News

Komentari 13

Šef KB Dubrava: 'Neka dođu nama, potrebna nam je pomoć'

Šef KB Dubrava: 'Neka dođu nama, potrebna nam je pomoć'

Kako je epidemija ušla u zimsku fazu, sve je više težih kliničkih slika i kod mlađih ljudi, govori Lukšić i napominje kako je razlika jer su proljetos hospitalizirali i lakše bolesnike

U KB Dubrava dnevni prijem bolesnika je oko 40, 45, nešto veći otpust jer jedan dio lakših bolesnika odlazi u Arenu i imamo kontinuirani broj bolesnika koji premine, komentirao je v.d. ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić za N1. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

U zadnjih tjedan dana brojevi su u nivelaciji, ali nema još poboljšanja stanja, govori te dodaje kako i druge bolnice izvan Zagreba imaju blagi porast hospitaliziranih.

- Mi jesmo najveća bolnica i primamo bolesnike koji ne mogu biti i Infektivnoj klinici. Bolnice oko Zagreba povećavaju svoje kapacitete... Ostajemo otvoreni za sve bolesnike koji trebaju liječenje.Ministarstvo zdravstva koordinira cijelim sustavom, rade se dnevne organizacijske stvari da se nađe najbolje rješenje. I dalje su, s obzirom na kapacitete, pripravni da primimo pacijente - objasnio je Lukšić.

Jutros se u KB Dubrava nalaze 462 bolesnika, a 82 bolesnika je na respiratoru. 

- Iz Dubrave otpušteno više od 1000 bolesnika, liječeno više od 2000, smrtnost bolesnika na respiratoru kreće od početka pandemije oko 68 posto, imamo više od 70 posto bolesnika na respiratoru koji imaju više od tri komorbiditeta - dodaje. 

Kako je epidemija ušla u zimsku fazu, sve je više težih kliničkih slika i kod mlađih ljudi, govori Lukšić i napominje kako je razlika jer su proljetos hospitalizirali i lakše bolesnike.

Sukob među znanstvenicima

- Potrebna je živa znanstvena diskusija i znanstvena aktivnost je potrebna, mislim da je pružanje pomoći u Dubravi sada najvažnije, neka dođu k nama, neka prate svijetle primjere, pružanje konkretne pomoći bila bi izvrsna prilika za sve da pomognu u pandemiji - smatra. 

Dolazak respiratora 

U pripremi je dolazak ostatka respiratora, kaže Lukšić i dodaje kako imaju 85 na intenzivnoj jedinici, a nešto i u rezervi te napominje kako jedinicu intenzivnog liječenja ne čine samo respirator i krevet, nego još uređaja i osoblje. Zbog broja hospitaliziranih poduzeli su dodatne mjere kako bi osigurali dotok kisika.

- U jednom satu isporuči se oko 200.000 litara kisika. To rješavamo u hodu. I povećanjem broja uređaja je dodatno opteretilo sustav za dovod kisika. Dodatno smo pojačali dovod kisika do petog i šestog kata - rekao je Lukšić

- Pandemiju ćemo pobijediti kao društvo, a zdravstveno osoblje će ju iznijeti na svojim leđima. Zdravstveno osoblje, visokoobrazovano, problem je u svakoj zemlji. U Dubravi rade liječnici i sestre z svih zagrebačkih bolnica i nama je to velika pomoć. Mi smo velika zagrebačka bolnica - kazao je.

Najčitaniji članci