Obavijesti

News

Komentari 141

Odlučili o Trumpu: Opoziv nije prošao, ostaje predsjednik!

Odlučili o Trumpu: Opoziv nije prošao, ostaje predsjednik!
1

Za prvu točku optužnice, zlouporabu položaja, 52 senatora glasali su da nije kriv, a 48 da je kriv. Za drugu točku, ometanje rada Kongresa, 53 su glasali da nije kriv, a 47 da je kriv

VIDEO

Američki Senat odlučio je u procesu opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa - senatori, isključivo republikanci, oslobodili su ga svih optužbi i Trump tako ostaje u Bijeloj kući. 

Prvo se glasalo za optužbe o zloupotrebi ovlasti. Senatori su jedan po jedan na glas govorili je li Trump kriv ili nije, a zatim se glasalo za optužbe za ometanje rada Kongresa.

Za svaku optužnicu Trumpu je bilo dovoljno 34 glasa da nije kriv i za obje optužnice ih je dobio već na polovici glasanja za svaku točku.

Trump je doduše tijesno oslobođen optužbi. Za prvu točku, zlouporabu ovlasti senatori su glasali ovako: 52 glasa da nije kriv, 48 da je kriv.

Za drugu točku optužnice, ometanje rada Kongresa, 53 senatora su rekla da nije kriv, a 47 da je kriv.

Ovime je završio povijesni proces opoziva, tek treći u američkoj povijesti.

Mitt Romney bio je 'zvijezda dana'

Kao bomba je odjeknula vijest tijekom dana da će Trumpu jedan republikanac na glasanju ipak okrenuti leđa i to ugledni bivši predsjednički kandidat Mitt Romney. Za Fox je izjavio da je uvjeren da Trump mora biti smijenjen i tako je postao jedini republikanac koji neće podržati stav Republikanske stranke i glasati za Trumpov ostanak u Bijeloj kući.

Romney je najavio da će glasati za opoziv po jednoj od dviju točaka, onoj za zlouporabu ovlasti, dok za drugu, ometanje rada Kongresa, smatra da Trump nije kriv. Romney je zaista u Senatu tako i glasao.

- Kada je riječ o zlouporabi ovlasti, mislim da imamo jasne dokaze i argumente koji predsjednikovu obranu čine neuvjerljivom. Nema sumnje da je predsjednik zahtijevao od druge države, Ukrajine, da pokrene istragu protiv njegova političkog suparnika te da je to učinio isključivo iz političkih razloga i da je vršio pritisak na Ukrajinu - rekao je Romney za Washington Post.

Kaos u Kongresu: Trump odbio ruku Pelosi, poderala mu govor
Kaos u Kongresu: Trump odbio ruku Pelosi, poderala mu govor

Romney kaže kako očekuje da će njegova odluka sigurno za njega imati političke posljedice.

- Osobno, ne mogu zamisliti što bi bila teža povreda našeg ustava od pokušaja bacanja mrlje na izborni rezultat, a sve s ciljem da se zadrži vlast. A upravo je to predsjednik učinio - zaključio je Romney.

Optužnice protiv Trumpa

Američki predsjednik optužen je da je zloupotrijebio svoje ovlasti time što je vršio pritisak na Ukrajinu od koje je zahtijevao da istraži njegova političkog protivnika Joea Bidena u zamjenu za vojnu pomoć. Točnije, Trump je ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog prvo podsjetio da SAD puno toga čini za Ukrajinu, a da oni ne uzvraćaju tu pomoć.

Svi se rugaju Trumpu: Čestitao krivoj državi pa izbrisao status
Svi se rugaju Trumpu: Čestitao krivoj državi pa izbrisao status

Potom je tražio od njega da javno kaže kako će Ukrajina pokrenuti istragu oko navodno korumpiranih poslova Bidenova sina Huntera i njegove tvrtke Burisma te o miješanju u predsjedničke izbore 2016. godine. Osim toga, Trump je prijetio i potom zaustavio slanje vojne pomoći Ukrajini, vrijedne 400 milijuna dolara, koja im je potrebna za obranu od Rusije.

Druga točka optužnice bavi se ometanjem kongresne istrage, odnosno Trumpa se optužuje da je svoje suradnike savjetovao da ne surađuju u istrazi i time opstruirao rad Kongresa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza