Obavijesti

News

Komentari 39

Sindikati: Milanovićeva Vlada na ispitima zaslužuje jedinice

Sindikati: Milanovićeva Vlada na ispitima zaslužuje jedinice
1

Ocjena je ostala ista kao i za prvih 100 dana Vlade i to zato jer su svi tada poduzeti potezi prijetili posljedicama koje danas vidimo, ističu sindikati u priopćenju

VIDEO

Ocjena nedovoljan, tako sindikati vrednuju rad Vlade RH. Priopćili su to iz HUS-a napominjući kako među hrvatskim građanima prevladavaju apatija i beznađe, ekonomski pokazatelji ukazuju na veliki neuspjeh, a socijalni dijalog i socijalna politika ustupili su mjesta stranačkoj uskogrudnosti i kontraproduktivnom rezanju socijalnih prava.

Ocjena je ostala ista kao i za prvih 100 dana Vlade i to jer su svi tada poduzeti potezi prijetili posljedicama koje danas vidimo, ističu.

- Uzalud smo upozoravali na pogubnost povišenja stope PDV-a jer je pozitivni učinak u većoj razini izdavanja u proračun nadmašen od onog negativnog uzrokovanog drastičnim padom potrošnje (6% godišnjeg pada prometa u trgovini na malo). Pad potrošnje uvjetovao je pad industrijske proizvodnje (5,6% na godišnjoj razini za prvih 9 mjeseci). Daljnji efekti spirale neuspjeha su rast nezaposlenosti (s 18,7% krajem prosinca 2011. g. na 19,7% krajem listopada o.g.), pad BDP (1,3% u 1. i 2,2% u 2. kvartalu o.g.), pad izravnih inozemnih ulaganja (1/4 prošlogodišnjih), rast vanjskotrgovinskog deficita (22% u odnosu na lani), rast nelikvidnosti (za 2,9 milijardi kn), realni pad prosječnih isplaćenih plaća (od 1,7%), te daljnji porast inflacije (od približno 5%) s najvećim povećanjem cijena u segmentu stanovanja i energenata (13,3%) te prehrane (5,4%), stoji u priopćenju koje potpisuje Ozren Matijašević. 

Iako se aktualnu Vladu ne može kriviti za negativne trendove koje su naslijedili, držimo ih odgovornima za izostanak reakcije koja bi spriječila njihovo produbljivanje, piše dalje Matijašević koji se teško može sjetiti nekog Vladinog poteza koji bi bio usmjeren ičemu doli povećanju proračunskih prihoda na račun građana i/ili gospodarstva.

Uz potpuni izostanak pompozno najavljivanih investicija za koje su se osnovale i nove agencije, gospodarska politika dominantno socijaldemokratske Vlade zauzela je čvrsti neoliberalni kurs udaljujući Hrvatsku sve više od Ustavom zacrtanog modela socijalne države. Usprkos početnom odmjerenom dojmu kojeg je emitirao najviše novi premijer, a koji je ulijevao nadu u evoluciju političkog diskursa i napuštanje prakse nakaradnog stranačkog kadroviranja i pretpostavljanja partikularnog općemu, Vlada je ubrzo pokazala da se po stupnju političke kulture teško može pohvaliti značajnijim napretkom u odnosu na svoje prethodnike. Dokaz tome su brojne afere kadroviranja u kojima je vlast pokazala djetinjastu nespretnost i degutantnu neozbiljnost u postizbornoj grabeži za foteljama, stoji u priopćenju. 

Svoj odnos sa sindikatima i poslodavcima Vlada je oslikala novim Zakonom o reprezentativnosti, smatraju. Zakon je prema njima i sadržajno i formalno katastrofalno loš, a negativne posljedice tek će početi nastupati.

Na tragu rješenja spomenutog zakona pozicionira se i ostatak zakonodavnih aktivnosti nove garniture u ministarstvima. Ishitreni i nestručni prijedlozi, nepoznavanje i zanemarivanje procedure te nespremnost za argumentiranu raspravu i dijalog sa socijalnim partnerima i stručnom i drugom javnošću, upotpunjuju dojam političke prakse Vlade koja na ispitima zaslužuje – jedinice, zaključuju sindikati. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu