Obavijesti

News

Komentari 101

'Kad se probudi, reći će mu da više nema roditelje ni sestru...'

'Kad se probudi, reći će mu da više nema roditelje ni sestru...'
37

Rusija: Veliki broj žrtava pripisuje se ignoriranju mjera sigurnosti. Izlazi u slučaju nužde bili su blokirani, a zaštitar trgovačkog centra isključio je protupožarni alarm

VIDEO

U stravičnom požaru u trgovačkom centru Kemerovo u Rusiji u nedjelju život su izgubile 64 osobe, među kojima čak 41 dijete. Više od 40 djece i dalje se vodi pod nestalima u utorak, izvijestili su ruski državni mediji. Petnaestak osoba i dalje se nalazi u bolnici u utorak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:38
Firefighters extinguish a fire at a shopping mall in Kemerovo

Roditelji panično traže djecu

Ruski mediji objavili su snimku s nadzorne kamere na kojoj je snimljen trenutak u kojem je izbio smrtonosni požar, javlja Daily Mail.

Na snimci se vidi kako uspaničeni roditelji trče i viči jedni drugima: "Vatra, vatra!" dok pokušavaju pronaći svoju djecu.

Uzrok požara kratki spoj?

Novinska agencija Interfax prenijela je izjavu neimenovanog lokalnog službenog izvora koji je rekao da je glavna teorija koja se istražuje vezano za uzrok požara kratki spoj.

Međutim, zamjenik guvernera regije Kemerovo Vladimir Černov izjavio je u nedjelju da je požar izbio kada je dijete upaljačem zapalilo pjenu na trampolinu u igraonici. Ta teorija više se ne spominje.

'Tetka, sve je u plamenu! Vrata su blokirana, ne mogu disati...'
'Tetka, sve je u plamenu! Vrata su blokirana, ne mogu disati...'

Zaštitar isključio protupožarni alarm

Ruske vlasti uhitile su četiri osobe vezano uz požar među kojima i vlasnike trgovina u centru. Trenutno se razmatra postupanje i prema zaštitaru u centru koji je isključio protupožarni alarm nakon signala o požaru, rekli su istražitelji dodajući da su izlazi za nuždu bili blokirani.

Također su kazali da je bilo više ozbiljnih kršenja pravila u izgradnji i korištenju tog trgovačkog centra. 

Istražitelji su otkrili više ozbiljnih prekršaja. Između ostalog, u Tržnom centru su bila blokirana vrata za izlaz u slučaju opasnosti.

Members of the Emergency Situations Ministry work to extinguish a fire in a shopping mall in Kemerovo

Suvlasnik centra: Ja sam samo dao novac, nisam upoznat s detaljima konstrukcije

Suvlasnik trgovačkog centra Denis Shtengelov optužen je da je stvorio luksuz na ljudskim kostima. Upitan osjeća li se moralno odgovornim za tragediju u Sibiru, odgovorio je:

- Naravno. Žao mi je zbog svih koji su direktno i indirektno pogođeni ovom tragedijom - rekao je 'kralj čokoladica i grickalica' te vlasnik KDV Grupe.

Denis Shtengelov kaže da nije bio upoznat s detaljima konstrukcije zgrade i da je samo dao novac za izgradnju. Obećao je da će njegova kompanija obiteljima stradalih isplatiti 3 milijuna rubalja, (67.900 dolara) te financijski pomoći liječenje svih stradalih.

- Shvaćam ovo kao osobnu tragediju, ali isto tako bih rado htio da se pravi krivci imenuju - kazao je.

Milijunaš, koji s obitelji živi u Australiji, ne planira dolaziti u Rusiju jer bi mogao biti uhićen.

Shtengelov je u Australiji izgradio sportski kompleks za svoju obitelj, s teniskim i golf terenima. Njegovi sinovi, Ivan i Alexey, treniraju tenis, zbog čega se i odlučio na taj potez. Sportski kompleks vodi milijunaševa sestra Yulia, koja se iz Švicarske preselila u Australiju. Mlađa sestra Oksana živi u Tomasku gdje vodi svoj restoran.

Life. ru piše kako milijunaševa obitelj uživa u raskošnom životu, putuju svijetom u najskupljim avionima i odmaraju u luksuznim ljetovalištima i skijalištima.

Kad se probudi iz kome reći će mu da je ostao bez roditelja i sestre

Jedna od najstrašnijih snimki požara prikazuje 11-godišnjeg dječaka Sergeja Moskalenka (11) kako skače kroz prozor s četvrtog kata. Dječak je trenutno u induciranoj komi, a kad se probudi liječnici će mu morati priopćiti tešku vijest - njegovi roditelji i četverogodišnja sestrica su mrtvi.

Dječakova baka kazala da je obitelj u nedjelju otišla u trgovački centar kupiti kapu. Djeca su nagovarala roditelje da idu u igraonicu, gdje je veliki požar buknuo, javlja RT.

Zasad nije jasno kako se dječak odvojio od roditelja. Na snimkama koje su se proširile internetom vidi se kako dječak visi s prozora kroz koji suklja crni gusti dim. Nakon kratke pauze, odlučio se na skok. Doktori su rekli da je dječak bio pri svijesti kad je primljen u bolnicu, te da je mogao razgovarati. Rekao im je kako se zove kao i da su  njegovi roditelji ostali zarobljeni u centru.

