Obavijesti

News

Komentari 127

'Seka je moj spas': Mislavu će presaditi Iskrinu koštanu srž

'Seka je moj spas': Mislavu će presaditi Iskrinu koštanu srž
3

Ni mama Ivana, ni tata Slaven, ni mlađi brat Jakov nisu mu mogli donirati svoju koštanu srž. Jedino rješenje je bila ponovna trudnoća. Sada čekaju da Iskra ojača

VIDEO

Osječanka Ivana Antolović Iskru je rodila prije nepunih mjesec dana u Berlinu. Malena je odmah trebala bratu Mislavu (10) donirati koštanu srž i tako mu pomoći u borbi s rijetkom bolešću, Fanconijevom anemijom. 

No Iskra je još premala. Iz njezine pupkovine liječnici su izvukli 75 mililitara matičnih stanica, a Mislavu je potrebno još 20. Sestrica će mu to donirati kad napuni pet mjeseci. Ponovno će otputovati u Berlin i transplantirati ih Mislavu. On jedini u Hrvatskoj boluje od Fanconijeve anemije. To je bolest slabo razvijene koštane srži, zbog koje tijelo proizvodi manje krvnih stanica. Neizlječiva je bez presađivanja koštane srži. Dječak dosad nije imao odgovarajućeg donora.

Jedino rješenje je bilo još jedno dijete

Ni mama Ivana, ni tata Slaven, ni mlađi brat Jakov nisu mu mogli donirati svoju koštanu srž. Jedino rješenje je bila ponovna trudnoća. Uputili su se u Ameriku. Ivana je morala zanijeti umjetnom oplodnjom kako bi liječnici mogli iz razvojnih stanica ukloniti recesivni gen koji roditelji nose. To su i uspjeli učiniti u Chicagu. No Iskra u pupkovini nije imala dovoljno stanica. Sad treba malo ojačati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Želimo biti sigurni da će oboje naše djece biti savršeno spremno

- Zapravo mora biti barem tri mjeseca stara, a mi smo odlučili da će biti donor koštane srži kad joj bude pet mjeseci. Mislava puno pazimo, stalno je u kućnoj karanteni, pa mu je zdravstveno stanje dobro. Čekat ćemo još do travnja pa ćemo tada, krajem mjeseca, ponovno otići u Berlin i obaviti transplantaciju. Želimo biti sigurni da će oboje naše djece biti spremno za operacije i da će sve proći posve sigurno za njih - rekao je tata Slaven, koji je s drugim sinom u Osijeku čekao da Ivana, Mislav i Iskra obave svoje “misije”, a potom je otišao po njih.

Nije bilo smisla da svi budemo u Berlinu. Ondje je život preskup

- Nije bilo smisla da svi budemo u Berlinu. Ondje je život jako skup. Da nije bilo naših Hrvata i njihove pomoći, ne bismo mogli ništa - zahvalan je tata. HZZO plaća operaciju transplantacije, a sve drugo, odnosno umjetnu oplodnju, porođaj, izuzimanje matičnih stanica iz pupkovine, smještaj, hranu i ostalo moraju sami platiti. Do iduće operacije Mislav i Jakov uživaju sa sestricom.

Mislava puno pazimo i stalno je u kućnoj karanteni, pa je zdravstveno dobro

- Ona odlično napreduje i pravo je veselje za oba svoja brata. Mislav posebno voli Iskru i provodi s njom mnogo vremena jer je stalno u kućnoj izolaciji kako bi mu se očuvao imunitet i kako bi spremno dočekao predstojeću operaciju - objasnio je tata Slaven.

Dva brata čuvaju princezu

Mislav obožava seku Iskru. Oboje jačaju i čuvaju se za operaciju u travnju u Berlinu. Dječak je obolio 2007. godine. Isprva je primao transfuzije krvi, no onda je počeo primati lijek koji je stimulirao rad koštane srži. 

Međutim, od njega je dobio dobroćudni tumor na jetri. Morao ga je prestati uzimati i vratiti se transfuzijama, no tumor se vratio. Jedino rješenje je transplantacija koštane srži. U suprotnom dječaku prijeti leukemija. Mislavu je velika potpora i mlađi brat.

Ako želite pomoći obitelji i Mislavu da se izliječi, novac možete uplatiti na račune: kunski račun u PBZ-u 2340009-3102030023, devizni račun PBZ SWIFT: PBZGHR2X, IBAN: HR14 2340 0093 2124 5005 1, broj računa (Slaven Antolović) 20190567983.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 127
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag