Obavijesti

News

Komentari 63

Šef komunalnih redara i policajci opraštali kazne za parkiranje sucima, doktorima...

Šef komunalnih redara i policajci opraštali kazne za parkiranje sucima, doktorima...

Prvooptuženi Damir Dekanić, nekadašnji šef u prometnom redarstvu Grada Zagreba, tvrdi da je morao na hitan PCR test pa je suđenje odgođeno. Ne dokaže li to, na sljedeću raspravu dovest će ga policija

VIDEO

Zbog povišene temperature liječnik obiteljske medicine uputio ga je da napravi PCR test, rekla je odvjetnica Damira Dekanića u Kristalnoj dvorani "Kockice" na Prisavlju, nekadašnjem središtu Centralnog komiteta hrvatskih komunista, koja je zbog epidemioloških razloga poslužila kao sudnica u postupku protiv desetorice koji su sudjelovali u obustavi naplate parkirnih karata. 

Odvjetnica nije znala kad je Dekanić upućen na testiranje. Sudac Županijskog suda u Zagrebu Dražen Kevrić dao mu je tri dana da dostavi medicinsku dokumentaciju ili će ga privesti policija.

Također će sud zatražiti podatak kad je upućen na testiranje pa će, ako je Dekanić mogao obaviti testiranje prije  pa se današnja rasprava nije morala odgoditi, odlučiti hoće li mu naplatiti troškove odgode koji mi mogli iznositi više tisuća kuna.  

Damir Dekanić ( 65) , nekadašnji voditelj u Sektoru komunalnog i prometnog redarstva Grada Zagreba,  je uz Davora Jelavića (73), jednog od nekoć najbližih suradnika Milana Bandića, zajedno s još osmero optužen u ovoj aferi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na optuženičkoj klupi su i  dvojica nekad visokopozicioniranih ljudi iz Policijske uprave zagrebačke - Goran Batur (54), Viktor Forjan (56) te Neven Prepelić (42), Mirko Jakičić (43), Anton Ljevar (54), Ružica Grgić (61), Marijan Tomašić (72) i Dušan Terzin (61).

Dekanića terete da je od siječnja 2011. do studenog 2012. kao voditelj Odjela prometnog redarstva u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba, odgovoran za zakonitost rada i postupanja te pravilnu primjenu propisa u tome odjelu, sprječavao da oni koji su pogrešno parkirali prekršajno odgovaraju. 

To je, tvrdi USKOK, činio na traženje  Jelavića, Batura, Forjana, Prepelića, Jakičića, Ljevara, sada pokojnog Ivana Vdovića, Ružice Grgić,  Tomašića, X i Terzina. To je, kako proizlazi iz optužnice, radio tako da je uz kaznu jednostavno napisano da je “vozilo premjestio pauk” ili da “nema dovoljno podataka za vođenje prekršajnog postupka” ili “iz opravdanih razloga odustaje se od daljnjeg vođenja postupka”, “loša fotografija”, “pogrešna reg. oznaka”.

Nakon toga kazna bi jednostavno bila poništena bez obzira što navedene napomene ničim nisu bile argumentirane.

Afera nadstrešnice: Optužnica protiv Bandićevih suradnika
Afera nadstrešnice: Optužnica protiv Bandićevih suradnika

Davor Jelavić, koji je optužen i u aferi Nadstrešnice. koji je tada još bio pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, sredio je, stoji u optužnici, kaznu svom sinu., objavio je Telegram. 

On je krivo parkirao 27. studenog 2011. na zagrebačkom Prisavlju, a kada je jednom prilikom došao k ocu u ured jednostavno mu je kaznu ostavio tamo. Ovaj je pak, sumnja USKOK, tražio Dekanića da ju sredi, odnosno da ju njegov sin ne mora platiti. Dekanić je, navodi dalje USKOK, uz kaznu Jelavićevog sina napisao “Nema dovoljno podataka za vođenje prekršajnog postupka”.

Doktor koji se spominje na jednoj od pronađenih ceduljica je, kako stoji u optužnici, poznati zagrebački ginekolog. Automobil u vlasništvu njegove supruge, kojeg, međutim, vozi i on, bio je nepropisno parkiran 25. svibnja 2012. u Smičiklasovoj ulici.

Na vozilu je ostavljena kazna koja je, međutim, došla do Gorana Batura tadašnjeg pomoćnika načelnika II. policijske postaje za preventivu u cestovnom prometu, također optuženom u ovom slučaju. On je poruku: “G. načelniče molim pomoć za doktora” ostavio Dekaniću koji je kaznu, sumnja se, i stornirao.

Na isti način, proizlazi iz optužnice, Batur je urgirao i za jednog inspektora s Policijske akademije, pa je Dekanić zapisao da se iz “Opravdanih razloga odustaje od daljnjeg vođenja postupka”.  Za jednog tadašnjeg direktora iz Ine, prema tvrdnjama USKOK-a, urgirao je tadašnji načelnik načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke Viktor Forjan.

On je svojevremeno bio jedan od najeksponiranijih zagrebačkih prometnih policajaca, a sada je na popisu optuženika u USKOK-ovom slučaju. Među dokazima koji ga inkriminiraju također je nekoliko ceduljica. Na jednoj stoji: “g. DEKANIĆ Hvala V. FORJAN”, iza čega je i njegov potpis.

Optužen je i nekadašnji voditelj iz zagrebačkog Prometnog redarstva Neven Prepelić. On je, sumnja se, sredio kaznu za krivo parkiranje jednoj sutkinji Županijskog suda u Zagrebu. Istražitelji su pronašli ceduljicu na kojoj su se nalazili njegovo i njezino ime. Sutkinja je, međutim, tijekom istrage svjedočila kako joj je to bila prva kazna pa je nazvala Prometno redarstvo i pitala mogu li joj taj prekršaj oprostiti. Nije se, međutim, mogla sjetiti što je dalje s kaznom napravila, objavio je Telegram.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a