s liječnicima i sucima sve dogovorila te udovoljila njihovim zahtjevima. Kako je to moguće, gdje je tu ujednačeno postupanje?“, komentirala je tužbu predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.

SDLSN RH u priopćenju navodi da ročište na Županijskom sudu u Zagrebu počinje sutra, 2. lipnja, u 13 sati.

Najavljuju da će izjavu u 14 sati, do kada se očekuje završetak ročišta, ispred Suda dati predsjednica SDLSN RH Iva Šušković.