Obavijesti

News

Komentari 447

'Sina sam htio liječiti prirodno, a ne da ga ubije kemoterapija'

'Sina sam htio liječiti prirodno, a ne da ga ubije kemoterapija'
5

Roditelji su odbili kemoterapiju za sina (9) smatrajući je preagresivnom. Okrenuli su se alternativnim, prirodnim metodama. Nisu mu uspjeli pomoći i dječak je preminuo

VIDEO

Javnost je i dalje zgrožena činom roditelja koji su odbili liječenje sina (9) u bolnici, te su ga pustili da trpi stravične bolove, da bi na koncu preminuo prošlog vikenda u riječkoj bolnici.

Dječak je imao non-Hodgkinov limfom. Roditelji nisu dopustili da prima kemoterapiju, smatrajući da je preagresivna za njega, te su ga izvukli iz bolnice iako su ih liječnici molili da ga ostave i da mu pokušaju pomoći. No, majka i otac su bili uvjereni da to nije za njega. Dijete su nastavili sami liječiti alternativnim, neagresivnim metodama.

Facebook

Iscjeliteljica: Očeva majka je preminula nakon kemoterapije

Za pomoć su se obratili samozvanoj iscjeliteljici. No ona opovrgava da je liječila dječaka.

- To što se pisalo po medijima je glupost. Ja niti liječim niti priznajem takav način liječenja. Osim toga, posljednjih 15 dana sam bila u Srbiji - kazala je.

Inače je dobra prijateljica s ocem dječaka i upravo njoj su se roditelji među prvima obratili nakon što je malom Inuku postavljena dijagnoza.

- Meni su se oni obratili za podršku i ono što se može učiniti izvan kemoterapije. Iako su im i naši i talijanski liječnici savjetovali kemoterapiju, roditelji nisu bili za tu opciju jer je očeva majka preminula nakon takvog oblika tretmana, a i liječnici su rekli da postoji 70 posto šanse za izliječenjem kemoterapijom. Obratili su se mnogima za pomoć, uključujući Ricka Simpsona, Kanađanina koji proizvodi ulje od kanabisa i tvrdi da ono olakšava bolove nakon kemoterapije - priča iscjeliteljica. 

'Pravi lijek ide iz majčina srca'

Dodaje da je dijete vrištalo kada bi išlo u bolnicu. Na pitanje podržava li odluku roditelja da ne daju Inuka na kemoterapiju kaže da ni ona nije za tu vrstu liječenja jer se čovjek samoiscjeljuje. Pravi lijek, smatra, ide odlukom iz majčina srca.

Otac: U KBC Rijeka liječnici su nam prijetili

Facebook

U međuvremenu, na Facebook profilu iscjeliteljice javio se i otac dječaka Viktor B., gdje je napisao kako su im u KBC-u Rijeka “prijetili: ako odvedete sina bez kemoterapije umrijet će za najviše 48 h, vi ne volite svoje dijete, niste normalni...”

- Odlučili smo liječiti sina prirodnim neagresivnim putem pomoću sode bikarbone i limuna (Simoncellieva terapija), prirodnih sokova po naputku Dr. Gersona (Gersonova terapija koja je poznata javnosti od 1934 g.), te raznim biljnim kapima tinkturama i antibioticima na istoj bazi, pokušali smo nabaviti i kanabisovo ulje koje je u mnogim slučajevima dovelo do izliječenja ili vidnog poboljšanja, ali kako je taj preparat u Hrvatskoj ilegalan jako ga je teško nabaviti tako da smo ga uspjeli dobiti prekasno - napisao je Viktor B.

Majka: Ispunjavali smo njegovu želju

Hana G., majka dječaka,  inače je predsjednica udruge Ruke, ručice, koja se bavi okupljanjem i zaštitom djece, mladeži i obitelji te potiče kreativnost kod djece i mladih. Ona je, pak, poručila da je sve radila samo iz ljubavi prema svom djetetu.

Facebook

- Moje dijete nije htjelo ići u bolnicu i nije htjelo da ga bodu iglama. Mi smo ispunjavali njegovu želju. Bio je inteligentno dijete i znao je što mu treba, a što ne - rekla je.

Centar za socijalnu skrb: Roditelji su izigrali sustav

- Sve napisano je točno, to je moj službeni izvještaj Ministarstvu. Roditelji su bili razdvojeni, djeca su povjerena majci i ona je s novim partnerom živjela u stambenoj zgradi u Omišlju. Mi smo reagirali ekspresno, čim smo dobili prijavu - kazala je Vesna Juzbašić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Krk.

Prijava je, kaže, stigla 10. kolovoza od KBC-a Rijeka, a do tada u centru nikad nisu čuli za tu obitelj. Juzbašić kaže da je sve što se događalo u Kostreni u nadležnosti drugog centra.

- Roditelji su s djetetom pobjegli u Kostrenu da bi izbjegli sve ono što smo poduzeli. Oni su izigrali sustav jer su 24. kolovoza pred sudom sutkinji pokazali dopis da će se liječiti u Italiji. Majka je tada tvrdila da u Italiji koriste kemoterapiju koja ciljano napada bolesne stanice. A u Italiji onda nisu pristali ni na to što su im oni nudili. Kaznena prijava protiv roditelja je podnesena i policija istražuje slučaj - kaže Juzbašić. 

Centar je Općinskom sudu u Rijeci 14. kolovoza uputio prijedlog da se roditelje liši roditeljske skrbi, a sud je 24. kolovoza na ročištu naredio roditeljima da u roku od 15 dana dostave dokaz o liječenju djeteta budući da su roditelji tada pokazali papir na kojem je pisalo da 1. rujna imaju zakazan termin u talijanskoj klinici. Poslije se ispostavilo da su otišli tamo, ali odbili liječenje. Dječak je umro 5. rujna u KBC-u Rijeka u vrlo teškom stanju

Odvjetnici: Kaznena odgovornost je na roditeljima

Zakazivanje ročišta u roku od 10 dana nakon primitka zahtjeva centra je za naše sudove izuzetno brza reakcija, tvrde iskusni odvjetnici.

- Nema greške suda. Kaznena odgovornost je na roditeljima - kaže odvjetnica s 34 godine staža te nastavlja: 'Teoretski je sud mogao roditeljima narediti da umjesto u roku od 15 dana ranije dostave dokaze da je realizirano daljnje liječenje i dijagnostička obrada. No u sličnim slučajevima ljudski je i opravdano povjerovati da roditelji svome djetetu žele sve najbolje'. 

Ministarstvo pravosuđa od Općinskog suda u Rijeci zatražilo je izvješće o postupanju sudaca, a nakon što ga prouče, vidjet će je li bilo propusta.

Neslužbeno se doznaje da je Centar za socijalnu skrb na Krku zatražio da se roditeljima oduzme skrb nad mlađim djetetom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 447
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi