News

Komentari 59

Sessa Milanoviću dao rezultate izbora: 'Bit će uvijek prigovora'

Sessa Milanoviću dao rezultate izbora: 'Bit će uvijek prigovora'

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa uručio je Izvješće o konačnim rezultatima izbora za predsjednika RH Zoranu Milanoviću u ponedjeljak na Pantovčaku

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa u ponedjeljak je, tri tjedna nakon predsjedničkih izbora, u vili Prekrižje na Pantovčaku uručio novoizabranom predsjedniku države Zoranu Milanoviću Izvješće o konačnim rezultima izbora.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Ovo je samo jedan mali papir iza kojeg stoji rad gotovo 70.000 ljudi, koji su i ovaj put predano, savjesno i precizno odradili još jedne izbore i pokazali da Hrvatska može provoditi izbore u jednoj mirnoj i demokratskoj atmosferi i ja vam još jednom čestitam - porčio je Sessa.

Milanović je zahvalio DIP-u na trudu i pohvalio njihov rad. 

- Povjerenje u izborni proces mora biti čisto, bistro kao gorski potok, neokrnjeno, što je Hrvatska postigla u zadnjih 20 godina. Ja se ne sjećam, kada je riječ o velikim, nacionalnim izborima, da je njihov ishod bio problematiziran i doveden u pitanje od poražene strane. Dosta je prigovora na izborni sustav i bit će ih uvijek, ali naš je testiran laboratorijski i u praksi, traje 20 godina. Jedno je način izbora kao izborni model, a ovo drugo je kontrola izbora, tehničko pitanje i u Hrvatskoj se to provodi dobro - istaknuo je Milanović podsjetivši na slučaj od prije tri godine kada su se u Austriji prije tri godine ponavljali izbori.

- Zato što su se odvažili na jednu inovaciju, dopisno glasovanje nakon čega su uslijedili prigovori. Jedan kandidat je pobijedio tijesno, a u večeri nakon izbora rezultati se još nisu znali, odnosno nisu svi bili prebrojani. Došlo je do preokreta i tužbe Ustavnom sudu nakon koje su se tri mjeseca kasnije ponovili izbori u cijeloj zemlji.  To kod nas nije slučaj i sjajno je da se kod nas u devet navečer znalo tko je dobio izbore, tko god da je dobio, ovaj put sam dobio ja. Dobro je radi legitimiteta, poštovanja u izborni proces. Još nam dosta fali, ali to u Hrvatskoj imamo - dodao je još Milanović koji nije odgovarao na novinarska pitanja.

Najčitaniji članci