Obavijesti

News

Komentari 17

Sindikati se bore i bune, a ne znaju izračunati nove plaće

Kad se sindikalce pita koliko će novim ugovorima izgubiti policajci, medicinske sestre ili učitelji, oni u pravilu odgovaraju: Nemamo još točne izračune

VIDEO

Ukidanje jubilarne nagrade, božićnice i regresa te smanjenje naknade za minuli rad s 0,5 posto na 0,3 posto prvo su trebali biti trajno rješenje. Nakon niza pregovora sa sindikatima Vlada je ipak smekšala stavove. Tako se iznos jubilarne nagrade smanjuje, božićnica i regres neće se isplatiti ove i iduće godine, a naknada za minuli rad nakon šest mjeseci će se vratiti na iznos od 0,5 posto. Smanjuje se dnevnica za rad na terenu sa 170 na 150 kuna, a drukčije će se regulirati i naknade za prijevoz. Četiri od osam sindikata javnih službi nisu prihvatila taj prijedlog, ali ne žele ni arbitražu, pa ih uskoro čeka novi kolektivni ugovor. Sindikati državnih službenika novi kolektivni ugovor potpisali su 2. kolovoza. Sindikati znanosti, liječnika, srednjoškolskih profesora i medicinskih sestara žele zadržati trenutačna prava. Predstavljaju ih Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Branimir Mihalinec i Anica Prašnjak, koji za rujan najavljuju referendum na kojem će članstvo sindikata odlučiti želi li novi kolektivni ugovor ili će pristati na Vladine uvjete. S druge strane stoji neumoljivi Slavko Linić, koji od iznosa od 21,6 milijardi kuna za plaće javnih službenika ne odustaje. Time bi Vlada uštedjela čak 500 milijuna kuna.

Vilim Ribić već je prije nekoliko tjedana najavio kako će se plaće učiteljima smanjiti za od 120 do 600 kuna ako se usvoje svi Vladini prijedlozi. Ipak, taj se iznos odnosi samo na regres i božićnice, ne i na druge rezove. Iznos božićnice i regresa je 1250 kuna, odnosno ukupno 2500 kuna.

>>>Više pročitajte u 24sataExpressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...