Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
88 komentara

Šeks: U nacionalnom interesu bilo bi da Karamarko odstupi

Znate da ja Tomislava Karamarka nisam ocjenjivao kao posebno sposobnog vođu ni stranke ni Vlade, i držim da bi bilo u nacionalnom interesu da on odstupi, kaže Šeks

Boris Ščitar/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
88 komentara

Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u ponedjeljak kako je izgubio svaku iluziju da bi moglo uspjeti preslagivanje parlamentarne većine, kakvo najavljuje predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, te je ocijenio da bi "u najvećem nacionalnom interesu bilo da Karamarko odstupi iz Vlade".

"Do subote i sjednice Predsjedništva HDZ-a zastupao sam stajalište da Karamarko ne smije odstupiti jer bi to bilo priznanje krivnje, nevjerodostojnosti njegove politike i moralne odgovornosti. No, na sjednici Predsjedništva je nekoliko članova, među kojima i njegov zamjenik, inzistiralo da podnese ostavku. Na to se složila i činjenica da se 77 saborskih zastupnika pod svojim imenom i prezimenom izjasnilo da će glasovati za nepovjerenje Karamarku, utjecajni strani mediji bruje da je Vlada već faktično pala, a sva istraživanja javnog mnijenja govore da je Karamarko daleko najnepopularniji političar u zemlji", objasnio je Šeks Hini zašto je promijenio mišljenje o Karamarku.

Šeks ne vjeruje u mogućnost da Karamarko kao mandatar dobije potporu većine u Saboru da sastavi novu Vladu. Kaže kako bi se nastavak i produljenje krize moglo izbjeći i ako bi premijer Tihomir Orešković podnio ostavku, no s obzirom na signale koji dolaze iz premijerova kruga, Šeks smatra da je to teško očekivati.

Upozorio je i kako HDZ još nije formalizirao najavljeni zahtjev da se premijeru u Saboru izglasa nepovjerenje. "Kada bi taj zahtjev danas ili sutra i došao u saborsku proceduru, Vlada može osam dana čekati s očitovanjem na taj zahtjev i tako odgoditi raspravu u Saboru do kraja idućeg tjedna", kaže.

Krene li se ka opozivu Oreškovića, treba izračunati ima li HDZ dovoljno ruku za to, s obzirom da iz SDP-a dolaze naznake da bi njihovi zastupnici mogli ostati suzdržani. Pokuša li premijera opozvati u Saboru i taj pokušaj ne uspije, HDZ isti prijedlog u proceduru ne može uputiti idućih šest mjeseci, upozorava Šeks.

Podsjetio je da se nakon glasovanja o eventualnom prijedlogu Oreškovićeva opoziva Sabor mora izjasniti i o oporbenom prijedlogu da se nepovjerenje izglasa Karamarku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message