Obavijesti

News

Komentari 377

Grabar Kitarović: Presuda ne može izbrisati zlodjela četnika

Grabar Kitarović: Presuda ne može izbrisati zlodjela četnika
8

Poručila je da je neugodno iznenađena presudom Višeg suda o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te da osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović komentirala je da je neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te kao predsjednica RH najodlučnije osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma.

- Ta presuda ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta, počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima, donijela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku. Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti - poručila je Grabar Kitarović. 

Milanović: Odluka suda u Beogradu je pogrešna i neprihvatljiva

- Odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića pogrešna je i  neprihvatljiva. Vlada RH oštro osuđuje takvu reviziju povijesti jer je četnički pokret na čelu s Dražom Mihailovićem bio na strani zla i nepravde, surađivao je s fašističkim i nacističkim snagama, poražen je u Drugom svjetskom ratu i te činjenice ne može promijeniti nikakva sudska odluka. Rehabilitacija ratnih zločinaca u suprotnosti je s vrijednostima antifašizma, demokracije i suradnje na kojima se temelji moderna Europa - stoji u poruci iz Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Karamarko očekuje očitovanje srpske politike

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobra. 

- Četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja - izjavio je Karamarko koji očekuje  da se o ovoj temi jasno očituje srpska politika. 

- Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihailović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine - poručio je.

Mesić: Ovo je skandal

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihajlovića pravosudni je i politički skandal, priopćio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. 

- To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica - navodi Mesić.

Upozorio je da u regiji potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice. 

Mesić je uvjeren da će on imati i negativne posljedice na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma. 

Bivši predsjednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kaže, teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zločince iz vremena Drugoga svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifašizma. 

Rehabilitaciju oštro osudili i zastupnici

Odluka višeg suda u Beogradu kojom se rehabilitira četničkog vođu Dražu Mihailovića naišla je na oštre osude u od saborskih zastupnika. 

- Odluka suda je skandalozna - poručio je Josip Salapić (HDSSB) koji očekuje od najviših državnih tijela: predsjednice države, premijera i predsjednika Sabora očekuje reakciju.   

- Ne bi nas čudilo da se sutra donese odluka o rehabilitaciji Vojislava Šešelja. Srbija je ovakvim potezom i skandaloznom odlukom suda učinila korak unatrag u odnosima Hrvatske i Srbije. Diplomacija treba reagirati jer ne možemo dopustiti da oni koji su odgovorni za tisuće žrtava budu rehabilitirani - izjavio je HDSSB-ovac. 

- Mi svi nažalost znamo tko je bio Draža Mihailović. Rehabilitacija zločina i zločinca Drugog svjetskog rata je apsolutno nedopustiva u bilo kojem pogledu - izjavio je Igor Kolman (HNS).

- Ova odluka je povratak u jedna mračna vremena Republike Srbije. To će imati značajan odjek na njezino približavanje EU, a ova odluka u Hrvatskoj u najmanju ruku izaziva jednu nelagodu - kratak je komentar Dragice Zgrebec (SDP).

 O istoj temi na Twitteru se oglasila i nezavisna zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor. 

- Rehabilitacijom četnika Srbija jasno poručuje da joj je do europskih vrijednosti kao do lanjskoga snijega - napisala je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 377
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto