'Seksa je uvijek bilo!': Istarske vruće igrice i mućke iza Učke... | 24sata
Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
138 komentara

'Seksa je uvijek bilo!': Istarske vruće igrice i mućke iza Učke...

SKUPLJALI IH TRI GODINE: Istarski muzeji u tri su godine prikupili 450 erotskih predmeta.”Gajbu i tić” organizirali su Povijesni i pomorski muzej Istre, Arheološki muzej Istre te Koordinacija istarskih muzeja

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
138 komentara

Seksa je uvijek bilo, jer da nije, ne bi bilo ni nas. Izložba o seksualnosti Istre od prapovijesti do danas izazvala je veliki interes Puljana, a do sada ju je posjetilo oko 8000 ljudi, rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja iz Pule.

POGLEDAJTE VIDEO:

“Gajba i tić”: Velik broj Puljana zaintrigirala je izložba o seksualnosti Istre od prapovijesti do danas Reporterka: Dijana Marić

Posted by 24sata on 7. veljače 2018

Izložba nosi zanimljiv naziv “Gajba i tić - Pokriveno i raskrito u seksualnosti”, a otvorena je u pulskom muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. ”Gajbu i tić” organizirali su Povijesni i pomorski muzej Istre, Arheološki muzej Istre te Koordinacija istarskih muzeja. Gajba i tić su metafore za ženski i muški spolni organ te ih nalazimo u poznatim narodnim pjesmama s erotskim sadržajima.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Osim falusnih predmeta iz rimskog doba, kreveta s muškarcem i ženom pod plahtama, užeta s obješenim bijelim donjim rubljem i brojnih umjetničkih slika, na izložbi se može pogledati oko 450 predmeta - govori Komšo. Na primjeru Istre se prvi put u Hrvatskoj prikazuju svi aspekti intrigantne teme.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL 07.02.2018., Pula - U izlozbeno-galerijskom prostoru Sveta srca traje izlozba s artefaktima koji se protezu od prapovijesti do danasnjih dana i vecinom prate musku i zensku liniju prihvacanja teme spola i spolnosti, temom intrigantna izlozba "Gajba i tic - Pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre". Zahtjevan projekt, plod je trogodisnjeg rada kustosa istarskih muzeja. Autori izlozbe su dizajner Mauricio Ferlin te kustosice Tajana Ujcic i Katarina Maric. Gajba i tic metafore su za zenski i muski spolni organ, poznate iz puckih pjesma, taranki i botununada. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

- Govorilo se da se muškarac i žena mogu posvađati, ali u krevetu sve svađe prestanu. Naš ponos i naš sram, sreća i tuga. Vatra koja pali i grije. Dizajner izložbe je Mauricio Ferlin, a kustosice su Tajana Ujčić i Katarina Marić - kaže Komšo. Izložba tematizira muškost i ženstvenost, otvorenost i zatvorenost Istre, eros i erotičnost viđene s muške i ženske strane.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

- Nije bilo lako odabrati i posložiti sve te predmete, a sam je postav bio uvjetovan prostorom Svetih srca - rekao je Ferlin. 
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message