Obavijesti

News

Komentari 6

Sinčić želi uvesti elektroničko glasovanje: 'Hrvatska zaostaje'

Sinčić želi uvesti elektroničko glasovanje: 'Hrvatska zaostaje'
1

Naveo je da izborne jedinice nisu u skladu ni sa zakonom ni s Ustavom na što je, kazao je, prigovorio i Ustavni sud 2010. godine. Vlade se nisu udostojile ispraviti tu grešku

VIDEO

Predsjednik Živog zida i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić najavio je u srijedu da će njegova stranka ovaj tjedan u saborsku proceduru uputiti Prijedlog zakona o elektroničkom glasovanju kako bi građani u vrijeme krize mogli izraziti svoju političku volju.

- Nije dobro što do sada nismo imali mogućnost elektroničkog glasovanja što pokazuje da zaostajemo za svijetom. Naš zakon bi se odnosio na izbore na svim razinama, kao i na sve vrste referenduma - pojasnio je, ocijenivši da hrvatski izborni sustav ima puno problema.

Naveo je da izborne jedinice nisu u skladu ni sa zakonom ni s Ustavom na što je, kazao je, prigovorio i Ustavni sud 2010. godine. Vlade se nisu udostojile ispraviti tu grešku jer im odgovaraju izborne jedinice skrojene izbornim inženjeringom, a u Hrvatskoj nije moguće glasovati ni elektroničkim ni dopisnim putem.

Kazao je da je u Švicarskoj, u kojoj se često održavaju referendumi, moguće glasovati i mjesec dana unaprijed dopisnim putem i glas će biti uvažen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Elektroničko glasovanje je za nas, na žalost, još fantazija, ne zbog tehničkih problema jer ih i nemamo budući da imamo sustav e-građanin, OIB i elektronički popis birača što sve samo treba umrežiti nego je problem uvijek bio nedostatak političke volje - smatra Sinčić.

Vidjeli smo tijekom ove koronakrize da imamo intenzivnu digitalizaciju, izdavanje e-propusnica, e-nastavu i zašto onda ne bismo imali e-glasovanje tim više što uskoro slijede parlamentarni izbori pa ako se kriza nastavi, ljudima će biti teže izraziti svoju političku volju, zapitao je.

Ovim zakonom tražimo uvođenje elektroničkog glasovanja kako bi se izbori mogli održati na vrijeme i kako se ne bi morali odgađati iz bilo kojeg razloga, poručio je Sinčić, dodavši da će oni koji budu željeli i dalje moći glasati na klasičan način.

Vrijeme je da Hrvatska uđe u 21. stoljeće. Postupak je vrlo jednostavan - kao što biste se sada prijavili za glasovanje izvan mjesta prebivališta slanjem e-maila na koji dobijete odgovor nakon verifikacije, tako bi funkcionirao i sustav elektroničkog glasovanja, zaključio je Sinčić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti