Obavijesti

News

Komentari 88

Šeks: U nacionalnom interesu bilo bi da Karamarko odstupi

Šeks: U nacionalnom interesu bilo bi da Karamarko odstupi
1

Znate da ja Tomislava Karamarka nisam ocjenjivao kao posebno sposobnog vođu ni stranke ni Vlade, i držim da bi bilo u nacionalnom interesu da on odstupi, kaže Šeks

VIDEO

Jedan od utemeljitelja HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u ponedjeljak kako je izgubio svaku iluziju da bi moglo uspjeti preslagivanje parlamentarne većine, kakvo najavljuje predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, te je ocijenio da bi "u najvećem nacionalnom interesu bilo da Karamarko odstupi iz Vlade".

"Do subote i sjednice Predsjedništva HDZ-a zastupao sam stajalište da Karamarko ne smije odstupiti jer bi to bilo priznanje krivnje, nevjerodostojnosti njegove politike i moralne odgovornosti. No, na sjednici Predsjedništva je nekoliko članova, među kojima i njegov zamjenik, inzistiralo da podnese ostavku. Na to se složila i činjenica da se 77 saborskih zastupnika pod svojim imenom i prezimenom izjasnilo da će glasovati za nepovjerenje Karamarku, utjecajni strani mediji bruje da je Vlada već faktično pala, a sva istraživanja javnog mnijenja govore da je Karamarko daleko najnepopularniji političar u zemlji", objasnio je Šeks Hini zašto je promijenio mišljenje o Karamarku.

Šeks ne vjeruje u mogućnost da Karamarko kao mandatar dobije potporu većine u Saboru da sastavi novu Vladu. Kaže kako bi se nastavak i produljenje krize moglo izbjeći i ako bi premijer Tihomir Orešković podnio ostavku, no s obzirom na signale koji dolaze iz premijerova kruga, Šeks smatra da je to teško očekivati.

Upozorio je i kako HDZ još nije formalizirao najavljeni zahtjev da se premijeru u Saboru izglasa nepovjerenje. "Kada bi taj zahtjev danas ili sutra i došao u saborsku proceduru, Vlada može osam dana čekati s očitovanjem na taj zahtjev i tako odgoditi raspravu u Saboru do kraja idućeg tjedna", kaže.

Krene li se ka opozivu Oreškovića, treba izračunati ima li HDZ dovoljno ruku za to, s obzirom da iz SDP-a dolaze naznake da bi njihovi zastupnici mogli ostati suzdržani. Pokuša li premijera opozvati u Saboru i taj pokušaj ne uspije, HDZ isti prijedlog u proceduru ne može uputiti idućih šest mjeseci, upozorava Šeks.

Podsjetio je da se nakon glasovanja o eventualnom prijedlogu Oreškovićeva opoziva Sabor mora izjasniti i o oporbenom prijedlogu da se nepovjerenje izglasa Karamarku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik