Obavijesti

News

Komentari 145

Sindikat učitelja: Ministrice, premijeru, odgodite nastavu!

Sindikat učitelja: Ministrice, premijeru, odgodite nastavu!

Nisu osigurani nikakvi preduvjeti za povratak učenika u školske klupe, nema dovoljno spremačica, a većina roditelja ionako neće pustiti djecu u škole, upozorava SHU

VIDEO

Sindikat hrvatskih učitelja uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, te ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku u kojem traže hitnu odgodu početka nastave koja se planira za ponedjeljak 11. svibnja.

POGLEDAJTE VIDEO: Škola na daljinu

Pokretanje videa...

02:33

- Nisu osigurani osnovni preduvjeti za siguran povratak učenika u školske klupe te su predviđene zaštitne mjere neprovedive uzevši u obzir dob učenika i prostorno materijalne uvjete u školama. Nadalje, učenici imaju pravo na kvalitetno obrazovanje i jednak pristup obrazovanju bez obzira na ekonomski i obiteljski status njihovih roditelja - ističe se u priopćenju SHU, koji upozorava kako će, s obzirom na dosadašnje podatke o broju učenika koji dolaze na nastavu, većina ipak školu nastaviti kod kuće.

- MZO u svojim preporukama upućuje na praćenje programa škole na trećem, što učenicima ponovno mijenja stečene rutine. Takva preporuka djeci ujedno predstavlja dodatan, sasvim nepotreban, stres te onemogućuje učenicima savladavanje predviđenih ishoda, a čiju važnost upravo ministrica čitavo vrijeme  naglašava - ističe se.

'Škole su ili sigurne ili nisu!'

Sindikat nadalje upozorava kako slanje djece ne može biti "na vlastitu odgovornost roditelja", kako se na njih prebacuje slanjem obrazaca i izjava:

-  Roditelji moraju imati garanciju da su za otvaranje škola ispunjeni svi sigurnosni, prostorni, higijensko-sanitarni i pedagoški uvjeti te da je osigurana zaštitna oprema propisana u samim uputama. Škole su ili sigurne za sve ili nisu.

Upozorava se i kako velik dio uputa za postupanje u slučaju potresa još nije pripremljen, pa se učiteljice i učitelji u trusnim područjima neće ni stići pripremiti za ponedjeljak. Podsjećaju i kako škole kronično nemaju dovoljno spremačica. Već sad gotovo 50 posto spremačica čisti veću kvadraturu nego što je propisano Nacionalnim pedagoškim standardom, a kako će tek sad poštivati stroge epidemiološke mjere. 

'Treba nam odgovoran ministar'

Osim toga, još nije provedena analiza koliko je visokoroizičnih učitelja, nastavnika i drugih zaposlenika koji se trebaju vratiti u ponedjeljak u škole, a ravnateljima je prepušteno da bez jasnih uputa organiziraju posao od mjerenja temperature do prebacivanja skupina i procjenjivanja simptoma kod zaposlenika.

- Našim učenicima treba odgovoran ministar, a ne inspektor Petrović - Žandar iz Smogovaca sa svojom legendarnom rečenicom: Oni su mali, ali su veliki, odnosno, hoću reći, nisu više mali, ali su dosta veliki da ne budu mali“ te je pravo vrijeme da se naša ministrica napokon prestane voditi uzrečicom „nekad sam bila neodlučna, a možda i nisam“ i preuzme odgovornost za resor kojim upravlja te provedbu mjera koje je inicirala bez cjelovite analize i kvalitetne pripreme - zaključuje SHU.

POGLEDAJTE 24 PITANJA MINISTRICE DIVJAK:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...