Obavijesti

News

Komentari 16

'Siguran sam da će EU pomoći poplavljenim krajevima u regiji'

'Siguran sam da će EU pomoći poplavljenim krajevima u regiji'
1

Odrednica Europe je da ako se nešto dogodi građanima što nisu mogli predvidjeti i za što nisu odgovorni, Europa može pomoći, rekao je Hannes Swoboda u Saboru

VIDEO

Europarlamentarac Hannes Swoboda osvrnuo se na katastrofalne poplave koje su pogodile regiju.

- Jako mi je žao zbog poplava i žrtava. Europa se treba solidarizirati i siguran sam da će Europa pomoći. Odrednica Europe je da ako se nešto dogodi građanima što nisu mogli predvidjeti i za što nisu odgovorni, Europa može pomoći - rekao je Swoboda u Saboru.

Hannes Swoboda, predsjednik Kluba socijalista i demokrata u Europskom parlamentu sudjelovao je na sjednici Kluba SD-a u Saboru na kojoj je glavna tema bila europska budućnost i koji su socijaldemokratski prioriteti u idućem mandatu Europskog parlamenta. 

Igor Dragovan podsjetio je da je upravo Swoboda osvjedočeni prijatelj Hrvatske i čovjek čiji je doprinos u Europskom parlamentu nemjerljiv kada je u pitanju borba za ljudske interese. Napomenuo je da je on u najvažnijim trenucima za našu zemlji bio izvjestitelj za Hrvatsku. Swoboda je obišao Slavoniju, Vukovar i Primorsko-goransku županiju. Sretan je što je ponovno bio u Hrvatskom saboru godinu dana nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU te što se vratio s informacijom koliko je hrvatsko članstvo uspješno.

'Hrvatska obavlja jako dobar posao u EU'

- Znam da postoje kritike da bi Hrvatska trebala biti snažnija i imati više utjecaja, ali moram reći da Hrvatska obavlja jako dobar posao u Europskom parlamentu i Komisiji te drugim europskim institucijama - rekao je.

Nada se da će izlaznost na predstojećim europskim izborima u Hrvatskoj biti veća nego posljednji put.

- Mogu razumjeti da su zadnji put građani toliko razgovarali o Europi da su bili i pomalo zasićeni, ali mislim da je važno sudjelovati u demokratskom izboru zato što u svijetu ima mnogo država gdje se ne može glasati i sudjelovati i odlučivati o tome što će se događati. Mogućnost koja postoji ovdje treba iskoristiti - rekao je.

'Moramo zaštititi interese građana'

Iako tek treba pričekati rezultate izbora Swoboda je kazao da je važno da socijalisti i demokrati povedu i obnove dijalog s građanima.

- U mnogim državama primjećujem razočarenje i nedovoljno sudjelovanje u razgovorima o europskoj budućnosti. Mi moramo preuzeti odgovornost kao političari i ojačati taj dijalog, objasniti što je to EU, zašto trebamo EU i zašto ne možemo sami razriješiti pitanja od sigurnosne do ekonomske politike. Trebamo se koncentrirati na velike teme gdje moramo zaštititi interese naših građana. Moramo ojačati naše vrijednosti i interese - rekao je europarlamentarac.

Swoboda je poručio da je Hrvatska zemlja u kojoj se dogodilo puno pozitivnih stvari. U svim razgovorima u Ukrajini je kaže uvijek spominjao našu zemlju koja je sve nacionalne manjine pozvala da budu dio nove Hrvatske.

- To se treba dogoditi i u Ukrajini. Može se naučiti iz hrvatskog primjera i što je ona učinila nakon stravičnog rata u Jugoslaviji - zaključio je.

>>>Ekskluzivno: Transkripti poziva iz pakla - Otkrijte što se stvarno dogodilo u Slavoniji samo uz Express koji je u prodaji od petka 23. svibnja 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...