Obavijesti

News

Komentari 89

Shrvani otac: "Organi mojeg sina spasili su druge živote..."

Shrvani otac: "Organi mojeg sina spasili su druge živote..."
4

Darko (6) umro je u bolnici nakon što je stradao u prometnoj nesreći. Darkovo srce spasilo je jedno dijete u Njemačkoj, a jetra, bubrezi i gušterača naše pacijente

VIDEO

Vodio sam ga na nogomet, prije nekoliko dana mu kupio nove kopačke koje je obožavao nositi i papuče za vrtić, a sada to nema tko nositi - kaže tužni tata Danijel Roško (33) čiji je šestogodišnji sin Darko u nedjelju umro u bolnici.

Darko je u četvrtak biciklom podletio pod autobus u Trnovcu Bartolovečkom nedaleko od Varaždina. Ozljede su bile preteške i dječak je umro, ali njegov otac odlučio se na plemeniti čin i u najtežem životnom trenutku. Donirao je Darkove organe. Prema podacima iz Ministarstva zdravlja, maleno srce dobio je Darkov vršnjak u Njemačkoj, a jetra, bubreg i gušterača presađeni su pacijentima u Hrvatskoj.

Otac oživljavao dječaka

- U srijedu sam ga upisao u školu, a taj nesretni dan ujutro sam ga vodio na vađenje krvi zbog priprema za školu pa u četvrtak nije išao ni u vrtić. Tu večer smo bili kod susjeda i vozio se s prijateljem po njihovu dvorištu. Odjednom smo čuli udar. Izletio sam na cestu i vidio Darka svog u krvi na kolniku. Na čelu je imao rupu iz koje je šikljala krv. Zatvorio sam je rukama, masirao mu srce, oživljavao ga. Ozljede su očito bile preteške iako je bio borac. Uspio je izdržati tri noći u bolnici, ali liječnik koji ga je operirao rekao nam je da su šanse male i da mu je na mnogo mjesta bila slomljena lubanja i sitne kosti su mu se zabile u mozak - kazao je Danijel koji je svoje troje djece odgajao kao samohrani otac sa svojim roditeljima majkom Zlatom i ocem Vladimirom.

- Sve nesreće idu na našu kuću. Ja sam nedavno operirao crijeva, supruga je izvadila tumor težak 16 kilograma, Danijel je ostao bez nožnih prstiju lijeve noge dok je radio u jednom poduzeću gdje su mu samo produljivali ugovore, a unuke je majka napustila - žali se djed Vladimir koji je vrlo bistrog unuka Darka uglavnom vodio u vrtić ili iz vrtića kad bi tata Danijel bio na poslu. 

Nesretnog je dječaka napustila majka kad mu je bilo samo šest mjeseci i otac ga je odgajao zajedno s još dvije njegove sestre, 10-godišnjom Dijanom koja će za dva tjedna na prvu pričest i 8-godišnjom Danijelom. Na prozorskom oknu gori lampaš s osmrtnicom, a na cesti uz kuću još su kredom iscrtani tragovi kočenja autobusa i trag udara u dječaka na zebri. Od udarca dječak je letio 20–30 metara i onda pao na kolnik. Otac je odlučio njegove organe donirati i tako pomoći drugima. Zbog eksplantacije organa, liječnički tim varaždinske bolnice radio je cijelu noć.

Za djecu je davao sve

- Liječnica je rekla da mu zbog obdukcije mora izvaditi sve organe, pa da ih mogu donirati. Svi osim mozga i lijevog plućnog krila bili su zdravi - kaže žalosni tata Danijel, koji je osim redovitog posla radio i dodatno kako bi uspio uzdržavati obitelj. Majka njegove djece ni kune mu nije dala za alimentaciju, a isto je kaže tako i s njezino dvoje djece iz prvog braka za koje također ne plaća alimentaciju, pa joj je već izrečena i zatvorska kazna zbog toga.

- Ponekad dođe po djecu ako ne ide na zabavu ili nije zauzeta novim dečkima. No, nismo gladni, omogućim im dosta toga i odjeću i sve što im treba. Nedavno sam kupio Darku tablet jer je stalno uzimao moj mobitel za igrice, a onda sam kupio još jedan jer se svađao s malim prijateljem susjedom koji je također htio igrati na Darkovu tabletu - kaže Danijel.

Borio se za život tri noći u bolnici u Varaždinu 

Poginulog Darka Roška su pokopali u ponedjeljak na mjesnom groblju u Bartolovcu. Njegova pogibija šokirala je cijelo mjesto. Dječakovim organima vrlo brzo su spašena čak tri života. Opća bolnica u Varaždinu druga je u Hrvatskoj po doniranju organa.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u