Obavijesti

News

Komentari 34

Sindikat za 24sata o kapetanu koji trune u turskom zatvoru: Ovo je kriminalizacija pomoraca

Sindikat za 24sata o kapetanu koji trune u turskom zatvoru: Ovo je kriminalizacija pomoraca
5

Bekavac sjedi u zatvoru u Ankari već osam mjeseci bez optužnice zbog navodnog šverca droge. Droga je pronađena u Kolumbiji, ali je brod pušten da isplovi. Kad su došli u Tursku, kapetan je sam nazvao policiju

VIDEO

Kapetan Marko Bekavac, koji je zapovijedao brodom Phoenician - 1, koji je u vlasništvu kompanije Iskenderun, a plovi pod panamskom zastavom, još sjedi u turskom zatvoru u Ankari. Tamo je već sedam mjeseci, nakon što je na njegovom brodu pronađena droga. Da je nešto sumnjivo, Bekavac je shvatio odmah kod utovara u Kolumbiji. Drogu je policija navodno pronašla već tamo. No nisu mu pokazali što su našli niti je dobio ikakve papire, a nakon intervencije turske ambasade, brod je pušten da ide u Istanbul. Policajci su, kako kaže brat, brod pregledavali i sa psima tragačima. Kad su pristali u Tursku, Bekavac je sam pozvao policiju da im javi što je bilo u Kolumbiji. Turska policija je tad navodno opet pronašla drogu te zatvorila Bekavca i deset od 20 članova posade. 

Vapaj hrvatskog kapetana: 'U ćeliji u Ankari sam s ubojicama. Trebam dobrog odvjetnika...'
Vapaj hrvatskog kapetana: 'U ćeliji u Ankari sam s ubojicama. Trebam dobrog odvjetnika...'

- A nije dobro, još je u tom zatvoru, uvjeti su takvi kakvi jesu. Čekam da dobije taj novi bon s ograničenim minutama da mi se može javiti. Mi se trudimo, odvjetnica se javlja svim institucijama. Treba nam odvjetnik u Ankari koji će zaštititi njegova prava, a ne kompaniju. Ovaj odvjetnik koji je sad tamo je poslan od strane kompanije i radi za njihove interese. Moj brat želi da se uključe i Interpol i DEA u istragu, da se istraga provede i da proces bude pravičan i zakonit - govori Jozo Bekavac, brat zatvorenog kapetana. 

'Ovo je tipična kriminalizacija pomoraca'

U pripremi je optužnica koju Bekavac nije potpisao jer su mu ju dali na turskom, kojeg on ne govori. Ročište na kojem bi optužnica trebala biti potvrđena ili odbačena je u lipnju. Vrijeme curi, a kapetan je u bezizlaznoj situaciji. 

- Ovo je kriminalizacija pomoraca - govori Neven Melvan iz Sindikata Pomoraca. 

Njima se obitelj javila čim je Bekavac uhićen i u stalnom su kontaktu. 

- Do lipnja ne možemo očekivati ništa novo. Sindikat je vezan za radno pravo, pa ne možemo pokriti ovaj dio oko krivičnog djela. Ali smo pogledali i imamo čovjeka u Turskoj, ITF inspektora, koji je član iste krovne organizacije, upoznat je sa situacijom i možda može naći nešto na terenu. Pravosudni sustav ide tako da se optužnica podigne ili odbaci. Ovo je tipična kriminalizacija pomoraca. Čovjeka su stavili u zatvor zbog nečega na što on nema utjecaja, ne može imati utjecaja na kompletan teret 24 sata dnevno i znati gdje se što nalazi. Ne samo on, nego i drugih 10 članova posade koji su s njim u zatvoru. Ostalih devet je pušteno i to je jedna čudna priča. Nema kriterija po kojem su jedni zatvoreni, a drugi pušteni. Problem je što ta istraga traje predugo, već šest - sedam mjeseci - govori Melvan. 

Obitelj se javila svim institucijama u Hrvatskoj, a kapetana je u zatvoru dva puta posjetio hrvatski ambasador u Turskoj. 

Hrvatski kapetan u turskom zatvoru: 'Moj brat nema veze s drogom, ovo mu namještaju'
Hrvatski kapetan u turskom zatvoru: 'Moj brat nema veze s drogom, ovo mu namještaju'

- Bit ćemo pametniji kad vidimo što će se dogoditi s optužnicom. Ne želim griješiti dušu, iz Ministarstva vanjskih poslova jesu bili kod njega u zatvoru, na samom početku. Provjerio je uvjete u kojima se nalazi i sve što može. Mi smo napravili što smo mogli, preko Međunarodne organizacije transportnih radnika i Međunarodne organizacije u pomorstvu pokušavamo utjecati na Tursku da ubrza istragu i da postupak bude pravičan. Ne znam radi li država iza kulisa neki politički pritisak na Tursku i može li to uopće. Od Hrvatske ne znam da li očekujemo da nešto mogu napraviti. Bili su se strašno angažirali kad su oni dečki bili u grčkom zatvoru, a je li se to samo rasplelo od sebe ili je država nekako pomogla, to ne znam - zaključuje Melvan.

Bekavčeva odvjetnica, Jasna Kotarac, još prije nam je ustupila fotografije navodne zapakirane droge, kao i prijedlog optužnice kojeg su dobili, sedam mjeseci nakon uhićenja. 

U prijedlogu optužnice stoji da je kapetan odgovoran za sve prostore broda, osim za zatvorene i zapečaćene spremnike. Ako je istina da je taj dio strojarnice bio zatvoren i da kapetan tome nije imao pristup, u najmanju ruku je neobično da ga se tereti za drogu koja je bila u zatvorenom prostoru kojem pristup imaju samo strojar i prvi časnik. U prijedlogu optužnice se spominju i 'sredstva rata' i da je kapetan odgovoran da se ne prihvate na brod, međutim to nema veze s drogom. Piše i da je trebao pregledati sav teret te da je bio odgovoran da se 'velika količina kokaina' izuzme iz skladišta 2 i 4, međutim, kolumbijska policija je navodno to izuzela bez da su mu pokazali drogu ili dali ikakav dokument. Već tad je Bekavac javio agenciji i vlasniku broda da je brod kompromitiran, ali je navodno nakon intervencije turske ambasade u Kolumbiji, brod pušten u Tursku. Navodi se i da je trebao, nakon operacije u Kolumbiji, narediti posadi da pregleda brod. On je to i napravio, ali im nije naredio da pregledaju strojarnicu zbog visokih razina metana. Turske vlasti ga u jednom dijelu sumnjiče da je prikrivao šverc droge iako je policija pregledala brod u Kolumbiji, a u drugom da je odgovoran prema službenoj dužnosti i da je bio nemaran. Dapače, opis mjesta gdje se droga nalazi u prijedlogu optužnice, stavlja Bekavcu na teret i da je droga bila na vidljivom mjestu. Međutim, ako je tome tako, nejasno je zašto ju kolumbijske vlasti nisu vidjele, kad su već izuzeli dio droge i kako to da je ostatak posade nije vidio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački premijer nije više u životnoj opasnosti: Očekuju da bi jutros mogao početi pričati
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački premijer nije više u životnoj opasnosti: Očekuju da bi jutros mogao početi pričati

Slovački premijer Robert Fico ranjen je u srijedu iz vatrenog oružja, postavši posljednji europski čelnik koji je bio meta pokušaja atentata
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192