News

Komentari 5

Sestra dobila odštetu za smrt brata - umro zbog nesavjesnog liječenja u Virovitici

Sestra dobila odštetu za smrt brata - umro zbog nesavjesnog liječenja u Virovitici

Imajući u vidu narav ozljede, koju je pretrpio pok. Damir Mihoković, te postupak zbrinjavanja, koji je provela Opća bolnica Virovitica evidentna je odštetna odgovornost bolnice, stoji u presudi

Općinski sud u Virovitici, Stalna služba u Slatini, donio je nepravomoćnu presudu protiv Croatia osiguranje d.d. Zagreb, radi naknade štete, kojom će se u slučaju pravomoćnosti Ljiljani P., sestri preminulog Damira Mihokovića iz Pitomače isplatiti 75.000 kuna uz pripadajuće sudske troškove. Naime, sestra je ustala tužbom protiv osiguranja nakon bratove smrti koji je umro uslijed nesavjesnog liječenja u Općoj bolnici Virovitica. 

Damir Mihoković je 28.7.2010. godine pao s bicikla u Pitomači u Dravskoj ulici i ekipa Hitne medicinske pomoći prevezla ga u Opću bolnicu Virovitica. U bolnicu je stigao oko 23,48 sati, te je pregledan na Odjelu za kirurgije. Nakon pregleda i ultrazvuka te Rtg snimke dijagnosticirano je da je nalaz ured i otpušten je kući. No, nesretni čovjek je 11 dana kasnije pronađen mrtav u kući u Pitomači u 33. godini života.

U dugom sudskom postupku je utvrđena odgovornost bolnice zbog nesavjesnog liječenja. Sestra pokojnog Damira nam je ispričala što je sve njezin mlađi brat proživljavao tih 11 dana kod kuće. 

- Odmah idućeg dana ujutro i popodne suprug i ja smo došli do brata, jer sam saznala rekao da je pao s bicikla i da leži u kući. Kad smo ušli, rekao mi je „seka spusti rolete da mi ne ulaze muhe u sobu“. Znala sam da mu nije dobro, iako je govorio kako je sve u redu. Djelovao mi je smušeno - kazala nam je Ljiljana P. koja živi s obitelji u 10-tak kilometara udaljenom naselju.

Pitala ga je o padu s bicikla, ali se tog događaja nije sjećao. Govorio je da mu nije ništa. Nekoliko puta smo zvali hitnu i 1. kolovoza je napokon ponovo pregledan i vraćen kući. 

- Od terapije je dobio analgetik protiv bolova i rečeno mu je da ne konzumira alkohol. Govorio je kako ne treba ići doktoru - priča nam o događaju starom 10 godina.

Sestra ga je pronašla 11-ti dan od pada s bicikla mrtvog u krevetu. Četiri godine je starija od pokojnog brata s kojim je dijelila dobro i zlo. Više zlo jer im je otac poginuo kad je Damir imao samo dvije godine. Kasnije se majka ponovo udala, ali je i ona na nesreću vrlo brzo umrla. Bili su, kako nam je kazala, jako povezani. Pokojni brat je često dolazio i ostajao po nekoliko dana kod sestre koja se rano udala. Damir je neko vrijeme bio i profesionalni vojnik. Nakon razvojačenja radio je na građevini. Nije se ženio i živio je sam.

Obdukcijom koju je odredio bjelovarski Županijski sud, te vještačenjem utvrđeno je da se radi o propustima liječnika u virovitičkoj Općoj bolnici. U presudi se navodi da je dana 28.7.2010. u Općoj bolnici u Virovitici počinjena stručna medicinska pogreška. Imajući u vidu narav ozljede, koju je pretrpio pok. Damir Mihoković, te postupak zbrinjavanja, koji je provela Opća bolnica Virovitica evidentna je odštetna odgovornost bolnice. Ta odgovornost se sastoji u tome da, i pored očiglednih razloga i simptoma za zadržavanje u bolnici, radi promatranja (dob pacijenta, narav ozljede i dr.), te učini CT mozga pok. Damir Mihoković je otpušten kući uz preporuku mirovanja i uzimanja analgetika.