News

Komentari 6

Sindikati prozivaju poslodavce

Predsjednik Matice Vilim Ribić rekao je na konferenciji za novinare da su druge zemlje, poput SAD-a, Engleske, čak i Srbije, davale izdašne naknade građanima i nezaposlenima kako bi se sačuvala potražnja i cijena rada.

U Hrvatskoj, međutim, političke stranke nude optimistične slike i želje, ali ne govore koji sektori i slojevi društva mogu dati više općem interesu i koji se segmenti mogu odricati.

Poslodavce je prozvao da su "podmetnuli kukavičje jaje" dijeleći gospodarstvo na javni i privatni sektor i svaljujući krivnju na radnike u javnom sektoru.

Smatra da se time zamagljuje najvažnije pitanje - zašto nitko ne traži od bogatih da participiraju u snošenju tereta krize, što je neizostavna tema u zapadnom svijetu.

Kod nas, upozorio je, tema bogatih nije u fokusu već se stranke natječu tko će više smanjiti porez na visoke plaće.

"Ne bi li sad progresivno oporezivanje trebalo pokupiti ono što bogati uživaju, zahvaljujući 'Superhik' politici HDZ-a, i ne bi li SDP trebao o tome govoriti, a ne o smanjenju poreza na dobit, što nema nikakav specijalni utjecaj na rast investicija, poduzetništva i nacionalnog dohotka“, kaže Ribić.

Sindikati prozivaju poslodavce