News

Komentari 4

Selak Raspudić i Kekin u debati: 'Mjera roditelj odgajatelj košta 1,8 milijardi, to je 27 vrtića'

Selak Raspudić i Kekin u debati: 'Mjera roditelj odgajatelj košta 1,8 milijardi, to je 27 vrtića'

Kekin kaže kako se od te mjere moglo izgraditi 27 dječjih vrtića. Raspudić je odgovorila kako očekuje da u prvih godinu dana od ukidanja mjere naprave sedam vrtića

u Zagrebu će se postupno ukinut mjera roditelj odgajatelj, a mijenjaju se i naknade za svako rođeno dijete što je u javnosti izazvalo buru reakcija.

- Taj iznos se ne reže, ne ukida i ne mijenja. Dapače, mi povećavamo iznos za svako prvorođeno dijete i to za 40 posto. Svako iduće dijete je izjednačeno s tim iznosom. Smatramo da svaka beba u Zagrebu treba imati istu materijalnu pomoć - rekla je Ivana Kekin iz Možemo! u debati Nove TV.

Dodala je kako se time smanjuje nepravednost sustava.

U debati je sudjelovala i Marija Selak Raspudić koja kaže kako roditelje koji idu na treće dijete treba dodatno stimulirati.

Kekin odgovara kako je cilj povećati broj živorođene djece.

- Potpuno nam je svejedno hoće li to biti prvorođeno, drugorođeno ili trećerođeno dijete. Ove demografske politike koje je provodila bivša vlast, pokazalo se da su u tome neuspješne. To nije čudo jer je velik dio novca ulagan u malu skupinu ljudi - rekla je Kekin.

Mjera roditelj odgajatelj se ukida.

- Ta djeca će izaći na ulicu, odnosno njihove majke su nezapošljive osim ako ne žele djecu ostaviti na ulici - rekla je Selak Raspudić.

- Mi prepoznajemo da jedan dio korisnika je u većem riziku od siromaštva - rekla je Kekin i dodala kako se radi o oko pet tisuća obitelji i kako očekuju da će se dio tih žena sada zaposliti.

Kekin kaže kako se od te mjere moglo izgraditi 27 dječjih vrtića. Raspudić je odgovorila kako očekuje da u prvih godinu dana od ukidanja mjere naprave sedam vrtića.

- U narednom periodu ćete čuti sve o pritisku na vrtiće, o tome kako ćemo smanjiti pritisak na radni sustav i kako ćemo pomoći oko socijalnog statusa obitelji koje su ugrožene - poručila je Kekin.

Najčitaniji članci