Obavijesti

News

Komentari 3

Sigurna zemlja: Grčka bi mogla slati tražitelje azila u Tursku

Sigurna zemlja: Grčka bi mogla slati tražitelje azila u Tursku
6

Grčka razmatra mogućnost proglašavanja Turske sigurnom zemljom, što bi joj omogućilo da tamo šalje tražitelje azila koji stižu na njezin teritoij s turske obale

VIDEO

Grčka razmatra mogućnost proglašavanja Turske sigurnom zemljom, što bi joj omogućilo da tamo šalje tražitelje azila koji stižu na njezin teritoij s turskih obala, a tu je opciju predvidjela Europska unija, rekao je u četvrtak jedan grčki vladin izvor.

"Nikakva odluka još nije donešena, ali se razmatra", rekao je taj izvor. Grčka je na temelju međunarodnog prava u mogućnosti donijeti tu odluku jednostrano, ali u praksi je potrebna turska suradnja i preuzimanje tražitelja azila koji su došli s njezinog teritorija", dodaje taj izvor.

Ministar unutarnjih poslova Panayotis Kouroublis je u petak obznanio tu grčku namjeru, nakon susreta u Ateni s francuskim i njemačkim kolegama Bernardom Cazeneueveom i Thomasom de Maiziereom, usmjerenom na sredstva smanjenja priljeva izbjeglica i migranata u Europu.

Pitanje bi moglo biti povezano s odlukom NATO-a od četvrtka da pokrene operaciju u Egejskom moru i tamo suzbija priljev migranata koji kreću s turskih obala. Grčki ministar orbane Panos Kammenos je izjavio prije odlaska iz Bruxellesa u četvrtak da ta odluka znači kako će snage NATO-a raspoređene u Egejskom moru i na obalnoj crti Turske jamčiti da će svi zaustavljeni migranti ići izravno u Tursku.

Ta odredba se može primijeniti samo na osobe skupljene u turskim vodama, a za one iz grčkih voda mora se pokrenuti procedura određivanja statusa tražitelja azila ili migranata kojima prijeti vraćanje.

Više od 50.000 izbjeglica kreće se prema turskoj granici

Više od 50.000 sirijskih izbjeglica kreće se prema turskoj granici, a taj bi broj mogao doseći 1,5 milijun ako grad Alep bude potpuno sravnjen u bombardiranjima, rekao je u četvrtak turski ministar za europske poslove Volkan Bozkir.

On je govorio u intervjuu za TRT Haber televiziju iz Bukurešta gdje se nalazi u službenom posjetu.

UN je u četvrtak objavio da je iz provincije Alep izbjegla više od 51.000 civila od 1. veljače kada je počela ofenziva koju protiv pobunjenika provode sirijske snage uz pomoć ruskog zrakoplovstva.

"Od početka prošlog tjedna, u ofenzivi vladinih snaga u provinciji Alep koja je potpomognuta brojnim zračnim udarima ruskih i sirijskih snaga, više od 51.000 civila je raseljeno, a još 300.000 bi se moglo naći u okruženju",  rekao je visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Husein u priopćenju.

Već deset dana prorežimske snage uz pomoć ruskih aviona vode snažnu ofenzivu protiv pobunjenika u provinciji Alep. Pokrenuta je u trenutku kada je UN u Ženevi pokušavao pokrenuti međusirijske mirovne pregovore.

Po Zeidu, deseci civila ubijeni su od 1. veljače. Sirijski opservatorij za ljudska prava govori o 500 poginulih, od kojih oko stotinu civila. Visoki povjerenik rekao je da je iznimno zabrinut sve bržim pogoršanjem stanja u Alepu, ali i u drugim dijelovima Sirije, gdje se svakodnevno vrše šokantna kršenja ljudskih prava.

"Žene, djeca, starci, ranjeni, bolesni i invalidi koriste se kao topovsko meso", kazao je, osuđujući i opsadu u kojoj su se našle stotine tisuća osoba kojima prijeti glad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...