Obavijesti

News

Komentari 31

SDP progurao zakon o pobačaju na dnevni red za idući tjedan: 'Kad već neće Vlada, oporba će'

SDP progurao zakon o pobačaju na dnevni red za idući tjedan: 'Kad već neće Vlada, oporba će'

Netko iz vladajuće većine će morati smoći hrabrosti te u Saboru objasniti zašto se ženama u Hrvatskoj ne jamči onaj stupanj zdravstvene zaštite i sigurnosti koji bi u 21. stoljeću morale imati, poručuje šef SDP-a

VIDEO

Imamo opću društvenu krizu, koja se odražava u tome  da ova država svojim građanima nije u stanju pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu. I to je kulminiralo s ovim ružnim, tužnim slučajem pobačaja, koji zadnjih dana pratimo u medijima, poručuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin govoreći o mučnoj životnoj situaciji u kojoj se našla Zagrepčanka Mirela Čavajda u šestom mjesecu trudnoće. 

Podsjetimo, prije dva tjedna je saznala da nosi dijete koje ima tumor na mozgu te da će ili umrijeti u njoj ili živjeti kao biljka. Liječnici Svetog Duha su je poslali kući uz riječi da čeka da beba umre jer da joj nitko u Hrvatskoj neće obaviti medicinski prekid trudnoće uz naglasak da nakon 10. tjedna to ne smiju. 

Isto su joj govorili i liječnici u još tri zagrebačke liječnice. No, to nije istina. Prema zakonu, koji nam datira još iz davne 1978., može se obaviti i nakon 22. tjedna ako za to postoji medicinska indikacija. A u ovom slučaju postoji. I to besplatno. No, liječnici su se na zakon oglušili i još ju savjetovali da to obavi u Sloveniji za nekoliko tisuća eura. 

Žena kojoj su odbili pobačaj: 'Došla sam doma i gledala u zid. U sekundi sam odlučila...'
Žena kojoj su odbili pobačaj: 'Došla sam doma  i gledala u zid. U sekundi sam odlučila...'

Grbin, pravnik po struci, bez dileme. 

- Imamo zakon koji je, što god vam netko rekao, ovu situaciju predvidio i regulirao, ali oni koji bi to trebali provest u praksi i  pomoći jednoj ženi, jednog obitelji, to naprosto ne žele. Imamo Vladu koja već pet godina ignorira odluku Ustavnog suda vezanu uz Zakon o pobačaju - naglašava. 

SDP je još 2020. u saborsku proceduru uputio prijedlog Zakona o pobačaju, no Vlada se nikad na njega nije očitovala. Već dvije godine prijedlog stoji i čeka da dođe na dnevni red sjednice. Sad je SDP prikupio 30 potpisa kojim će taj prijedlog progurati na raspravu. I to već idući tjedan, najavio je Grbin. 

Grad Zagreb progovorio o slučaju Mirele Čavajde: 'Zakon se nažalost svakodnevno krši'
Grad Zagreb progovorio o slučaju Mirele Čavajde: 'Zakon se nažalost svakodnevno krši'

- Kad već Vlada nije u stanju, u saborsku proceduru će oporba uputiti prijedlog koji bi ovo područje trebao bolje regulirati. I sljedećeg tjedna ćemo o tome raspravljati, bez obzira što se Vlada nije udostojila odgovoriti i očitovati na taj prijedlog zakona.  E, pa, sljedećeg tjedna, ako već ne Vlada, onda će netko iz vladajuće većine morati smoći hrabrosti i izaći pred govornicu te objasniti zašto se ne poštuje odluka Ustavnog suda i zašto se ženama u Hrvatskoj ne jamči onaj stupanj zdravstvene zaštite i sigurnosti koji bi u 21. stoljeću morale imati - zaključio je rezolutno. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.