Obavijesti

News

Komentari 77

'Na kraju političke karijere ostajete s vrlo malo prijatelja'

'Na kraju političke karijere ostajete s vrlo malo prijatelja'
1

Odluka o povlačenju nije došla iznenada. Ističe mi 73. godina i vrijeme je da u politiku, u prve redove uđu mlađi, da uđe svježa krv, rekao je Vladimir Šeks

VIDEO

Odluka o povlačenju nije došla iznenada. Dugo sam se pripremao za povlačenje iz politike s prve crte. Tražio sam neku mirnu luku i tu se pojavila zajednička želja predsjednice, HDZ-a i mene. Ističe mi 73. godina i vrijeme je da u politiku, u prve redove uđu mlađi, da uđe svježa krv - rekao je Vladimir Šeks za RTL Direkt. 

Podsjetimo, Šeks će biti njezin posebni savjetnik za ustavno-pravna pitanja i radit će kao vanjski suradnik na volonterskoj bazi. 

'Nakon unutarstranačkih izbora svi zajedno trebaju ići dalje'

- Nije mi žao što sam na unutarstranačkim izborima bio na strani Jadranke Kosor. Smatrao sam da ona ima sve predispozicije i reference da bude opet izabrana za predsjednicu HDZ-a. Nažalost, ja sam izgubio kao što je i ona izgubila. Šteta što se tada propustila prilika u HDZ-u, ali i u ostalim strankama, da oni koji izgube na unutarstrančakim izborima da ne prelaze na margine te stranke. Kada se završe takve utakmice svi zajedno trebaju ići dalje - rekao je Šeks. 

Smatra da se hrvatski građani i Hrvatska ne trebaju bojati za političku budućnost

- Svaka generacija je izvršila neku svoju zadaću.  Neki uspješno, neki manje uspješno, ali Hrvatska je uvijek išla naprijed - rekao je. 

'Hrvate nisam uspio zaštititi od grabeža. To je mrlja u politici'

Što se tiče vremena privatizacije, Šeks kaže da osjeća odgovornost. 

- Ne može se to izbjeći. Jedna od loših strana,  mrlja hrvatske politike je ta što nisam uspio u svojim nastojanjima, kada sam bio potpredsjednik Vlade, da stvorim zaštitne kontrolne mehanizme kojima bi zaštitili hrvatsko društvo od grabeža i makinacije privatizacije. Naišao sam na žestoki otpor. Proglasili su me boljševikom i gušiteljom poduzetništva - rekao je Šeks. 

Kaže da ima mnogo  političkih prijatelja i neprijatelja. 

'Žao mi je gubitka prijateljstva s Lukom Bebićem'

- U politici kako prolazi vrijeme, što ste duže na nekim položajima tako se i umnožava i broj suparnika i političkih neprijatelja. Na kraju jedne političke karijere ostajete s vrlo malo prijatelja. Žao mi je gubitka svakog prijateljstva pa i onog s Lukom Bebićem - rekao je Šeks. 

Naveo je da on prema političkom svjetonazoru pripada jednom političkom centru u smislu socijalne države. 

- Orijentiran sam prema idejama kojima sam nekada pripadao, ideji socijalne pravde. No, u pogledu onoga što se odnosi na državotvornost, tu pripadam desnom političkom spektru, ali ne radikalnoj desnici - rekao je Šeks. 

'Predsjednica će odlučiti hoće li prihvatiti moje savjete ili ne'

Kazao je da će on u Uredu predsjednice biti posebni savjetnik za ustavnopravna pitanja. 

- Kada me predsjednica bude trebala ili ja osjetim potrebu da joj nešto sugeriram to ću i učiniti, a ona će odlučiti hoće li te savjete prihvatiti ili ne. Bilo bi neprofesionalno i nekorektno od mene da ja sada komentiram o predsjednici države - rekao je Šeks. 

Kazao je da Ustavni sud nije samo zaštitnik Ustava, već i njegov kreator, a što se tiče promjena izbornog sustava, Šeks navodi kako je naš sustav izvrstan te da je vrijeme samo za promjenu jednog detalja, odnosno da treba određene  korekcije u pogledu zastupljenosti građana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. 

'Uskoro biografija o 50 godina političkog djelovanja'

Također, rekao je kako će u svibnju predati rukopis 'Hrvatska 91.' , a onda će raditi na jednoj malo opsežnijoj biografiji koja će obilježiti njegovih 50 godina političkog djelovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi