Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
238 komentara

Šešeljevu pudlicu Aleksandra Vučića opet svrbi gdje ne treba

Aleksandar Vučić rekao je da će Srbija 'pomoći svojem narodu u Hrvatskoj'. Zadnji put je u 'pripomoći' sa Šešeljevim četnicima bio i sam Vučić, koji danas u biti brani svoju poziciju iz onih godina

Foto: Srđan Ilić/Pixsell
238 komentara

I danas love Srbe da vide tko smije u Hrvatskoj navijati za Zvezdu, rekao je Aleksandar Vučić Pink televiziji pa dodao: “Razumljivo je što se najveći dio 1991. pobunio protiv takvog režima te što i dalje protjerani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji”.

Vučić je, uz to, rekao da su napadi “strašni” i dodao da će Srbija “pomoći svojem narodu u Hrvatskoj” ali nije rekao kako. Zadnji put kad su “pomagali” to je svršilo kobno po Srbe, a u toj je “pripomoći” sa Šešeljevim četnicima bio i Vučić, koji danas u biti brani svoju poziciju iz onih godina.

Priznao je i da je Kolindu Grabar Kitarović zamolio da ne koristi termin “velikosrpska agresija” jer postajemo taoci prošlosti, ali onda je sam spomenuo Jasenovac.

- Nevjerojatno je da Hrvatska u 21. stoljeću nema bolji odgovor na takve napade osim priče o velikosrpskoj agresiji. Fasciniran sam potrebom hrvatskih dužnosnika da pet milijuna puta ponavljaju floskule o velikosrpskoj agresiji. Ništa ih ne razumijem, jer kad bismo govorili o međusobnim žrtvama, to je neusporedivo, kako iz Prvog, tako osobito iz Drugog svjetskog rata. Da govorimo svakog dana o genocidu u Jasenovcu, zločinu u Glini i drugim mjestima nije korisno - smatra Vučić, koji ni sad ni ranije nije pokušao objasniti kako je Srbija, najprije preko tiska (Politike Express, Politike i Duge, RTS-a...), a onda i tajnim kanalima (slanjem vojnih instruktora u Knin, Franka Šimatovića, Arkana i drugih ljudi srpske tajne službe) inicirala pobunu o kojoj govori (protjerivanje i ubijanje svih nesrba bilo je u srcu te ideje) te čije se posljedice i danas osjete.

Vučiću, dakako, idu na ruku incidenti poput ovih u Kninu, Pavelićeve slike u apartmanima bivših ministara, pozdravi “Za dom spremni”, grafiti “Ubij Srbina” i slične stvari. No ne treba previdjeti činjenicu da su etnicitet i idejni sukobi oko minulih ratova jedini repromaterijal regionalnih politika - političari ne znaju kako proizvesti napredak, ali znaju kako proizvesti sukob, a onda od njegove eksploatacije dobro živjeti. Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na Vučićev istup.

“Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srbijanske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića”, navodi se u priopćenju ministarstva.

”Umjesto manipuliranja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, sukladno preuzetim obvezama, unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država.”

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message