News

Komentari 66

Seizmolog Kuk: Bio je 30 puta jači od potresa u ožujku, slijedit će naknadni potresi. Pazite se!

Seizmolog Kuk: Bio je 30 puta jači od potresa u ožujku, slijedit će naknadni potresi. Pazite se!

Vjerujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će sigurno slijediti naknadni udari. Bio je magnitude 6,2 i oslobodio je energiju 30-ak puta jaču od onoga koji je bio u Zagrebu, rekao je seizmolog

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da je današnji potres magnitude 6,2 stupnja bio izrazito snažan i oslobodio energiju 30 puta jaču od onoga koji je u ožujku pogodio Zagreb.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Epicentar je bio između Siska i Petrinje, bio je magnitude 6,2 i oslobodio je energiju 30-ak puta jaču od onoga koji je bio u Zagrebu magnitude 5,5 i vjerojatno je izazvao veće materijalne štete - rekao je Kuk za N1.

Kaže da je Zagreb u kolapsu, ceste blokirane, puno je ljudi na ulicama te apelirao da se oslobode putevi za hitne službe, vatrogasce i hitnu pomoć. Također je pozvao ljude da izađu iz oštećenih objekata koje bi mogle stradati u narednim naknadnim potresima koji će vjerojatno uslijediti, te da zatvore plin.

- Naknadni snažan potres nije iznenađujući, jučerašnji potresi bili su oni koji su prethodili današnjem jer je ovaj po magnitudi maksimalne jačine koji se na tim prostorima može dogoditi. Vjerujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će sigurno slijediti naknadni udari - rekao je Kuk naglasivši kako se ne može u potpunosti isključiti još jedan snažan potres.

Ponovio je i da nema dokaza povezanosti između zagrebačkog potresa i ovog u Petrinji u smislu da bi jedan inicirao drugi.

- On je po magnitudi, prema računima negdje maksimalna magnituda potresa koja se na tim prostorima može dogoditi jest tu negdje. U svakom slučaju, vjerujemo da je ovo najjači udar i nakon njega će slijediti još naknadnih udara. U principu, ovo nam je nešto najgore. Ne možemo reći da ne možemo očekivati potres ove snage, možemo reći da je veća vjerojatnost da će biti slabiji potres, ali ne možemo u potpunosti isključiti teoretski još jedan ovakav - objasnio je Kuk.

POGLEDAJTE VIDEO:

Upitan može li potres u Petrinji utjecati na seizmološka područja u drugim mjestima, posebno na rasjed u Markuševcu, odgovorio je da za sada nemamo nikakvu povezanost.

- Nismo primijetili ni registrirali nikakvu seizmičku aktivnost pojačanu na području zagrebačkih rasjeda, ali ne možemo apsolutno tvrditi da to neće imati nikakvog utjecaja. Ono što za sada možemo reći je da su ta dva epicentralna područja odvojena i nisu direktno povezana u smislu da bi jedan potres direktno inicirao drugi - zaključio je seizmolog. 

Najčitaniji članci