Obavijesti

News

Komentari 35

SDP bi morao smijeniti Peđu Grbina dok još nije prekasno

SDP bi morao smijeniti Peđu Grbina dok još nije prekasno

SDP je u novom istraživanju Crobarometra spuznuo na sramotnih 10,7 posto glasova. Stranka, međutim, ne namjerava promijeniti predsjednika Peđu Grbina prije izbora, premda bi nakon njih moglo biti kasno za sve.

VIDEO

Kako sada stvari stoje, SDP će zadržati Peđu Grbina na čelu stranke do parlamentarnih izbora sljedeće godine. Umjesto da ga smijene dok nije prekasno.

Trebao je ovo biti bogomdani mjesec za predsjednika SDP-a i formalnog lidera oporbe. Užarila se plinska afera, zahuktao se štrajk u pravosuđu, probudila se saborska opozicija, svađaju se HDZ-ov ministar i HDZ-ov direktor HEP-a, raste pesimizam građana, kao i postotak onih koji smatraju da HDZ-ova vlada vodi državu u krivom smjeru. 

I što se dogodi?

HDZ još jači

HDZ je u novom Crobarometru još malo podigao popularnost, sada na 29,4 posto, dok je SDP pao na mizernih i gotovo nezapamćenih 10,7 posto. Tek za žablju dlaku ispred nesuđenog koalicijskog partnera Možemo! koji u istraživanju bilježi 10,6 posto popularnosti.

I sve to unatoč koprcanjima HDZ-a, unatoč mobilizaciji oporbe, unatoč američkom savjetniku Alexu Braunu, unatoč frustraciji građana i socijalnom buntu...

"To je kao u sportu, ako nema rezultata, mijenjaj strategiju i trenera", poručio je SDP-ov eurozastupnik Fred Matić u Novom listu.

Nije, međutim, govorio o Peđi Grbinu, već o njegovu američkom savjetniku Alexu Braunu čiji angažman SDP plaća 150 tisuća eura.  Da bi SDP spuznuo na 10,7 posto glasova.

Pa ipak, u ovoj Matićevoj sportskoj metafori trener bi zapravo trebao biti predsjednik stranke Peđa Grbin. Njega treba mijenjati, a ne američkog savjetnika.

Berino koprcanje

Grbinov prethodnik Davor Bernardić bio je pod konstantnim pritiskom stranačke oporbe, predvođene Grbinom, kao i javnosti i medija u vrijeme kad je godinu dana prije parlamentarnih izbora SDP u anketama pao na 16 posto glasova. 

Nakon čega je Bernardićeva Restart koalicija na parlamentarnim izborima osvojila 41 mandat što je proglašeno debaklom i katastrofom.

Što bi, međutim, Grbin danas dao za 41 mandat? Što bi dao za predizbornu koaliciju? Uostalom, što bi dao za 16 posto glasova u anketama?

Od Grbina digli ruke

Peđa Grbin nije pod pritiskom stranačke oporbe, dobrim dijelom i zato što ju je uništio ili izbacio. Nije pod pritiskom javnosti i medija, i to uglavnom zato što su svi digli ruke od Grbina i njegove stranke. Čak i nesuđeni saveznici iz Možemo!. A SDP je gotovo nestao u najvećim hrvatskim gradovima, Zagrebu i Splitu.

I takav Grbin će voditi ovakav SDP u super-izbornu 2024. godinu.

"I dalje smatram da je SDP velika stranka, i ne mislim da vodstvo trebamo mijenjati prije izbornog ciklusa", poručio je Fred Matić. "Ali stoput sam i Peđi rekao: gledaj, mi ćemo tebe smijeniti ako izgubiš izbore, pa to je valjda jasno".

Alil neće li tada biti već kasno? Za SDP, kao i za antihadezeovsku opoziciju?

Mjesečarenje SDP-a

Stranka koja bi trebala biti glavni konkurent HDZ-u u borbi za osvajanje vlasti trenutno mjesečari prema provaliji. Treba li čekati da se strovali pa onda prebrojavati žrtve ili intervenirati kako bi se promijenio ovaj katastrofični trend?

Ne bi to bilo ključno za spas SDP-a, već bi bilo presudno za spas Hrvatske koja si ne može priuštiti da se Plenkovićev HDZ nakon svega dokopa trećeg uzastopnog mandata. Već drugi bio je destruktivniji od prvog. Treći bi mogao ugasiti svjetlo.

Peđa Grbin mogao bi nakon toga biti upamćen kao grobar SDP-a, ali i Hrvatske.

Dok je vrijeme

Prije četiri godine bilo je teško zamisliti da bi SDP pod Grbinom mogao biti gori nego pod Davorom Bernardićem, ali istraživanja pokazuju da birači, glasači, koalicijski partneri - čak i Andrej Plenković koji predsjednika države, a ne SDP-a, proglašava liderom opozicije - više naprosto ne doživljavaju SDP i nemaju povjerenja u Peđu Grbina. 

I zbog toga bi jedino logično bilo da se prije izborne godine, dok je još vrijeme za mobilizaciju, mijenja predsjednik stranke, a ne američki savjetnik kojeg je taj predsjednik angažirao i skupo platio. 

Jer moglo bi se dogoditi da nakon izbora više ne bude SDP-a, a ne samo Peđe Grbina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'
SRUŠIO SE HELIKOPTER

Iranskom predsjedniku ugrožen je život, spasioci probijali se do njega po gustoj magli: 'Molite!'

Loše vremenske prilike ometaju spasilačke službe da dođu do mjesta gdje se prisilno sleitio helikopter u kojem je bio iranski predsjednik

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme
U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik: Pronašli su olupinu, izvlače tijela mrtvih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik: Pronašli su olupinu, izvlače tijela mrtvih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje