Obavijesti

News

Komentari 2

Sesvete: Uz Krušku i Davorina građani uređivali Gradski vrt

Sesvete: Uz Krušku i Davorina građani uređivali Gradski vrt
24

Prije nego sam došao ovdje svratio sam na Savicu i krumpirčeki su mi nikli, a i luk. Ja sam prvi seljak grada, prvi vrtlar grada, rekao je u Sesvetama Milan Bandić

VIDEO

Uz živu muziku, prekrasno vrijeme i lagane zalogaje počeo je program akcije uređenja zajedničkog djela Gradskog vrta u Sesvetama. Prva na repertoaru bila je edukativna radionica stručnjaka s Agronomskog fakulteta pod vodstvom prof. dr. sc. Vesne Židovec na kojoj su posjetitelji mogli naučiti kako najbolje iskoristiti malenu površinu za sadnju i što uopće saditi. 

Za slasne zalogaje, a kasnije poštene obroke pobrinuo se chef Marko Živaljec iz restorana Majsecov mlin koristeći svježe ubrane namirnice iz vrta. Chef Marko je održao i kratku radionicu o pripremanju zdravih jela prema konceptu "iz vrta na stol".  

- Paradajz iz vrta uzmem i ne zamaram se pranjem. Samo ga obrišem u hlače i zagrizem. Mrak! - komentirao je i posjetiteljima dao savjet - Povrće iz vrta ukusno je i ako ga samo pripremite na naglo na tavici i poslužite uz šnitu kruha.

Paralelno s programom akcije, neki su građani i sami uređivali parcele koje su dobili. 

- Parcelu sam dobila preko javnog natječaja i mislim da je to prekrasno, barem netko nešto daje sirotinji -  komentirala je starija gospođa iz Zagreba. 

- U mojim godinama nekako je uobičajeno da dosta vremena provodite po bolnicama, a doći ovdje poslije toga zaista je lijek za dušu - dodala je kroz smijeh. 

Vrijednost akcije prepoznale su i mnoge javne osobe poput glazbenika Davorina Bogovića i Željka Krušlina "Kruške", sportašica Martine Zubčić i Maje Pavlinić te akademske slikarice Nikoline Ivezić koji osim što su se družili s građanima svi su posadili po jedan cvijet u zajednički dio vrta. Akciji se pridružio i gradonačelnik Milan Bandić koji se zahvalio svima na suradnji te korisnicima vrtnih parcela svečano uručio donacije i ključeve nove kućice za alat. Komentirao je kako su urbani vrtovi u metropolama Europe ofucani i kako svi oni mogu doći kod nas vidjeti kako se radi,  oduševivši okupljene. 

- Ja imam vrt od 3000 kvadrata na Savici jer sam 60 nas u gradskoj upravi udružio u zadrugu. Imamo 60 parcela u tih 3000 kvadrata. Prije nego sam došao ovdje svratio sam na Savicu i krumpirčeki su mi nikli, a i luk. Ja sam prvi seljak grada, prvi vrtlar grada - nastavio je gradonačelnik i ponovno izazvao oduševljenje za što je nagrađen glasnim pljeskom. 

Na samom kraju akcije uslijedila je malena zabava i ugodno druženje okupljenih uz svirku i zalogaje u novoj, zelenoj oazi Sesveta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C