News

Komentari 0

Sindikat vatrogasaca odbio je 10-postotno povećanje plaća

Sindikat vatrogasaca odbio je 10-postotno povećanje plaća

Iz riječke gradske uprave navode da se u javnosti nekoliko puta pojavila informacija da je plaća riječkih vatrogasaca sa svim dodacima od 5200 do najviše 6100 kuna te da to nije točno

Sindikat vatrogasaca Rijeke na pregovorima u srijedu odbio je povećanje neto plaća za 10 posto pa dogovor nije postignut budući da traže 12-postotno povećanje plaća, priopćili su iz riječke gradske uprave.

Iz gradske uprave navode da Sindikat vatrogasaca Rijeke nije prihvatio ponudu o povećanju plaća zaposlenika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna na godinu, što bi, kažu, zaposlenima u toj postrojbi osiguralo veća neto primanja od 900 do 1500 kuna na mjesec.

Riječ je o povećanju osnovice plaća za 10 posto, za što bi se iz gradskog proračuna izdvojilo 2,2 milijuna kuna, te o iznosu od 400 kuna po zaposleniku za topli obrok, što na godišnjoj razini iznosi oko 700 tisuća kuna, što je ukupno 2,9 milijuna kuna, stoji u priopćenju.

Gradonačelnik Marko Filipović rekao je da Sindikat nije prihvatio ponudu, nego traži 12-postotno povećanje plaća, što bi, kaže, značilo još oko pola milijuna kuna iz gradskog proračuna. "Grad Rijeka, nažalost, ne može prihvatiti taj zahtjev jer gradska uprava novac poreznih obveznika mora raspodijeliti na najbolji i najefikasniji način, sagledavajući situaciju bitno šire nego što to mora Sindikat", rekao je Filipović.

Istaknuo je da je gradska uprava odgovorna za funkcioniranje i financiranje sustava koji zahvaćaju gotovo sva područja života građana te se nada da će Sindikat ipak prihvatiti 10-postotno povećanje plaća i da štrajka neće biti. Filipović je rekao kako iznimno cijeni posao vatrogasaca, koji je težak, odgovoran i nerijetko opasan, i da nije sporno zaslužuju li veću plaću, ali proračun nije nepresušan i mora se ostati u okvirima mogućeg.

Iz riječke gradske uprave napominju da je u nedavnim pregovorima sa sindikatima u dječjim vrtićima Grada Rijeke dogovoreno povećanje plaća za 10 posto. Također navode da se u javnosti nekoliko puta pojavila informacija da je plaća riječkih vatrogasaca sa svim dodacima od 5200 do najviše 6100 kuna te da to nije točno.

Iz gradske uprave zato su medijima dostavili popis isplaćenih plaća za siječanj 2022., navodeći da su neto plaće iznosile od 6797 kuna do 10.333 kune za srednju stručnu spremu, te od 6602 kune do 13.416 kuna za višu i visoku stručnu spremu. Predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke Goran Hibler izjavio je u srijedu da nisu uspjeli pregovori o povećanju materijalnih prava riječkih vatrogasaca s predstavnicima gradske uprave te da će sindikat početi pripreme za štrajk.

Hibler je rekao da je Sindikat u pregovorima tražio povećanje osnovice plaće za vatrogasce u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke na 2100 kuna. Rekao je da dogovor u vezi s osnovicom nije postignut jer su predstavnici gradske uprave jutros ponudili osnovicu od 2063 kune, što Sindikat to nije prihvatio.

Također je rekao da je mirenje završeno pa će Sindikat poslodavcu uputiti najavu štrajka koja stupa na snagu sedam dana od primitka najave, a sindikat je i dalje otvoren za razgovore.

Najčitaniji članci