Seizmolog Kuk: Bio je 30 puta jači od potresa u ožujku, slijedit će naknadni potresi. Pazite se! | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 66

Seizmolog Kuk: Bio je 30 puta jači od potresa u ožujku, slijedit će naknadni potresi. Pazite se!

Seizmolog Kuk: Bio je 30 puta jači od potresa u ožujku, slijedit će naknadni potresi. Pazite se!

Vjerujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će sigurno slijediti naknadni udari. Bio je magnitude 6,2 i oslobodio je energiju 30-ak puta jaču od onoga koji je bio u Zagrebu, rekao je seizmolog

VIDEO

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da je današnji potres magnitude 6,2 stupnja bio izrazito snažan i oslobodio energiju 30 puta jaču od onoga koji je u ožujku pogodio Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Potres u Petrinji 01:47

- Epicentar je bio između Siska i Petrinje, bio je magnitude 6,2 i oslobodio je energiju 30-ak puta jaču od onoga koji je bio u Zagrebu magnitude 5,5 i vjerojatno je izazvao veće materijalne štete - rekao je Kuk za N1.

Kaže da je Zagreb u kolapsu, ceste blokirane, puno je ljudi na ulicama te apelirao da se oslobode putevi za hitne službe, vatrogasce i hitnu pomoć. Također je pozvao ljude da izađu iz oštećenih objekata koje bi mogle stradati u narednim naknadnim potresima koji će vjerojatno uslijediti, te da zatvore plin.

- Naknadni snažan potres nije iznenađujući, jučerašnji potresi bili su oni koji su prethodili današnjem jer je ovaj po magnitudi maksimalne jačine koji se na tim prostorima može dogoditi. Vjerujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će sigurno slijediti naknadni udari - rekao je Kuk naglasivši kako se ne može u potpunosti isključiti još jedan snažan potres.

Ponovio je i da nema dokaza povezanosti između zagrebačkog potresa i ovog u Petrinji u smislu da bi jedan inicirao drugi.

- On je po magnitudi, prema računima negdje maksimalna magnituda potresa koja se na tim prostorima može dogoditi jest tu negdje. U svakom slučaju, vjerujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će slijediti još naknadnih udara. U principu, ovo nam je nešto najgore. Ne možemo reći da ne možemo očekivati potres ove snage, možemo reći da je veća vjerojatnost da će biti slabiji potres, ali ne možemo u potpunosti isključiti teoretski još jedan ovakav - objasnio je Kuk.

POGLEDAJTE VIDEO:

Upitan može li potres u Petrinji utjecati na seizmološka područja u drugim mjestima, posebno na rasjed u Markuševcu, odgovorio je da za sada nemamo nikakvu povezanost.

- Nismo primijetili ni registrirali nikakvu seizmičku aktivnost pojačanu na području zagrebačkih rasjeda, ali ne možemo apsolutno tvrditi da to neće imati nikakvog utjecaja. Ono što za sada možemo reći je da su ta dva epicentralna područja odvojena i nisu direktno povezana u smislu da bi jedan potres direktno inicirao drugi - zaključio je seizmolog. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 66

VIDEO

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!
ČESTITKE DOBITNIKU

Sretnik putem interneta uplatio listić: Nije pogodio niti jedan broj, osvojio je 80.000 eura!

Igrač je odigrao 10. kombinacija i uplatio 13,00 €. U večerašnjem izvlačenju 167.kola nije pogodio ništa te je osvojio 80.000,00 eura
Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem
PRIČA O BARTULICI

Kako je bezvezni činovnik s komičnom frizurom završio u crvenom Ferrariju s kriminalcem

Plus+ Stephen Nikola Bartulica u devedesetima se pojavio u Hrvatskoj. Tada je počeo njegov uspon od Ministarstva vanjskih poslova do EU parlamenta