Obavijesti

News

Komentari 115

Kaos u Kongresu: Trump odbio ruku Pelosi, poderala mu govor

Kaos u Kongresu: Trump odbio ruku Pelosi, poderala mu govor
7

Američki predsjednik Donald Trump tradicionalno je pred oba doma Kongresa održao govor o stanju nacije. Govor je započeo rekavši da je prije tri godine pokrenut "veliki američki povratak"

VIDEO

Naša je nacija snažnija nego ikada prije, rekao je u utorak američki predsjednik Donald Trump, hvaleći u govoru o stanju nacije gospodarsko stanje u zemlji i svoje rezultate.

Trump je započeo govor o stanju nacije pred oba doma Kongresa rekavši da je prije tri godine pokrenut "veliki američki povratak", naznačivši da će 'State of the Union' posvetiti ekonomskim pitanjima.

- Godine ekonomskog nazadovanja su prošle - rekao je.

- Idemo prema naprijed brzinom koja je prije kratkog vremena bila nezamisliva i nikad nećemo ići natrag - kazao je Trump.

On je na kongresni podij izašao u 3 sata po srednjoeuropskom vremenu i govorio nešto manje od sat i pol, dan prije nego što će Senat dati konačni pravorijek o njegovu mogućem opozivu.

Trumpovi odvjetnici Senatu: Odbacite optužbe protiv njega
Trumpovi odvjetnici Senatu: Odbacite optužbe protiv njega

Bilo je to i prvi put da se predsjednik našao licem u lice s predsjednicom parlamenta Nancy Pelosi, najviše rangiranom političarkom iz redova demokrata, otkako je najavila da će se protiv njega pokrenuti proces opoziva. 

Predao joj je kopiju govora, ali nije se s njom rukovao iako je ona pružila ruku.

U trećem a možda i posljednjem godišnjem obraćanju naciji - ako u studenom ove godine ne uspije dobiti drugi mandat, Trumpu je govor bio prigoda i da pošalje poruke važne za mogući ponovni izbor.

- Jedine pobjede koje su važne ovdje u Washingtonu su pobjede za Amerikance - kazao je, nabrajajući pozitivne ekonomske rezultate.

Među njima je naglasio da rekordni broj mladih ima posao, a da je nezaposlenost veterana pala na rekordno nisku razinu.

Hvalio je uspjehe nedavno sklopljenih trgovinskih ugovora, naglasio da su SAD postale prve u proizvodnji plina i nafte, da su granice sigurne, vrijednosti i nacionalni ponos obnovljeni, istaknuo je velika ulaganja u vojsku. - Konačno smo uspjeli uvjeriti naše saveznike da plaćaju pošteni udio u NATO-u - istaknuo je.

Slučaj Trump: Senat odbacio pozivanje svjedoka na sudu
Slučaj Trump: Senat odbacio pozivanje svjedoka na sudu

- Suprotno od toliko drugih prije mene, ja držim obećanja - pohvalio se Trump, neprestano bivajući prekidan pljeskom i klicanjem republikanaca, dok je demokratska oporba uglavnom nepomično sjedila.

Neki od demokratskih zastupnika odbili su nazočiti godišnjem obraćanju predsjednika, među njima i Alexandria Ocasio-Cortes.

Trump je pozvao na financiranje kako bi Sjedinjene Države bile prve na Marsu:

- Amerika će biti prva nacija koja će staviti svoju zastavu na Mars.

Obećao je zaštititi pravo građana na nošenje oružja, a teroristima je poručio: 

- Nikada nećete izbjeći pravdu ako krenete na američke živote.

Napao je neke od prijedloga zdravstvene reforme o kojima raspravljaju demokrati.

- Nikad nećemo dopustiti da socijalizam uništi američkog zdravstvo - kazao je.

Svi se rugaju Trumpu: Čestitao krivoj državi pa izbrisao status
Svi se rugaju Trumpu: Čestitao krivoj državi pa izbrisao status

Pohvalio se i nedavno objavljenim bliskoistočnim mirovnim planom, nestankom kalifata Islamske države i ubojstvom njihovog vođe Abu Bakr al Bagdadija, kao i izgradnjom zida koji bi treba spriječiti ulazak ilegalnih migranata. 

Napao je migrante bez dokumenata i rekao da će takvi "brzo biti izbačeni iz zemlje". 

Među gostima na govoru o stanju nacije bio je i venezuelski oporbeni lider Juan Guadio.

Trump trenutno uživa pozitivan trend: postupak opoziva završit će u srijedu u Senatu njegovim gotovo sigurnim oslobađanjem, a u istraživanju javnog mnijenja Instituta Gallup dobio je 49 posto pozitivnog mišljenja, što je najviši postotak otkad je ušao u Ovalni ured u siječnju 2017. 

I šlag na kraju: demokratski predizbori počeli su za njega najboljim mogućim ishodom, kaosom s prebrojavanjem glasova u Iowi zbog čega demokrati nisu mogli objaviti rezultate izbora na vrijeme.

Vodi u Iowi: Prvi gay kandidat za predsjednika dobio većinu
Vodi u Iowi: Prvi gay kandidat za predsjednika dobio većinu

Američki je predsjednik ponudio sliku svojeg predsjedništva u nadi da će nagovoriti Amerikance da mu daju povjerenje za još jedan mandat na izborima 3. studenoga. Nijednom riječju nije spomenuo proces opoziva.

- Najbolje tek dolazi - rečenica je kojom je Trump završio svoj govor. Iza njega Nancy Pelosi, u znak neslaganja sa sadržajem govora, poderala je njegovu kopiju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima