Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
56 komentara

Brodosplit ogorčen odlukom, Kraljevici je stečaj nova prilika

Izgubili smo bitku, ali ne i rat. Čačić je sluga krupnog kapitala, a ne naroda koji ga plaća. Pa jel' moguće da je Čačić jači nego svi splitski ministri, rekao je Šegvić

N. Pavletić/PXL
Foto: N. Pavletić/PXL
56 komentara

Nezavisni sindikat Brodosplita nije zadovoljan što ga je Vlada odlučila predati DIV-u. Zvonko Šegvić, predsjednik sindikata najavio je na izvanrednoj konferenciji za medije kako će u petak biti održan sastanak Izvršnog odbora sindikata na kojem će se donijeti odluka o daljnjim koracima, javlja Slobodna Dalmacija

- Ništa nije isključeno pa ni blokada škvera, a ako takvu odluku donesemo, pozvat ćemo Splićane da nam pomognu podrškom, ali i hranom ako uvedemo cjelodnevna radnička dežurstva - rekao je Šegvić i dodao: Izgubili smo bitku, ali ne i rat. Rat će potrajati. Čačić je sluga krupnog kapitala, a ne naroda koji ga plaća. Pa jel' moguće da je Čačić jači nego svi splitski ministri.

'Stečaj Kraljevice ne mora biti tragedija, nego nova prilika'

Vidoje Vujić, obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana, rekao je da stečaj brodogradilišta Kraljevica ne mora biti tragedija.

- To ne mora značiti da će brodogradilište nestati, dapače, nego će se naći najbrži način za restrukturiranje. Uz dobrog stečajnog upravitelja, to može biti dobro rješenje i nova prilika, jer sada je situacija najgora, nema posla, nema ni plaća - izjavio je Vujić na sjednici Županijske skupštine, javlja Novi list.

'Nade za Kraljevicu ima, a rješenja će biti'

Poručio je da Županija ima jak instrument za obranu brodogradnje: 

- Naš alat je novi županijski prostorni plan, u kojemu zadržavamo djelatnost brodogradnje i u Rijeci, i u Kraljevici i u Kostreni. Nećemo mijenjati naš koncept, imamo znanja i pameti. Svoju brodogradnju čuvat ćemo kao zjenicu oka, zadržat ćemo je svugdje gdje je i danas - rekao je Vujić dodajući kako, po njegovim informacijama, interes investitora za Kraljevicu postoji. 

- Nade ima, a uz dobrog stečajnog upravitelja, rješenja će biti - rekao je Vujić.

- Pitam se po kojem kriteriju je Vlada danas donijela odluku o brodogradilištu, jer smo mi kao najmanji škver s najmanje zaposlenih bili najlakši za restrukturiranje. Da li je to politička odluka - zapitao se Nenad Miškulin, predsjednik sindikata radnika brodogradilišta Kraljevica, koje je nakon vladine odluke od danas pod stečajem. Dodao je da treba vidjeti koliki su gubitci, tko ih je napravio i tko će za njih odgovarati. Rekao je kako je s Ozrenom Matijašević dogovorio tražiti sastanak sa Čačićem, po mogućnosti već u ponedjeljak, kako ne bi razgovarali putem medija.

- Želimo čuti stav Vlade o tome kakav je stečaj, što s ljudima i tko će završiti posao još dviju novogradnji u škveru, kaže Miškulin. Naglasio je i kako radnicima nije isplaćena plaća za veljaču.

Radnici najstarijeg brodogradilišta u Hrvatskoj zatečeni su i zabrinuti za budućnost iako su na neki način pretpostavljali ovakav ishod.

- Na naplatu je došao sav kriminal. Nismo plakali kad su drugi ostajali bez posla, a sad i sami to prolazimo - rekao je radnik Nenad Tonković.

'Sindikat 3. maja zadovoljan odlukom Vlade'

Vladina odluka da traži novo rješenje za privatizaciju i preustroj 3. maja u skladu je sa zahtjevom sindikata za opstankom brodograđevne djelatnosti u tom brodogradilištu, rekao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić, a prenosi HRT.

Šoljić je dodao i da je Uprava 3. maja izvijestila sindikat da je prošlog tjedna započela izradu novog plana preustroja brodogradilišta u tri inačice. Plan će se temeljiti na novim poslovima u sljedeće dvije godine.

Podsjetio je da planovi moraju uključiti smanjenje kapaciteta i 40-postotno sudjelovanje vlasnika u troškovima proizvodnje. 

Traži se sastanak svih sindikata u brodogradnji

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat uputili su pismo Radimiru Čačiću. 

Traže organiziranje sastanka s predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradnji. 

Istaknuli su da je odluka o privatizaciji brodogradilišta od životnog interesa za potpisnike zahtjeva, kao i za gradove i regije u kojima je prisutna brodogradnja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message