News

Komentari 1

Sindikat: Uključiti radnike u odluke o početku rada vrtića

Sindikat: Uključiti radnike u odluke o početku rada vrtića

Tek mali broj dječjih vrtića ima prostrane sobe, broj djece u grupama je veliki (od 18 do 30, ovisno o dobi) u odnosu na Državno pedagoški standard

Sindikat obrazovanja, medija i kulture apelirao je u srijedu na ministra zdravstva Vilija Beroša da uključi odgojno-obrazovne radnike u donošenje odluke o početku rada dječjih vrtića kako bi pomogli u promišljanju provedbe odgojno-obrazovnog rada na siguran način.

Nedopustivo je da su u osmišljavanju uputa, koje je donijela Hrvatska udruga medicinskih sestara, zaobiđeni oni kojih se to najviše tiče i koji će provoditi i osmišljavati odgojno-obrazovni rad s djecom, poručuje sindikat u pismu koje je uputio Berošu.

Propisane mjere i postupci kojih se treba pridržavati s medicinskog kuta gledišta su dobro promišljeni, no provedivost takvih mjera vrlo je upitna u predškolskom odgoju i obrazovanju, upozorava sindikat.

Različite aktivnosti u odgojno-obrazovnom radu upravo potiču interakciju među djecom i potrebu za druženjem. Posebna je situacija kod rada s djecom jasličke dobi zbog potrebe za njihovim hranjenjem i prematanjem, pri čemu je nemoguće održavati socijalnu distancu i razmak od dva metra. 

Tek mali broj dječjih vrtića ima prostrane sobe, broj djece u grupama je veliki (od 18 do 30, ovisno o dobi) u odnosu na Državno pedagoški standard.

U grupama su integrirana djeca s teškoćama u razvoju koja trebaju posebnu pažnju i brigu. Mnogi vrtići nemaju adekvatno igralište ili vanjski prostor, kao ni prostor za roditelje, djedove i bake koji dovode i odvode djecu, napominje sindikat.

Radnici u vrtićima su stoga s pravom zabrinuti za svoje zdravlje i rad u sigurnim uvjetima. Do sada zaštitna sredstva nisu bila osigurana na adekvatan način ili ih nije bilo u potrebnim količinama, na što smo također upozoravali osnivače dječjih vrtića, kažu u pismu.

Cilj bi trebao biti preventivno djelovanje, zaštita djece i radnika, pa sada kada se sprema povratak u normalu "mora biti sve puno jasnije definirano, transparentno i toga se moraju svi pridržavati u svakom vrtiću".

"Apeliramo da prije donošenja konačne odluke o radu dječjih vrtića uključite odgojno-obrazovne radnike u promišljanje provedbe odgojno-obrazovnog rada u dječjim vrtićima na siguran način", poručuje sindikat Berošu.

Najčitaniji članci