News

Komentari 64

Šef Komore socijalnih radnika: 'Socijalna radnica opet bi isto postupila, nije bilo pogrešaka'

Šef Komore socijalnih radnika: 'Socijalna radnica opet bi isto postupila, nije bilo pogrešaka'

Na 30 stranica dugoočekivanog nalaza Socijalne komore stoji da socijalna radnica u slučaju malene Nikoll nije učinila nikakve pogreške u radu i nije odgovorna za smrt djevojčice

Šef Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš komentirao je nalaz Socijalne komore koji navodi kako je socijalna radnica, u slučaju tragično preminule male Nikoll, postupala po propisima.

- Zvuči šokantno, da, ali propusta u radu socijalne radnice nije bilo - sve instrumente, sve što je bilo primijenjeno, mogu dati činjenice. Činjenica je da je 2020. na kraju dvaput bila produžavana mjera za sud i ne možete ju promijeniti 3. put - rekao je Ilijaš za RTL Danas.

Da možemo vratiti vrijeme, socijalna radnica opet bi postupila isto, tvrdi Ilijaš.

- Morala je. Zakon nije loš. Roditelji su sve radili da promijene svoj odnos, po nalazima i sve što je pisalo i voditeljica mjere je bila jednom tjedno u kući. Njihovi su se partnerski odnosi promijenili, djeca nisu bila ugrožena, bili su kod zubara, kod pedijatra. Oni su prije 2018. imali slučaj partnerskog nasilja u obitelji, ali ljudi se imaju pravo mijenjati. Dan prije tragedije, pozvani su roditelji. Dva psihologa su odvojeno vodila razgovor s majkom i djetetom, gledali su odnose. Dijete prilazi majci. Ono je povraćalo, ali je bio dogovor da majka odvede dijete doktoru. Oni su to i prije radili - rekao je Ilijaš.

Kako je onda moguće da grešaka nema, ako je djevojčica vraćena u obitelj u kojoj je bilo prisutno obiteljsko nasilje?

- Nije greška. Mi nismo više mogli držati dijete u drugoj obitelji, nego u pravoj - tvrdi Ilijaš.

U jednom od nalaza spominjalo se da za dijete postoji umjeren rizik od povratka djeteta u biološku obitelj. Ilijaš tvrdi da se taj opis odnosi i na sve obitelji slabijeg imovinskog statusa.

- Umjeren je rizik u svakoj siromašnoj obitelji. Hoćemo li svu djecu u siromaštvu izdvajati? Nasilje je bilo prije, tada je visok rizik i zato su dijete izdvojili i produžili mjeru - dakle, prije nego su roditelji se promijenili. Nasilje je bilo 2017. i 2018 - poručio je Ilijaš.

Ministar Josip Aladrović najavio je predstavljanje akcijskog plana kojim bi se zakon trebao mijenjati kako se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali. Ilijaš kaže da s planom nije upoznat i kako bi bilo dobro da na tome surađuju svi.

- Ništa. Mi zapravo ništa ne znamo o tome i meni je izrazito žao jer mi stalno pričamo da smo partneri i da zajednički radimo. Mislim da bi bilo vrlo lijepo da smo bili uključeni jer najbolje znamo što se dešava na terenu i kako se radi. Ono što sam ja čuo je da je ministar rekao da to rade iste struke. Ja bih volio da te struke provedu tjedan dana s nama pa da onda naprave akcijski plan - poručio je Ilijaš.

Najčitaniji članci