Njegovo stanje i dalje je ozbiljno. Pretrpio je traumu srca, pluća, jetra i bubrega, slomio zdjelicu, ima ogrebotine na licu, a oštećeni su mu i dišni putevi zbog velike količine dima kojeg se nagutao.

Dječakova baka identificirala je tijela roditelja, te će preuzeti skrb nad dječakom

'Moje kćeri su žive izgorjele zbog njihovih pravila'

Aleksandr Lillevyali ostavio je svoje tri kćeri, stare između 5 i 11 godina, u kinu na zadnjem katu centra da pogledaju crtić. Bio je to zadnji put da ih je vidio žive.

Za portal Meduza rekao je da ga je jedna od djevojčica nazvala i rekla da je dvorana puna dima. Potrčao je prema kinu, ali se nagutao dima i počeo gubiti svijest. Uspio se spustiti do ulaza u zgradu i pozvati spasioce. Iako su ga isprve slijedili, nakon nekog vremena dobili su naredbu da krenu prema drugom kraju zgradu. Molio ih je da mu ostave  gas masku, ali su to odbili učiniti.

- Moje kćeri su žive izgorjele zbog njihovih pravila - rekao je uplakani otac.

Members of the Emergency Situations Ministry work to extinguish a fire in a shopping mall in Kemerovo

'Zgrabio sam sestru i potrčao, ništa nisam vidio'

Dječak Igor kaže kako je u obližnjoj kinodvorani gledao film sa sestrom kada je u prostoriju ušla žena i počela vikati da je izbio požar.

- Oblaci dima pojavili su se u sekundi. Zgrabio sam sestru i potrčali smo dolje. Nisam ništa vidio, trebalo nam je pet minuta da pobjegnemo. Još uvijek se tresem. Tko zna što bi se dogodilo da ona žena nije došla i upozorila nas? - pita se Igor.

Horor u Rusiji: U šoping centru izgorjelo 48 ljudi, ima i djece...
Horor u Rusiji: U šoping centru izgorjelo 48 ljudi, ima i djece...

'Lagali su nam, mogli su spasiti djecu'

Jedna svjedokinja izjavila je za RT:

- Vidjela sam mlade muškarce dok su izvlačili djecu van. Moj dečko je bio u šoku. Pokušali su ući u kinodvoranu, ali zaposlenici centra rekli su im da unutra nema djece. Ispostavilo se da je bilo djece unutra. Lagali su nam, mogli su spasiti djecu!

Anna Zarečneva također se nalazila u kino dvorani na gornjem katu kada je buknuo požar. Gledala je film sa suprugom i sinom, kada je u dvoranu utrčao muškarac koji je vikao zbog požara:

- Nismo čuli alarm, čak nisu ni upalili svjetla. Tek sada shvaćam da nam je to mogao biti zadnji film u životu.

Zarečneva je također izjavila da je njen suprug ostao na katu i pomogao u organizaciji evakuacije, jer "nigdje nije bilo zaštitara ni osoblja trgovačkog centra".

People mourn the victims of a shopping mall fire at a makeshift memorial in Kemerovo A youth mourns the victims of a shopping mall fire at a makeshift memorial in the Siberian city of Kemerovo People place flowers at a makeshift memorial for the victims of a shopping mall fire in Kemerovo
9
| Foto: STRINGER, ilustracija

'Gradonačelnik je uzeo mito i dopustio otvaranje cesta'

Anton Gorelkin, član proputinovske stranke Ujedinjena Rusija, optužio je gradonačelnika Kemerova da je uzeo mito i dao svoj pristanak za otvaranje trgovačkog centra 2013. godine.

- Samo je jedan mogući scenarij koji može objasniti zašto nitko nije prilikom otvaranja reagirao na više nego očite sigurnosne propuste: Bio je zaslijepljen novcem!

Gorelkin je na Facebooku napisao da je centar izgrađen od "sr*nja i grančica" odnosno jeftine plastike.

- Ne postoji ta količina novac koja može nadoknaditi izgubljene dječje živote - poručio je političar apelirajući na vlasti da provedu temeljitu istragu.

U požaru nestao cijeli razred: Netko od djece upalio upaljač?
U požaru nestao cijeli razred: Netko od djece upalio upaljač?

Putin odao počast poginulima

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak u Kemerovo u Sibiru gdje je odao počast poginulima u požaru u trgovačkom centru.

Putin je položio cvijeće kod zida trgovačkog centra "Zimska višnja". Lokalno stanovništvo također donosi cvijeće, svijeće i igračke na to mjesto koje je postalo memorijal stradalima u požaru.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

Russian President Vladimir Putin visits the site of fire, that killed at least 64 people at a busy shopping mall, in Kemerovo Russian President Vladimir Putin visits the site of fire, that killed at least 64 people at a busy shopping mall, in Kemerovo Russian President Vladimir Putin visits the site of fire, that killed at least 64 people at a busy shopping mall, in Kemerovo
10
| Foto: SPUTNIK

Putin je kritizirao sigurnosne mjere trgovačkog centra.

"Ovo što se dogodilo nije rezultat sukoba ili neočekivana eksplozija plina metana u rudniku. Ljudi, djeca došli su opustiti. Govorimo o demografiji a gubimo toliko ljudi, zbog čega? Zbog kriminalnog nemara i aljkavosti", rekao je Putin.

Regija Kemerovo, središte rudarstva i teške industrije u zapadnom Sibiru, proglasila je tri dana žalosti.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.