Obavijesti

News

Komentari 7

SDP dosad potrošio milijun eura za kampanju. Zapinju donacije, stranački čelnici nisu dali ni cent

SDP dosad potrošio milijun eura za kampanju. Zapinju donacije, stranački čelnici nisu dali ni cent

Donacija Arsena Bauka se ističe među 83 imena koja su donirala ukupno više od 100.000 eura ili 10 puta manje od troška. Evo gdje i SDP najviše ulaže u kampanju, koje tvrtke su ih donirale, a koliko troši SDSS i IDS...

VIDEO

Strankama i svim sudionicima izbora danas istječe rok za predaju prvog izvješća o potrošnji i donacijama u kampanji. Drugi, finalni izvještaj, podnose 30 dana nakon izbora.

Od većih stranka je izvješće je do danas ujutro objavljeno za SDP, odnosno njegovu koaliciju, IDS i SDSS, dok HDZ, Domovinski pokret, Most, Možemo još nisu objavljeni. 

SDP je u 10 izbornih jedinica potrošio preko milijun eura u kampanji, točnije 1,08 milijuna eura. Od toga je na medijsko oglašavanje otišlo nešto više od 655.000 eura. Zanimljivo, koalicija Rijeke pravde je najviše potrošila u osmoj izbornoj jedinici gdje listu nosi predsjednik SDP-a Peđa Grbin i obuhvaća Istru i Kvarner, čak 126.359 eura, a slijedi deveta izborna jedinica sa skoro 123.000 eura. 

Iako je najviše potrošeno u njegovoj izbornoj jedinici, predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije među donatorima kampanje za razliku od nekih drugih istaknutih članova SDP-a. Od donacija je SDP-ova koalicija prikupila 100.360 eura ili deset puta manje od potrošenog, pa će razliku morati pokriti iz stranačkih blagajni. Ali ne moraju brinuti. Kao i ostali, zavisno od broja zastupnika, dobit će značajni iznos za nadoknadu troškova iz proračuna. 

SDP-ovu koaliciju su donirale četiri tvrtke. Požgaj grupa i Grancigula su dali po 2.500 eura, Ancel 400, a Ino-Eng 500 eura. Najveći pojedinačni donator je Ivan Račan s 3.900 eura. Među 83 donatora se ipak ističe njihov zastupnik Arsen Bauk koji nosi listu u prvoj izbornoj jedinici i koji je poznat po svojoj bračkoj štedljivosti. Sve donacije su zaokružene na neki iznos, ali jedino Baukova donacija iznosi točno: 3.010,66 eura. U izvješću ne piše je li platio neku uslugu ili je zaista samo uplatio iznos koji sadrži i 66 centi. 

Među ostalim donatorima iz stranke su i Mihael Zmajlović s 2.500 eura, Siniša Hajdaš Dončić s 2.000 eura, Sanja Radolović s 1.000 eura. Na listi donatora nema ni koalicijskih partnera osobno, poput Ivice Puljka, Dalije Orešković, Radimira Čačića, Anke Mrak Taritaš ili Kreše Beljaka. Ali njihove stranke sudjeluju u pokrivanju troškova kampanje, samo što se to ne navodi u izvještajima Državnom izbornom povjerenstvu, nego samo ukupni trošak koalicije. 

POGLEDAJTE VIDEO:

SDSS nije ništa potrošio na oglašavanje u medijima, ali su prikupili 36.800 eura donacija. Potrošili su nešto više od 48.000 eura, ponajviše na usluge tvrtke Designsystem Borislava Maleševića. 

IDS je objavio da nije dobio donacije, a na medijsko oglašavanje su potrošili nešto više od 41.000 eura, dok im je ukupni trošak kampanje oko 58.500 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom
Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?
POLICIJA GA JE UHITILA

Tragedija kod Varaždina: Sin je ubio svog oca pa ranio i majku?

Nakon pružanja hitne medicinske pomoći, ozlijeđeni muškarac je preminuo na mjestu događaja