Obavijesti

News

Komentari 56

Brodosplit ogorčen odlukom, Kraljevici je stečaj nova prilika

Brodosplit ogorčen odlukom, Kraljevici je stečaj nova prilika
5

Izgubili smo bitku, ali ne i rat. Čačić je sluga krupnog kapitala, a ne naroda koji ga plaća. Pa jel' moguće da je Čačić jači nego svi splitski ministri, rekao je Šegvić

VIDEO

Nezavisni sindikat Brodosplita nije zadovoljan što ga je Vlada odlučila predati DIV-u. Zvonko Šegvić, predsjednik sindikata najavio je na izvanrednoj konferenciji za medije kako će u petak biti održan sastanak Izvršnog odbora sindikata na kojem će se donijeti odluka o daljnjim koracima, javlja Slobodna Dalmacija

- Ništa nije isključeno pa ni blokada škvera, a ako takvu odluku donesemo, pozvat ćemo Splićane da nam pomognu podrškom, ali i hranom ako uvedemo cjelodnevna radnička dežurstva - rekao je Šegvić i dodao: Izgubili smo bitku, ali ne i rat. Rat će potrajati. Čačić je sluga krupnog kapitala, a ne naroda koji ga plaća. Pa jel' moguće da je Čačić jači nego svi splitski ministri.

'Stečaj Kraljevice ne mora biti tragedija, nego nova prilika'

Vidoje Vujić, obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana, rekao je da stečaj brodogradilišta Kraljevica ne mora biti tragedija.

- To ne mora značiti da će brodogradilište nestati, dapače, nego će se naći najbrži način za restrukturiranje. Uz dobrog stečajnog upravitelja, to može biti dobro rješenje i nova prilika, jer sada je situacija najgora, nema posla, nema ni plaća - izjavio je Vujić na sjednici Županijske skupštine, javlja Novi list.

'Nade za Kraljevicu ima, a rješenja će biti'

Poručio je da Županija ima jak instrument za obranu brodogradnje: 

- Naš alat je novi županijski prostorni plan, u kojemu zadržavamo djelatnost brodogradnje i u Rijeci, i u Kraljevici i u Kostreni. Nećemo mijenjati naš koncept, imamo znanja i pameti. Svoju brodogradnju čuvat ćemo kao zjenicu oka, zadržat ćemo je svugdje gdje je i danas - rekao je Vujić dodajući kako, po njegovim informacijama, interes investitora za Kraljevicu postoji. 

- Nade ima, a uz dobrog stečajnog upravitelja, rješenja će biti - rekao je Vujić.

- Pitam se po kojem kriteriju je Vlada danas donijela odluku o brodogradilištu, jer smo mi kao najmanji škver s najmanje zaposlenih bili najlakši za restrukturiranje. Da li je to politička odluka - zapitao se Nenad Miškulin, predsjednik sindikata radnika brodogradilišta Kraljevica, koje je nakon vladine odluke od danas pod stečajem. Dodao je da treba vidjeti koliki su gubitci, tko ih je napravio i tko će za njih odgovarati. Rekao je kako je s Ozrenom Matijašević dogovorio tražiti sastanak sa Čačićem, po mogućnosti već u ponedjeljak, kako ne bi razgovarali putem medija.

- Želimo čuti stav Vlade o tome kakav je stečaj, što s ljudima i tko će završiti posao još dviju novogradnji u škveru, kaže Miškulin. Naglasio je i kako radnicima nije isplaćena plaća za veljaču.

Radnici najstarijeg brodogradilišta u Hrvatskoj zatečeni su i zabrinuti za budućnost iako su na neki način pretpostavljali ovakav ishod.

- Na naplatu je došao sav kriminal. Nismo plakali kad su drugi ostajali bez posla, a sad i sami to prolazimo - rekao je radnik Nenad Tonković.

'Sindikat 3. maja zadovoljan odlukom Vlade'

Vladina odluka da traži novo rješenje za privatizaciju i preustroj 3. maja u skladu je sa zahtjevom sindikata za opstankom brodograđevne djelatnosti u tom brodogradilištu, rekao je glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u 3. maju Juraj Šoljić, a prenosi HRT.

Šoljić je dodao i da je Uprava 3. maja izvijestila sindikat da je prošlog tjedna započela izradu novog plana preustroja brodogradilišta u tri inačice. Plan će se temeljiti na novim poslovima u sljedeće dvije godine.

Podsjetio je da planovi moraju uključiti smanjenje kapaciteta i 40-postotno sudjelovanje vlasnika u troškovima proizvodnje. 

Traži se sastanak svih sindikata u brodogradnji

Hrvatska udruga sindikata (HUS) i Sindikat metalaca Hrvatske - Industrijski sindikat uputili su pismo Radimiru Čačiću. 

Traže organiziranje sastanka s predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradnji. 

Istaknuli su da je odluka o privatizaciji brodogradilišta od životnog interesa za potpisnike zahtjeva, kao i za gradove i regije u kojima je prisutna brodogradnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa