Obavijesti

News

Komentari 291

Premijer obećao poticaje, malo seljaka se odazvalo prosvjedu

Premijer obećao poticaje, malo seljaka se odazvalo prosvjedu
17

Milanović je rekao da uz poticaje ipak proizvodimo sve manje hrane. Poljoprivrednici koji su se okupili kod Ivanić Grada tvrde kako ih mnogo nije došlo zbog hladnoće

VIDEO

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da će poljoprivrednici na kraju ipak dobiti poticaje za prošlu godinu, pa nema razloga da prosvjeduju. Dodao je ipak da će morati razgovarati o budućim poticajima jer tu "nešto ne štima".

- Plaćamo puno, a ne dobijemo ništa, ne proizvodi se, Hrvatska je tanka. Dajete milijarde za proizvode kojih nema, moramo ih uvoziti. Tu nešto ne štima - kazao je premijer. Nadovezao se da uz goleme poticaje ipak proizvodimo sve manje hrane.

- Ne želimo nikoga ubijati u pojam, uništavati, ali treba znati pod kojim uvjetima radi vinar u Istri, vinar ili maslinar u Dalmaciji, ratar u Slavoniji - izjavio je Milanović i dodao da nikoga ne želi zaviti u crno već da želi biti u dobrim odnosima s poljoprivrednicima.

Upitan hoće li primiti seljake na razgovor, rekao je da za to nema potrebe jer nemaju razloga da budu nezadovoljni. Zato s njima može razgovarati ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. No i ministar smatra da seljaci nemaju razloga za prosvjede jer će Vlada o proračunu i tome koliko će dobiti za poticaje, raspravljati u ponedjeljak.

Za njega su prosvjedi i politički motivirani te je rekao da je suorganizator i Hrvatska poljoprivredna komora.

- Onda sami izvucite zaključke- izjavio je. Završio je da će s poljoprivrednicima razgovarati nakon sjednice Vlade i donošenja prijedloga proračuna.

"Većina seljaka nije došla jer nisu uspjeli upaliti traktore"

Oko 30 traktora okupilo se u četvrtak u podne na ulazu na autocestu kod Ivanić Grada na minus 10 Celzijevih stupnjeva. Oko 14 sati odlučili su kako će napraviti još krug po Ivanić Gradu te su se nakon toga razišli. Rekli su kako će pričekati do kraja veljače i vidjeti što će biti s poticajima. Rekli su kako će opet izaći na ceste vjerojatno 1. ožujka, ako poticaji ne budu isplaćeni. 

Slab odaziv seljaka okupljeni opravdavaju niskim temperaturama.

- Mnogi nisu ovdje jer nisu mogli upaliti svoje traktore i ne mogu doći. U Baranji se skupilo samo 4-5 traktora - rekao je Stjepan Kunovec iz Stožera za obranu poljoprivrede. 

Stjepan Kunovec smatra da ako im se Vlada do sada nije javila, da neće ni danas. 

- Vlada stalno spominje da su prosvjedi politički motivirani, no kunem se da ovdje nema niti trunke politike - poručio je Kunovec. 

Istaknuo je kako razmišlja o ograničavanju prosvjeda zbog velike hladnoće. 

- Još ne znamo hoće li poticaju biti skresani u mjeri u kojoj se piše, ali sama naznaka za to znači da će dio naših plaćanja biti umanjen. Zato tražimo prijem kod ministra financija Linića i ministra poljoprivrede Jakovine. Želimo porazgovarati jer mi trebamo informacije o kojima nam ovisi jako puno - rekao je Kunovec.

Poljoprivrednici traže da se poštuje zakon o potporama i financijska omotnica, da se ti iznosi isplate do kraja veljače i sastanak s premijerom. 

- Vlada nas je razočarala, ne samo nas nego i narod. Da su sada izbori dobili bi 20 posto. Naš ministar nije dostojan pozvati Komoru na razgovor o poticajima. Ne razumijem, spremali su se kao četiri godine da dođu na vlast, a nisu sposobni sad nešto napraviti, nije mi jasno. Trebamo samo sjesti i razgovarati, ali očito ništa od toga - rekao je Željko Kunić. 

Točno u podne počeli su prosvjedi seljaka u županijama u unutrašnjosti zemlje. Okupili su se na 50-ak mjesta, a ceste neće blokirati. To je zaključak sastanka Stožera za obranu poljoprivrede, održanog u Novoj Gradiški, javlja HRT. U Osječko-baranjskoj županiji seljaci prosvjeduju na nekoliko mjesta, ali bez traktora. Okupili su se i na Đakovačkoj obilaznici, u Čemincu u Baranji, između Erduta i Dalja te kod Čepina, piše HRT

Povod za osnivanje Stožera najava je ministra financija Slavka Linića da će se potpore poljoprivrednicima smanjiti za 900 milijuna kuna. 

Poljoprivrednici od Vlade traže poštivanje zakona o državnoj potpori poljoprivredi, isplatu poticaja u punom iznosu do kraja veljače. Žele sastanak kod predsjednika Vlade, jer do danas nisu informirani o tome koje su stavke izravnih plaćanja rezane u novom proračunu.

Nezadovoljni su i mljekari jer još nije dogovorena cijena mlijeka. U Ministarstvu poljoprivrede organizirat će se sastanak s mljekarima. I oni su spremni na prosvjede ako otkupljivači i prerađivači ustraju na novoj otkupnoj cijeni mlijeka od dvije kune i 30 lipa, što je 50 lipa manje nego dosad. 

Dio poljoprivrednika se već ogradio od prosvjeda. Pozivaju na strpljenje, barem dok se ne vidi kakav će biti proračun i koliko će novca uopće biti za potpore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 291
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi