Obavijesti

News

Komentari 237

Zaposlenica doma: Korisnici ne žele da ih se preseli od nas

Zaposlenica doma: Korisnici ne žele da ih se preseli od nas
35

Vlasnici objekta Gabrijeli Čičković županija je 2012. i 2013. odobrila smještaj za ukupno 13 korisnika. Zaposlenici objekte na adresama Dolinska 8 i Dolinska 22 zovu Dom1 i Dom2

Marija Landripet zaposlenica je Doma za starije i nemoćne Zelena Oaza u kojemu je u subotu ujutro oko 5 ujutro izbio požar. Cijeli dan provela je u domu s korisnicima koji su boravili u glavnoj zgradi i koji nisu ozlijeđeni. Kratko nam se javila po povratku kući, a njezine riječi prekidale su suze.

- Poručujem svim zlobnicima da ih može biti sram kako su postupili. Naša šefica Gabrijela Čičković je najbolja osoba bila prema tim ljudima. Svima nam je teško, djelatnicama i svom osoblju. Rekli su nam da će iseliti sve korisnike. Ti ljudi i njihove obitelji ne žele ići od nas - kazala je. Bila je previše potresena kako bi nastavila razgovor.
Kako doznajemo, tijekom noći su u glavnom objektu Doma za starije Zelena Oaza na adresi Dolinska 22 u Andraševcu boravile dvije djelatnice koje su redovito svaka dva sata obilazile korisnike u većem glavnom i pomoćnom objektu. 

Vlasnica doma je Gabrijela Čičković koja u Andraševcu na adresi Dolinska 8 ima još korisnika. Zaposlenici te objekte zovu Dom 1 i Dom 2. Dom 1 prvi je otvoren. Dom 2 otvoren je naknadno na drugoj adresi nakon što je vlasnica zatražila dozvolu za proširenje.

'Nadam se da teta nije patila, u šoku sam. Imala je 103 godine'
'Nadam se da teta nije patila, u šoku sam. Imala je 103 godine'

On je doznajemo, kompletno preuređen kako bi smjestio korisnike, a u pomoćnom objektu navodno je stanovao sin vlasnice sa svojom suprugom. Prije nekih godinu i pol, on se, kažu nam, iselio, a prostor je prilagođen za najteže, nepokretne korisnike.

Taj prostor je imao dvije sobe, dvokrevetnu i četverokrevetnu te kupaonicu, a nepokretne štićenike preselili su u njega kako bi djelatnici Hitne kad dolaze imali lakši pristup. Isti izvor tvrdi da oba objekta imaju sve potrebne dozvole.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa ...

Vlasnica je od županije tražila dozvolu za proširenje doma

Vlasnica doma od Krapinsko-zagorske županije dozvolu za otvaranje Doma dobila je u siječnju 2012. Iduće godine je dobila dozvolu za proširenje kapaciteta. Ukupni kapacitet za koji je županija izdala dozvolu bio je 13 korisnika.

Zaposlenici Pokopa odvezli su tijela osoba stradalih u požaru

Andraševac: Ministrica socijalne skrbi stigla na mjesto tragedije

'U sekundi je buknulo. Izgorjela je kuća s nepokretnim ljudima'

Bilo je užasno, telefon je zazvonio oko pola šest, nazvala je šefica. Ukućani su počeli vrištati, priča nam članica obitelji jedne od djelatnica staračkog doma u Andraševcu. Njen član obitelji je također štićenik istog tog doma, kaže nam. Srećom, preživio je.

'Bilo bi drugačije da smo poziv dobili ranije, sve se razbuktalo'
'Bilo bi drugačije da smo poziv dobili ranije, sve  se razbuktalo'

Naša sugovornica je na mjesto nesreće, kako nam kaže, došla neposredno nakon požara. 

- Odvojene su dvije kuće, moj član obitelji je bio u drugoj kući, onoj koja nije planula. U toj velikoj kući nalaze se pokretni ljudi, a u maloj pomoćnoj, onoj koja je izgorjela, tamo su nepokretni. Ne znam koji je uzrok požara, vjerojatno instalacije. Može biti i da je netko pušio, dovoljan je jedan opušak - priča nam djevojka koja je zamolila da ostane anonimna.

- Šefica Gabrijela je nazvala kući oko pola šest. Ukućani su odmah počeli vrištati. Članica obitelji je trebala biti slobodna, ali je odmah otišla na posao. Član obitelji mi je tu u staračkom domu pa smo svi odmah otišli tamo. Došli smo odmah nakon požara. Te dvije kuće su udaljene pola metra jedna od druge i kad je buknuo požar, svi su se probudili. Bila je panika, u sekundi je buknulo. Djelatnica iz prve kuće je otrčala na kat i nazvala vatrogasce čim je počelo gorjeti. Ali ništa se nije moglo poduzeti. Štićenici su paničarili. Djelatnica i šefica su odmah evakuirali sve - priča žena.

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba

- Odmah su došli i ogradili ostale ljude da ne gledaju mrtva tijela. Nažalost, ja sam ih vidjela. Osobno sam poznavala jednog čovjeka koji mi je dolazio u kafić, on je bio stalni gost. Ostale sam znala površno, iz posjeta članu obitelji - dodaje.

Pokretanje videa ...

- Šefica je jako loše, u šoku je. Bila je panika, ona je jako loše reagirala na ovu tragediju jer joj je jako stalo do tih ljudi. Gurala je da dom uspije i bio je dobar dom. Uvijek se tražilo mjesto više jer je tamo uvijek bila obiteljska atmosfera, ali sve je uvijek bilo popunjeno - ispričala nam je potresena članica obitelji jedne od djelatnica.