Obavijesti

News

Komentari 170

Jakovina: U tri tjedna isplatit ćemo 400 mil. kuna poticaja

Sredstvima iz proračuna od četiri milijarde kuna nećemo moći intervenirati da nadoknadimo štetu od suše, ali ćemo moći pomoći proizvođačima, kaže Jakovina

VIDEO

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predstavnici Poljoprivredne su se sastali u četvrtak u 14 sati u Ministarstvu. Trebali bi razgovarati o posljedicama suše i cijenama hrane. 

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Matija Brlošić je uoči sastanka rekao kako kruh ne bi smio poskupiti jer se zna otkupna cijena žita. Kaže i kako se šteta od suše može sanirati ako se seljacima uoči nadolazeće sjetve, napokon isplate zaostali poticaji za ovu i prošlu godinu.

Mijo Latin iz Hrvatske poljoprivredne komore je rekao kako bi država mogla izdvojiti 500 milijuna kuna da bi se mogao odraditi jedan dio sjetve.

- Ako država ne izdvoji te novce, onda će morati iduće godine uvesti 1,5 do dvije milijarde vrijedne hrane da bi se prehranili - rekao je Latin. Kaže i kako mjera izvozne carine za kukuruz ne bi bila dobra jer kad stupi na snagu "ratari će se objesiti, a stočari će umrijeti". 

- Šteta od suše je zasad oko 1,5 milijarde kuna. Država je dužna 300 milijuna kuna potpore i to treba što prije isplatiti. Bez obeštećenja sjetva se neće moći odraditi - rekao je Latin i dodao da mu je "sunca preko glave".   

Jakovina se opravdava da nema novaca, a Brlošić poručuje kako ministar nema pravo reći da u proračunu nema novca za poljoprivredu. To jedino može reći ministar financija ili premijer, kaže Brlošić. 

Štete od suše procjenjuju se na milijardu i pol kuna, a ako se seljaci ne dogovore s ministrom predložit će svoje nefinancijske mjere za spas poljoprivrede.

'U naredna tri tjedna isplatit ćemo 400 milijuna kuna'

Ministar Jakovina je nakon sastanka rekao kako su odradili kvalitetan i argumentiran sastanak.

- Suša uzima svoj danak, posebno Slavonija i Branja, no na to ne možemo utjecati, ali možemo na neki način tehnologijom, sjemenom i mjerama utjecati da ih ovakvih kriznih situacija izađemo što bolje. Sredstvima iz proračuna od četiri milijarde kuna nećemo moći intervenirati da nadoknadimo štetu od suše, ali ćemo moći pomoći proizvođačima. Dosad smo isplatili 2,3 milijarde kuna, a još ćemo u naredna tri tjedna isplatiti 400 milijuna kuna i time zatvoriti obveze prema poticajima iz 2011. Sredinom siječnja ćemo početi s isplatom poticaja za 2012. godinu, a u dogovoru s ministrom Linićem kreće mjera usuglašavanja odluke o oslobađanju plaćanja koncesije za zemljišta u državnom vlasništvu. Očekujemo od županija da i one to urade - rekao je Jakovina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu