Obavijesti

News

Komentari 238

SDP pobjeđuje na sjeveru, dok Most jedva prelazi izborni prag

SDP pobjeđuje na sjeveru, dok Most jedva prelazi izborni prag
1

Na sjeveru Hrvatske na nove izbore želi čak 63,4 posto građana, manje od 15 posto tome se protivi, a gotovo 22 posto je neodlučno, pokazuju rezultati RTL-ove ankete

VIDEO

Na sjeveru Hrvatske na nove izbore želi čak 63,4 posto građana, manje od 15 posto tome se protivi, a gotovo 22 posto je neodlučno. Pokazuju to rezultati ankete za III. izbornu jedinicu (Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) koju je Promocija plus provela za RTL.

Više od polovice na birališta žele - što prije. Opcije su i rujan, kasna jesen, a samo 4 posto spremno je čekati do iduće godine.

Da su sada izbori, na sjeveru Hrvatske uvjerljivu pobjedu odnosi SDP sa 32,5 posto, slijedi HDZ, ali s gotovo dvostruko manjom potporom.

HNS, tradicionalno jak u ovoj jedinici ima deset posto, no u stopu ga prati Živi zid koji i ovdje ozbiljno upada igru. MOST jedva prelazi prag, a podsjetimo da je ovdje prije šest mjeseci za njih glasovalo gotovo 8 posto birača.

U mandatima to izgleda ovako: SDP 7, HDZ 3, HNS-u 2, a Živom zidu i MOST-u po jedan mandat.

Blizu praga su i Reformisti, ali Radimir Čačić ne bi ušao u Sabor, baš kao ni laburisti. I zanimljivo da HRAST, koalicijski partner Domoljubne koalicije ne osvaja ni jedan posto, a znamo da je Vladislav Ilčić na temelju ove izborne jedinice postao zastupnik.

Još 12 posto ispitanika je neodlučno, no ukupni dojam i ovdje je da su velike stranke pokupile mandate svojih manjih partnera.

Političke karte sada bi se dosta drugačije posložile u odnosu na prošle izbore. SDP dobiva 7 mandata, dakle - 3 više. HDZ ostaje na istom, ali gube mandat HRAST-a s kojim su u koaliciji. HNS, koji je sa sada nepostojećom koalicijom Hrvatska raste izašao na izbore umjesto 3, ima 2 mandata. Živi zid ima siguran mandat, pa bi i Vladimira Palfi, zaručnica stranačkog čelnika Ivana Vilibora Sinčića po ovome ušla u Sabor. MOST-ov Robert Podolnjak, potpredsjednik Sabora, ponovno bi osvojio mandat, ali sa značajno manjom potporom. Mandat gube Laburisti, partneri SDP-a, baš kao i Reformisti Radimira Čačića, no on pleše oko praga, ima čak i granični dobitnički mandat.

Kad je riječ o biračima MOST-a, samo bi polovica ponovno za njih glasala, gotovo 11 posto prešlo je Živom zidu, SDP-u 6,5, a dio i HDZ-u, ali gotovo 25 posto još nije sigurno ili čak ne bi izašli na izbore.

U sabornici je sada 14-ero novih zastupnika. U IV. izbornoj jedinici pobjedu je odnio HDZ, u III. SDP koji je sada prešao u vodstvo. Nakon dvije obrađene jedinice, SDP ima 12 mandata, HDZ 9, a po dva zastupnika dobili su HNS i MOST, ali i Živi zid, dok jedan ide HDSSB-u.

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 238
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije